Παρασκευή 12 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΩΣΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ
Αξιώνουν μείωση των τόκων υπερημερίας

Τα οξύτατα προβλήματα που δημιουργούν σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, αλλά και των καταναλωτών, τα υψηλά επιτόκια με την προσθήκη τόκων υπερημερίας και ανατοκισμού τους, συζητήθηκαν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων, που έγινε πρόσφατα στη Χίο και διατυπώθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Με επιστολή, που διαβιβάστηκε στους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, η Ενωση Κεντρικών Επιμελητηρίων, σημειώνει πως τα επιτόκια χορηγήσεων παραμένουν εξωπραγματικά. Οπως αναφέρεται, "ο αυθαίρετος και συνεχής εκτοκισμός των δανείων ανά τρίμηνο, ανεβάζουν ένα μέσο επιτόκιο της τάξης του 25% για ένα δάνεια κινήσεων - με κανονική εξόφληση - στο ύψος του 32,5%. Το μέσο επιτόκιο του ίδιου δανείου - με καθυστέρηση εξόφλησης 2 ετών - ανεβαίνει στο 44,5%". Επίσης, σε άλλης μορφής δάνειο (πιστωτική κάρτα) με μέσο επιτόκιο 28% - και χωρίς να υπολογίζονται οι υπόλοιπες επιβαρύνσεις - με κανονική εξόφληση ανεβαίνει στο δεκάμηνο στο 31% έως 32%, ενώ το μέσο επιτόκιο με ολική καθυστέρηση εξόφλησης στον ίδιο χρόνο ανεβαίνει στο 60%, εξαιτίας του συνεχούς ανατοκισμού ανά μήνα.

Στη συνέχεια, με την επιστολή της, η Ενωση Κεντρικών Επιμελητηρίων, προτείνει στην κυβέρνηση:

  • Να μειωθεί το επιτόκιο υπερημερίας - περιοριζόμενης της ποινής - από 4 εκατοστιαίες μονάδες σε τουλάχιστον 2 εκατοστιαίες μονάδες σε πρώτο στάδιο.
  • Να καταργηθεί ο ανά ημερολογιακό τρίμηνο εκτοκισμός των πιστώσεων και να αντικατασταθεί με εκτοκισμό ανά εξάμηνο.
  • Να καταργηθεί ο ανά μήνα ανατοκισμός στα καταναλωτικά δάνεια και να γίνεται μια φορά το χρόνο ή κάθε εξάμηνο επί των σωρευμένων κατά το διάστημα αυτό απλών τόκων και μάλιστα με ποινή μέχρι 2%, καθώς το εφαρμοζόμενο επιτόκιο είναι αρκετά υψηλό.
  • Να υπάρξει τυποποίηση των δανειακών συμβάσεων, ώστε να είναι ομοιόμορφες για όλες τις τράπεζες και οι δανειζόμενοι να γνωρίζουν εκ των προτέρων τις συνολικές επιβαρύνσεις του δανείου (συμβατικός τόκος, χαρτόσημο, φόροι, έξοδα τραπέζης, τόκοι υπερημερίας κλπ.).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ