Κυριακή 21 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΕΧΙΑ
Αμφίβολη η τύχη της κυβέρνησης

ΠΡΑΓΑ.-

Λίγες μέρες πριν την ψηφοφορία στη Βουλή της Τσεχίας για την ψήφο εμπιστοσύνης του κυβερνητικού συνασπισμού του πρωθυπουργού Βάτσλαβ Κλάους, το αντιπολιτευόμενο κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών προειδοποίησε ότι πιθανότατα δε θα την υποστηρίξει, όπως είχε υποσχεθεί.

Ο αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Μίλος Ζέμαν, ανέφερε ως λόγους ενδεχόμενης μη στήριξης της κυβέρνησης από το κόμμα του την καθυστέρηση κοινοποίησης των προγραμματικών της δηλώσεων, τον άστοχο διορισμό ορισμένων υπουργών, όπως του Γιαν Ρουμλ και του Γίντριχ Βόντιτσκα, και την πρόθεση της κυβέρνησης να επιστρέψει με κυβερνητικό διάταγμα τεράστια κεφάλαια στην Καθολική Εκκλησία.

Τη νέα τσέχικη κυβέρνηση, που ορκίστηκε στις 3 Ιουλίου, αποτελούν τρία κεντροδεξιά κόμματα: Το Δημοκρατικό Κόμμα Πολιτών του πρωθυπουργού Κλάους, η Δημοκρατική Συμμαχία Πολιτών και το Λαϊκό Κόμμα. Στις εκλογές τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού δεν κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν την πλειοψηφία των εδρών - διαθέτουν 99 έδρες, σε σύνολο 200. Το δεύτερο σε δύναμη κόμμα, το Σοσιαλδημοκρατικό (61 έδρες), μη έχοντας δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης με κάποιο άλλο κόμμα, είχε υποσχεθεί την ανοχή του σε μια νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση μειοψηφίας, με αντάλλαγμα συγκεκριμένες θέσεις σε επιτροπές και στο Κοινοβούλιο.

Οταν έγινε γνωστό ότι οι Σοσιαλδημοκράτες έλαβαν τις θέσεις του προέδρου και αντιπροέδρου στη Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς και τις θέσεις του προέδρου σε πέντε βουλευτικές επιτροπές, ο κομμουνιστής βουλευτής Βάτσλαβ Εκσνερ κατέκρινε τη συμφωνία με τον κυβερνητικό συνασπισμό για ψήφους στη Βουλή με ανταλλάγματα για πόστα.

Ο Εκσνερ υπενθύμισε στους Σοσιαλδημοκράτες βουλευτές τις προεκλογικές ομιλίες τους, που υπόσχονταν να μη δεχτούν βουλευτικές θέσεις.

"Ο κυβερνητικός συνασπισμός σάς έχει εξημερώσει", τόνισε και πρόσθεσε ότι "οι εκλογείς θέλουν αλλαγές, όχι το είδος του "ελέγχου" που εσείς προσφέρετε στη βάση της συμφωνίας κατανομής των εξουσιών. Ομως, τώρα θα έχουν μια κυβέρνηση ίδια με παλιότερα, που θα συμπεριλαμβάνει τους Κλάους, Ρουμλ και Βόντιτσκα. Ετσι παραδίνετε την ευκαιρία να συμμετάσχετε σε μια αντιπολίτευση που θα προσπαθούσε να αλλάξει την πολιτική που έχει πλήξει τη χώρα μας. Δεν εκπλήσσομαι που ο κυβερνητικός συνασπισμός σάς χτυπά χαϊδευτικά στο κεφάλι, σας χειροκροτεί και σας κοροϊδεύει χαμογελώντας όταν κάνετε λάθη".

Ο ίδιος πρόσθεσε πως το Κομμουνιστικό Κόμμα θα μποϊκοτάρει τις εκλογικές διαδικασίες για τις θέσεις στη Βουλή και τις επιτροπές της. Οι κομμουνιστές θα παλέψουν ώστε να βγάλουν από την εξουσία τον κυβερνητικό συνασπισμό των δεξιών και σοσιαλδημοκρατών και "να επιστρέψει η χώρα σε ένα καθεστώς του σεβασμού των πολιτών και των αντιπροσώπων τους στη Βουλή", όπως επισήμανε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ