Πέμπτη 18 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Ελεύθερες τιμές με ... ενδεικτικούς καταλόγους

Από την 1η Αυγούστου θα αναρτηθούν από τις εταιρίες οι ενδεικτικοί τιμοκατάλογοι για εμφιαλωμένα νερά, αναψυκτικά και χυμούς στις τουριστικές περιοχές

"Ριζικά" ...μέτρα, με "το λύκο να φυλάει τα πρόβατα" για τη δήθεν αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας που ασκούν οι μεγάλες ολιγοπωλιακές επιχειρήσεις, αποφάσισε να πάρει η κυβέρνηση στα πλαίσια των πρόσφατων εξαγγελιών κοροϊδίας και εμπαιγμού των καταναλωτών και μάλιστα λίγο πριν το τέλος της τουριστικής περιόδου. "Μέτρα" τα οποία, αν και συνοδεύονται από πομπώδεις εκφράσεις της μορφής "φραγμός στην αισχροκέρδεια", στην πραγματικότητα σε καμία περίπτωση δεν προστατεύουν τους καταναλωτές, αφού παραμένει στο απυρόβλητο η πηγή του κακού, που είναι η ίδια η απελευθέρωση των τιμών στην αγορά.

Ειδικότερα, χτες μετά από συνάντηση του υφυπουργού Ανάπτυξης, αρμόδιου για θέματα εμπορίου, Μ. Χρυσοχοϊδη με τους εκπροσώπους των μεγάλων εταιριών εμφιαλωμένου νερού, χυμών και αναψυκτικών, συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο πλευρών - σύμφωνα με δηλώσεις του πρώτου - να αναρτηθούν σε όλα τα σημεία πώλησης των τουριστικών περιοχών της χώρας (καντίνες, μίνι μάρκετ, περίπτερα κ. λ. π. ) μέχρι την 1η Αυγούστου τιμοκατάλογοι ενδεικτικής τιμής λιανικής πώλησης στα ελληνικά και στα αγγλικά, οι οποίοι θα καταρτίζονται από τις εταιρίες! Στην ουσία, το υπουργείο Ανάπτυξης (τομέας Εμπορίου) δίνει άλλο ένα "πάτημα" στην αισχροκέρδεια και ακόμα μεγαλύτερα περιθώρια στις εταιρίες να διαμορφώνουν ελεύθερα τις τιμές ανάλογα με τα συμφέροντά τους και, βεβαίως, σε καμία περίπτωση μέτρα με τέτοιους όρους προαιρετικής συμμόρφωσης και "συμφωνίες κυρίων", όπως έχει αποδειχτεί, δε συγκρατούν τις τιμές. Στην καλύτερη περίπτωση, η ανάρτηση των "ενδεικτικών τιμοκαταλόγων" θα δείχνει τις μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ "ενδεικτικών" και πραγματικών τιμών που υπάρχουν σε κάποιες - η αλήθεια είναι όχι λίγες την καλοκαιρινή περίοδο - περιπτώσεις ιδιαίτερα υψηλών τιμών σε χυμούς, αναψυκτικά και εμφιαλωμένα νερά. Πάντως ακόμα και για αυτές τις περιπτώσεις, όπως άλλωστε κατηγορηματικά δήλωσε η Β. Παπανδρέου, δε θα παρεμβαίνει καμιά υπηρεσία, αφού "το καθεστώς της ελεύθερης αγοράς αφήνει περιθώρια για παρεμβάσεις στις τιμές που διαμορφώνονται".

Τέλος, ο Μ. Χρυσοχοϊδης δήλωσε μετά τη χτεσινή συνάντηση πως στα πλαίσια της συγκράτησης των τιμών, σε ό,τι αφορά τις καντίνες αεροδρομίων και μουσείων, απέστειλε στις αρμόδιες διοικήσεις έγγραφο, με το οποίο ζητείται η παρέμβασή τους μέσω των νέων συμβολαίων με τους ενοικιαστές για τη συγκράτηση των τιμών.

  • Με ανακοίνωσή της η Ενωση Καταναλωτών Ελλάδας υπογραμμίζει ότι τα μέτρα τα οποία ανακοινώθηκαν χτες αποτελούν "ευχολόγια και βυζαντινολογία" που δεν προστατεύουν τον καταναλωτή και ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν αλλάξει ολόκληρο το καθεστώς ελεύθερης διαμόρφωσης των τιμών, ώστε να υπάρχει ουσιαστική παρέμβαση του κράτους.

Στο μεταξύ τις μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές των ίδιων προϊόντων κατέγραψε σε μια σειρά από πόλεις το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) σύμφωνα με σχετική του ανακοίνωση. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση, παρατηρούνται αποκλίσεις μέχρι και 41% στους χυμούς, 40% στο εμφιαλωμένο νερό, 19% στο ούζο και 27% στους αναπτήρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ