Σάββατο 13 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΒΕΛΛΙΔΗ
Οδηγείται σε οριστικό κλείσιμο

Ολοι οι εργαζόμενοι του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Βελλίδη - τριακόσιοι είκοσι τρεις τον αριθμό - αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας, αφού η επιχείρηση με μαθηματική ακρίβεια οδηγείται σε οριστικό κλείσιμο. Ηδη όλα τα σωματεία εργαζομένων στο Συγκρότημα απεργούν από τις 5 Ιουλίου, με αποτέλεσμα να μην εκδίδονται οι δύο ημερήσιες εφημερίδες "Μακεδονία" και "Θεσσαλονίκη". Τα προβλήματα είναι ιδιαίτερα δύσκολα για ορισμένους κλάδους εργαζομένων, όπως του διοικητικού προσωπικού, των οδηγών, των τυπογράφων, των φυλάκων και των συντακτών με αποκλειστική απασχόληση. Μόνο σε 53 εργαζόμενους που ανήκουν στο διοικητικό προσωπικό η επιχείρηση οφείλει 350 εκατ. (μισθοί και δώρα) και 100 εκατ. αναδρομικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουν οι εργαζόμενοι, η οικονομική κατάσταση του Συγκροτήματος εμφανίζεται ως εξής:

- Τα συνολικά χρέη της επιχείρησης πρέπει να ξεπερνούν τα 9 δισ.

- Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από το Μάρτη του '96, ενώ ακόμα δεν τους έχει καταβληθεί όλο το δώρο των Χριστουγέννων.

- Οι οφειλές προς το Δημόσιο που σ' αυτές περιλαμβάνονται και οι φόροι που παρακρατήθηκαν από τους εργαζόμενους χωρίς τις προσαυξήσεις ήταν τον περασμένο μήνα 1 δισ. 200 εκατ.

- Οι οφειλές της προέδρου προς την εταιρεία από προείσπραξη αμοιβών ΔΣ φθάνουν τα 1,2 δισ.

Οπως τονίζει η Ενωση Προσωπικού Ημερήσιων Εφημερίδων Θεσσαλονίκης, η διαχείριση της εταιρίας από πλευράς της προέδρου και κυρίας μετόχου Κ. Βελλίδη ήταν άθλια. Η Ενωση ζητάει να μην συμμετέχει η Κ. Βελλίδη σε όποια διοίκηση ή διαχείριση, προκειμένου να επιτύχει η προσπάθεια που τυχόν θα αναληφθεί. Επίσης υποστηρίζει ότι υπάρχει περίπτωση βιωσιμότητας της εταιρίας, αλλά θα πρέπει να υπαχθεί προηγούμενα αυτή σε ειδική ρύθμιση νομοθετικά κατοχυρωμένη.

Στο μεταξύ 76 εργαζόμενοι προσέφυγαν στο Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης και πέτυχαν δέσμευση του τίτλου της "Θεσσαλονίκης", ενώ και άλλοι εργαζόμενοι έχουν καταφύγει στο ίδιο δικαστήριο ζητώντας τη συντηρητική κατάσχεση του τίτλου της "Μακεδονίας". Να τονιστεί ότι μόνο αυτοί οι δύο τίτλοι μέχρι τώρα δεν ήταν υποθηκευμένοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ