Κυριακή 19 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
Προγράμματα
Η αφύπνιση του Γένους

Με αφορμή τη συμπλήρωση 202 χρόνων από τη σύλληψη του μεγάλου Βαλκάνιου οραματιστή από τις αυστριακές αρχές, η ΝΕΤ παρουσιάζει την Τρίτη στις 10.01, ένα ωριαίο αφιέρωμα στον Ρήγα Φεραίο, που υπήρξε ο πλέον χαρακτηριστικός τύπος λογίου, που συνδύαζε άμεσα το κήρυγμα του διαφωτισμού με την επαναστατική δράση. «Για τον Ρήγα έχουν γραφτεί πολλά» θα πει στην εκπομπή η καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, η ιστορικός Αικατερίνη Κουμαριανού, η οποία αναφέρεται στο ιστορικό περιβάλλον που έδρασε ο Ρήγας. Και συνεχίζει: «Είναι απ' τα λίγα πρόσωπα της νεότερης ιστορίας μας για το οποίο έχουν διατυπωθεί τόσες απόψεις, συγκλίνουσες οι περισσότερες. Είναι, σχεδόν για όλους μας, ο πρωτοπόρος, ο ήρωας του αγώνα, του οποίου ο τραγικός θάνατος, έδωσε το έναυσμα για την τελική φάση, αυτή που απέληξε στον πόλεμο της ανεξαρτησίας του 1821». Για το όραμα του Ρήγα Βελεστινλή και τα επαναστατικά του σχέδια μιλά στην εκπομπή ο Βασίλης Παναγιωτόπουλος, ενώ για την προσφορά του Ρήγα στους νεότερους χρόνους ο καθηγητής στην έδρα της Ιστορίας του Ελληνικού Εθνους(1453-1821)μιλά ο Βασίλης Σφυρόερας. Για το «Θούριο» και τα επαναστατικά τραγούδια του Ρήγα, καθώς και τη συμβολή τους στην αφύπνιση του Γένους μιλάει ο συγγραφέας Γιώργος Γιάνναρης. Τέλος, η καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου Λία Μπραντ - Κιζακόφ παρουσιάζει ένα θεατρικό έργο που ανακαλύφθηκε πρόσφατα. Επιμέλεια Πάνος Κυπαρίσσης, Κώστας Χριστοφιλόπουλος.

«Ο Χαφιές»

Του Ζαν Πιερ Μέλβιλ θα προβληθεί την Τρίτη στις 24.00 από την ΕΤ-3. Πρόκειται για ένα φιλμ - νουάρ που στηρίζεται σε μια πολύπλοκη αστυνομική και ψυχολογική πλοκή. Ο σκηνοθέτης ενδιαφέρεται πρώτα να ικανοποιήσει το θεατή με μια ταινία που να θυμίζει Χόλιγουντ, δηλαδή με δράση και πολύ πιστολίδι αλλά και με συνεχείς ανατροπές και μετά να εικονογραφήσει τις εσωτερικές αντιφάσεις των ηρώων του, τα πιστεύω τους, τα διλήμματά τους, τις ελπίδες του, τη φιλία, την αφοσίωση αλλά και την προδοσία. Με το νευρώδες κινηματογραφικό του ύφος καταγράφει το σκοτεινό κόσμο των κακοποιών που αλληλοκαταστρέφονται. Ανάμεσα στους δύο ήρωες, τον κουρασμένο Σερζ Ρεζιανί και τον, άλλοτε, νεαρό Ζαν Πολ Μπελμοντό αναπτύσσεται μια παράξενη σχέση. Με τους: Μισέλ Πικολί, Φαμπίαν Νταλί, Εμε ντε Μαρς και φυσικά με τους: Μπελμοντό και Ρεζιανί

Φαλστάφ

Το τελευταίο μελωδικό ραντεβού της χιλιετίας θα μας δώσει η εκπομπή της ΕΡΑ 3 «Οπερα στο Τρίτο» την Τετάρτη στις 21.30. Σε απευθείας σύνδεση με την Οπερα Κόβεντ Γκάρντεν του Λονδίνου. Την εναρκτήρια παράσταση παρουσιάζει ο Κυριάκος Λουκάκος. Η Οπερα που θα ακούσουμε είναι ο «Φαλστάφ» του Τζιουζέπε Βέρντι. Τον ομώνυμο ρόλο ερμηνεύει ο Μπριν Τέρφελ. Και εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι αυτός ο αστέρας πρώτου μεγέθους προέρχεται από οικογένεια ανθρακωρύχων και κέρδισε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό «Οι τραγουδιστές του κόσμου» και από τότε διακρίθηκε σε πολλούς ρόλους, όπως στον «Ντον Τζιοβάνι» του Μότσαρτ, στην «Τόσκα» του Πουτσίνι στο ρόλο του τρομερού Σάρπια φυσικά. Στην εκπομπή που θα ακούσουμε τον συνοδεύει η Ιταλίδα υψίφωνος Μπάρμπαρα Φριτόλι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγαπημένες φωνές (2005-03-18 00:00:00.0)
Το πάθος και τα πάθη του Τσαϊκόφσκι (2003-09-20 00:00:00.0)
Στην τηλεόραση του «902» (2002-03-24 00:00:00.0)
Μελωδική λύρα (2000-03-23 00:00:00.0)
Η «Τρίτη» λύρα (2000-02-11 00:00:00.0)
Λογοτεχνία της Αντίστασης (1997-02-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ