Πέμπτη 11 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
Νέα επιχείρηση εξαπάτησης
  • Παλιά προγράμματα παρουσίασε ως νέα χτες ο υπουργός Εργασίας
  • Και νέα απογραφή για τους... απογραφέντες

Σε μια νέα εξαπάτηση των εργαζομένων - δικαιούχων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας κατέφυγε χτες ο υπουργός Εργασίας, Ε. Γιαννόπουλος,εμφανίζοντας παλιά και πολλάκις εξαγγελθέντα κατασκευαστικά και δανειοδοτικά προγράμματα του Οργανισμού για ορισμένες περιοχές ως νέα!Παράλληλα, έκανε λόγο για μια... νέα πανελλαδική απογραφή δικαιούχων και κατά πάσα πιθανότητα για μια νέα ταλαιπωρία των δικαιούχων εκείνων που οι αιτήσεις τους χρονολογούνται από το '83 (!), οι οποίοι κλήθηκαν να κάνουν νέες αιτήσεις από την αρχή του '93 και θα κληθούν να ξανακάνουν! Οι νέες αιτήσεις θα υποβάλλονται χωρίς δικαιολογητικά στα κατά τόπους αρμόδια περιφερειακά γραφεία του ΟΕΚ, από την 1η Αυγούστου και μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη.

Πρόκειται για προγράμματα που είχαν εξαγγελθεί πανηγυρικά το Σεπτέμβρη του '95, ξανά επί προεδρίας Χανακούλα,και αφορούν τις περιοχές της Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης, καθώς και του Ανατ. Αιγαίου.Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις οι νέες εξαγγελίες υπολείπονται αυτών του Σεπτέμβρη του '95! Για παράδειγμα, για την περιοχή της Καβάλας VII προβλέπεται η δημοπράτηση για την κατασκευή 600 κατοικιών, ενώ στην προηγούμενη εξαγγελία προβλέπονταν 650 κατοικίες. Επίσης, στη Σάμο προβλέπεται η δημοπράτηση 30 κατοικιών μέσα στο '96, όταν στο προηγούμενο προβλέπονταν 55 κατοικίες...

Σύμφωνα με τις χτεσινές εξαγγελίες, στην περιοχή Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης,το κατασκευαστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει την κατασκευή σταδιακά 2.454 κατοικιών, προϋπολογισμού 69 δισ. δραχμών και αφορούν έργα που έχουν δημοπρατηθεί ή... θα δημοπρατηθούν. Επίσης, σημειώθηκε ότι έχουν γίνει στο Νομό Θράκης 1.000 αιτήσεις για δανειοδότηση, οι οποίες "θα ικανοποιηθούν όλες".

Για την περιοχή του Ανατ. Αιγαίου προβλέπεται ότι θα δημοπρατηθούν 90 συνολικά κατοικίες, προϋπολογισμού 3 δισ. δραχμών. Επίσης, ειπώθηκε ότι δεν έχει γίνει ακόμα απογραφή των αιτήσεων δικαιούχων, αλλά θα... ικανοποιηθούν όλες.

Ο υπουργός, εξαγγέλλοντας τη νέα απογραφή δικαιούχων, εκτίμησε ότι θα δοθούν πανελλαδικά περίπου 40.000 δάνεια (όλων των προγραμμάτων) μέσα στο 1996... Για να διευκρινιστεί λίγο αργότερα από τον Θ. Χανακούλα ότι πρόκειται για νέες αιτήσεις, κάποιες απ' τις οποίες θα εγκριθούν το '96, οι περισσότερες - ελπίζουν - το '97, αλλά και το '98 και βλέπουμε!

Ταυτόχρονα, δεν αναφέρθηκε κανένα στοιχείο για το τι έχει γίνει με τις 6.500 προεγκρίσεις δανείων ΕΣΑΚ (Ενιαίο Στεγαστικό Ανακυκλούμενο Κεφάλαιο), τις 4.764 προεγκρίσεις δανείων με επιδότηση του επιτοκίου που έγιναν το '95, ή τι γίνεται με τις αιτήσεις που είχαν την προέγκριση του ΟΕΚ, αλλά απορρίφθηκαν απ' τις τράπεζες.

Το πιο τραγελαφικό της όλης υπόθεσης είναι η δήλωση του υπουργού, ότι "έχει τελειώσει το προηγούμενο πρόγραμμα και γι' αυτό προχωρούμε σε άλλο" (!), απαντώντας σε ερώτησή μας, για το τι γίνεται με τους δικαιούχους που είχαν κάνει αιτήσεις από το '83. Η διάψευση ήρθε από σημείωμα του ίδιου του υπουργείου που διανεμήθηκε στους δημοσιογράφους, όπου αναφέρεται ότι πρόκειται για δάνεια που "χορηγούνται σε αιτήσεις που είχαν υποβληθεί τα έτη 1983 και 1993"!

Να σημειώσουμε ότι οι εργαζόμενοι - δικαιούχοι δεν έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν σε ποιο πρόγραμμα δανειοδότησης θα ενταχθούν, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί απ' το εισόδημά τους. Ετσι, όσοι έχουν καθαρό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 2,5 εκατ. δρχ. θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ΕΣΑΚ. Οσοι έχουν από 2,5 εκατ. δρχ και άνω θα ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ