Πέμπτη 18 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΙΑΝΝΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Ξεπούλημα με απειλές και εκβιασμούς

Την υποταγή του συνδικαλιστικού - εργατικού κινήματος στην πολιτική των εκτεταμένων ιδιωτικοποιήσεων απαίτησε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι η κυβέρνηση δε θα διστάσει να προσφύγει σε ανοιχτές κατασταλτικές μεθόδους συνετισμού των ανυποτακτούντων...

Ευθεία επίθεση κατά του συνδικαλιστικού κινήματος πραγματοποίησε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου,ο οποίος απαίτησε την άνευ όρων υποταγή των εργαζομένων, με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που ακολουθεί η κυβέρνηση. Οι απειλές και οι εκβιασμοί της κυβέρνησης κατά των εργαζομένων συνδέονται πρώτα και κύρια με την εφαρμογή του προγράμματος "σύγκλισης" τα δύο επόμενα χρόνια, η υλοποίηση του οποίου απαιτεί νέα και ισχυρότερη επίθεση κατά του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και την πλήρη απορύθμιση των συστημάτων της δημόσιας υγείας και της παιδείας.

"Οι ιδιωτικοποιήσεις - ανέφερε ο Γ. Παπαντωνίου σε χτεσινή του ομιλία στο ΚΕΠΕ - έστω και ενός μικρού ποσοστού, όπως του ΟΤΕ, είναι ένα μέσο πίεσης, ένα μήνυμα προς τους συνδικαλιστές να συμβιβαστούν με τη νέα κατάσταση αν θέλουν να αναπτυχθούμε". Κατά τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, μέσω "των εκτεταμένων ιδιωτικοποιήσεων", αποτελεί μονόδρομο, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι, αν δεν εφαρμοστεί η συγκεκριμένη πολιτική, το τίμημα είναι η αποτυχία. Μετά από 10 χρόνια εφαρμογής της πολιτικής λιτότητας κάλεσε τους εργαζόμενους σε νέες θυσίες, "ώστε να επιτύχουμε τον τελικό στόχο και να ευημερήσουμε στο μέλλον". Κήρυκας της υποτέλειας των οικονομικών σχέσεων της Ελλάδας με την ΕΕ, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας αναθεμάτισε όλη την προηγούμενη μεταπολεμική περίοδο, ισχυριζόμενος ότι "τα πενταετή προγράμματα ανήκουν στο παρελθόν και αποτελούν αποτυχημένες συνταγές".

Οι ανοιχτές απειλές του υπουργού Εθνικής Οικονομίας εγκαινιάζουν ασφαλώς μια νέα τακτική της κυβέρνησης στις σχέσεις της με τους εργαζόμενους. Μια τακτική που αποβλέπει στην πλπήρη υποταγή του εργατικού κινήματος, ώστε απρόσκοπτα να εφαρμόζεται η αντιλαϊκή οικονομική πολιτική. Παράλληλα, η κυβέρνηση Σημίτη, με τη στήριξη και της ΝΔ επιστρατεύει και την απειλή της προσφυγής σε όλα τα μέσα εναντίον όλων εκείνων που θα τολμήσουν να αμφισβητήσουν τις πολιτικές της επιλογές πρώτα και κύρια στον οικονομικό τομέα, όπου η αντιλαϊκή επίθεση πρόκειται να ενταθεί τα επόμενα χρόνια.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο Στ. Μάνος, ο οποίος εκφράζει τις πιο επιθετικές - νεοφιλελεύθερες δυνάμεις του κεφαλαίου στη χώρα μας, είχε ζητήσει κατ' επανάληψη από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τις σχέσεις της με το συνδικαλιστικό κίνημα και να έρθει σε ρήξη μαζί του. Προτροπή, η οποία, όπως φαίνεται και από τις δηλώσεις Παπαντωνίου, έπιασε τόπο.

Η χρονική στιγμή που επιλέγει η κυβέρνηση, για να εκτοξεύσει τις απειλές της, συνδέεται κατ' αρχάς με την ειλημμένη ήδη απόφασή της να εφαρμόσει πολύ περισσότερο σκληρή οικονομική πολιτική για τα επόμενα χρόνια. Οι "εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις", στις οποίες αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, δε θα είναι και ο μοναδικός τομέας εφαρμογής των νεοφιλελεύθερων πειραμάτων της κυβέρνησης Σημίτη. Ηδη ετοιμάζονται να κατεδαφίσουν τις κοινωνικές δαπάνες, καθώς η μείωση των κρατικών ελλειμμάτων το 1997 απαιτεί εξοικονόμηση 900 δισ. δραχμών. Η σκληρή πολιτική λιτότητας θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, κάτι που δεν κρύβει το οικονομικό επιτελείο. Οπως αναφέρουν "η άσκηση της σταθεροποιητικής πολιτικής θα είναι σταθερή" γιατί δεν αρκεί μόνο να εισέλθουμε στο κοινό νόμισμα αλλά πρέπει να παραμείνουμε σ' αυτό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ