Πέμπτη 18 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ
Κάτω η παλιά ρεμούλα, ζήτω η νέα!

Αιχμές Γιαννόπουλου για τους προκατόχους του υπουργούς Εργασίας του ΠΑΣΟΚ. Μια από τα ίδια προοιωνίζονται, όμως, οι εξαγγελίες του περί "νέας σελίδας". Ακόμα περισσότερο χρήμα στους εργοδότες. Γύρω στα 75 δισ. τα παγωμένα κονδύλια από την ΕΕ για το 1995

Με σοβαρές αιχμές, αλλά όχι και με συγκεκριμένες καταγγελίες, για τον τρόπο που οι προκάτοχοί του υπουργοί Εργασίας του ΠΑΣΟΚ (Γ. Σκουλαρίκης και Στ. Τζουμάκας διαχειρίστηκαν τα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και τα σχετικά κονδύλια του 2ου ΚΠΣ, συνοδεύτηκαν οι αόριστες υποσχέσεις που έδωσε χτες ο Ε. Γιαννόπουλος για ένα "ποιοτικό και αξιοκρατικό άλμα" στην υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων στο εξής..!

Ο Ε. Γιαννόπουλος, ακολουθώντας την πεπατημένη - δηλαδή ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας, στο ζήτημα αυτό, να καταγγέλλει τους προκατόχους του και να υπόσχεται διαφάνεια ...για να κάνει στη συνέχεια ακριβώς τα ίδια - σημείωσε, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ότι "οι αρνητικές εμπειρίες, οι μηχανισμοί και οι τρόποι λειτουργίας του 1ου ΚΠΣ ακολούθησαν μερικώς και τις διαδικασίες του 2ου ΚΠΣ". "Πήγαν στράφι τα προγράμματα",πρόσθεσε, ενώ σε γραπτό κείμενο της συνέντευξης Τύπου σημειώνεται: "Με την ανάληψη των καθηκόντων μου βρήκα αρκετά και σοβαρά προβλήματα, που προσπαθούμε με κάθε τρόπο και στα πλαίσια της εταιρικότητας με την Ευρωπαϊκή Ενωση να τα κλείνουμε". Πρόσθεσε ότι η Κοινότητα "μας έχει τρελάνει στους ελέγχους", ενώ από τη μεριά του ο υφυπουργός Εργασίας Λ. Κανελλόπουλος σημείωσε ότι υπήρξαν περικοπές και αναστολή προγραμμάτων, γιατί "οι διαπιστώσεις της ΕΕ δεν απέχουν από την πραγματικότητα". Ο ίδιος είπε ότι το Κέντρο Πιστοποίησης προγραμμάτων "έγινε κέντρο εξυπηρέτησης πελατειακών σχέσεων από τους προηγούμενους"!Ακολούθησαν "διαβεβαιώσεις" για συνέχιση των ελέγχων και της πιστοποίησης των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) και προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν το 1995 ή υλοποιούνται ακόμα κτλ.

Να σημειωθεί πάντως ότι από τη μεριά της ΕΕ έχουν "παγώσει" κονδύλια ύψους 75 δισ. για το 1995, καθώς εκφράζονται έντονες ενστάσεις για τον τρόπο που γίνεται η διαχείρισή τους, ενώ 25 δισ. δεν έχουν δοθεί ακόμα από το 1ο ΚΠΣ.

Και ενώ οι παραδοχές της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας δεν αποκαλύπτουν τίποτα άλλο από μια πασίγνωστη σε όλους άρρωστη κατάσταση, η ουσία των εξαγγελιών για τα επόμενα βήματα προοιωνίζεται: Διαιώνιση της σημερινής κατάστασης. Περισσότερο χρήμα στους επιχειρηματίες υπό το πρόσχημα της εκπαίδευσης και μάλιστα τη στιγμή που ο υπουργός Εργασίας δεν ήταν σε θέση να αναφέρει το παραμικρό στοιχείο για τη μέχρι σήμερα αποτελεσματικότητα των συγκεκριμένων προγραμμάτων στο μέτωπο της αντιμετώπισης της ανεργίας.

Ετσι, για το 1996-1997 η μερίδα του λέοντος των κονδυλίων (60 δισ.) θα κατευθυνθεί στα λεγόμενα ενδοεπιχειρησιακά προγράμματα,τα πλέον αδιαφανή προγράμματα. Στο υποπρόγραμμα που αφορά τους άνεργους θα διατεθούν περίπου 53 δισ., ενώ 31 δισ. θα πάνε στα προγράμματα για τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Σε ό,τι αφορά το 1995, σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρθηκαν, εγκρίθηκαν 530 ΚΕΚ συνεχιζόμενης κατάρτισης, 17 ΚΕΚ που παρέχουν κατάρτιση μόνο γύρω από τον κοινωνικό αποκλεισμό και 108 Κέντρα που αφορούν αποκλειστικά το υπουργείο Υγείας και ψυχιατρικά νοσοκομεία. Στα ενδοεπιχειρησιακά προγράμματα κατευθύνθηκαν 53,5 δισ., από τα οποία πάνω από 38 δισ. πήγαν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και 15 δισ. σε ΔΕΚΟ. Οι πραγματοποιηθείσες δαπάνες των ενεργειών των ΚΕΚ για το 1995 ξεπέρασαν τα 11 δισ. Για τη λεγόμενη "επιδότηση της απασχόλησης" (δηλαδή των εργοδοτών) από τον ΟΑΕΔ εγκρίθηκαν 20 δισ. και για τις σχολές ταχύρυθμης εκπαίδευσης 4 δισ.

Μετά τους ελέγχους που έγιναν έχει αρθεί η προσωρινή πιστοποίηση σε 10 ΚΕΚ, ενώ η Εισαγγελία Πρωτοδικών διερευνά καταγγελίες.

Ο υπουργός Εργασίας μαζί με την υπόσχεση ότι θα αλλάξει σελίδα... απευθυνόμενος περισσότερο προς τα έξω, δεσμεύτηκε για μια πολιτική που θα κινείται "στις κατευθύνσεις του Εσσεν (δηλαδή στις κατευθύνσεις της "Λευκής Βίβλου) και παρουσίασε σαν τεκμήριο το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση δήθεν της ανεργίας, την επιδότηση των εργοδοτών ακόμα και για τις ασφαλιστικές εισφορές, τα "μερίδια εργασίας", τα "παρατηρητήρια απασχόλησης" κτλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ