Παρασκευή 19 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Συντονισμένος αγώνας για ενιαίο φορέα

Στο ναυπηγείο της ΝΑΥΣΙ περιόδευσε χτες αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ

Η αναγκαιότητα του συντονισμένου αγώνα των εργαζομένων των ναυπηγείων της χώρας, η σύμπτυξη μετώπου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και η δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα ναυπηγικής βιομηχανίας ως μοναδικής βιώσιμης λύσης για τα ναυπηγεία,ήταν τα κύρια ζητήματα που αναδείχτηκαν κατά τη διάρκεια χτεσινής περιοδείας στη ΝΑΥΣΙ του γενικού γραμματέα της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκου και του Α. Βερναδάκη,μέλους της διοίκησης.Στην αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ συμμετείχε ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου ΠειραιάΓ. Μανουσογιαννάκης,καθώς και συνδικαλιστές των σωματείων της Ζώνης.

Η πρώτη στάση έγινε στα γραφεία του σωματείου της ΝΑΥΣΙ. Ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων, Μ. Ξυδιάς,αφού χαρακτήρισε θετική αυτή την πρωτοβουλία, υπογράμμισε παράλληλα ότι η ΓΣΕΕ πρέπει να ασχοληθεί ουσιαστικά με τα τεράστια προβλήματα στη ναυπηγική βιομηχανία. "Τα προβλήματα της Ζώνης - τόνισε ο Μ. Ξυδιάς - πέρα από την τεράστια ανεργία, είναι η έλλειψη υποδομής. Ο εξοπλισμός στη Ζώνη είναι πολύ ελάχιστος και χρειάζονται δεξαμενές, ντόκοι, γερανοί και άλλα. Και βέβαια, αυτά τα προβλήματα είναι κοινά για όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Ζώνη. Δυστυχώς, οι μέχρι τώρα πολιτικές που ασκήθηκαν οδήγησαν τη Ζώνη σε μαρασμό και τους εργαζόμενους στην ανεργία".

Ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πειραιά,Γ. Μανουσογιαννάκης,τόνισε και αυτός με τη σειρά του την ανάγκη για τη δημιουργία ενιαίου φορέα. Την αναγκαιότητα χάραξης μιας κλαδικής πολιτικής ναυπηγοεπισκευών επισήμανε και ο Α. Βερναδάκης.

Ο γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος,έκανε μια αναφορά στη σημερινή κατάσταση των ναυπηγείων, λέγοντας ότι στην Ελευσίνα μέχρι την προηγούμενη βδομάδα είχαν δηλώσει 1.200 περίπου εργαζόμενοι συμμετοχή για οικειοθελείς αποχωρήσεις και πρόωρη συνταξιοδότηση. Το ναυπηγείο συρρικνώθηκε και δεν αποκλείεται να οδηγηθεί σε κλείσιμο. Ο Σκαραμαγκάς, από την άλλη, φυτοζωεί. "Εδώ - τόνισε ο Γ. Μαυρίκος - συγκρούστηκαν δυο πολιτικές. Η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και του δημοσίου. Και βέβαια, όλοι είδαν πού οδήγησαν και οδηγούν τη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία οι ιδιωτικοποιήσεις". Επιπλέον, ανέφερε ότι καταβάλλεται προσπάθεια με στόχο να γίνει μια σύσκεψη με τα σωματεία όλων των ναυπηγείων, προκειμένου να καθοριστεί η παραπέρα πορεία.

Οι συνδικαλιστές συναντήθηκαν με τους ιδιοκτήτες της ΝΑΥΣΙ, τους αδελφούς Καλογερίδη,και στη συνέχεια επισκέφτηκαν τους εργαζόμενους στο χώρο του εργοστασίου, όπου ο Γ. Μαυρίκος υπογράμμισε ότι η μόνη λύση προοπτικής για τα ναυπηγεία είναι ο ενιαίος δημόσιος φορέας,μέσα από τον οποίο θα χαραχτούν κλαδικές πολιτικές. "Ο αγώνας που γίνεται στο Πέραμα - υπογράμμισε ο Γ. Μαυρίκος - είναι πολύ θετικός και ο συντονισμός με τους επαγγελματοβιοτέχνες, με την ΤΑ και με άλλα συνδικάτα πρέπει να ενταθεί και να επεκταθεί".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ