Κυριακή 19 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Περιήγηση στον κόσμο των Μουσείων

Είτε αγαπάτε το κλασικό και το παραδοσιακό, είτε είστε ενθουσιώδης οπαδός κάθε τι νέου και πρωτοποριακού, μια περιήγηση στο χριστουγεννιάτικο μικρόκοσμο των μουσείων της πρωτεύουσας, θα σας γυρίσει σε γοητευτικές εποχές, προσφέροντας νότες νοσταλγίας και αίσθηση οικειότητας και θαλπωρής. Αντίγραφα αγαλμάτων, ειδώλια, αντίγραφα εικόνων, αλλά και κοσμημάτων αρχαίων και βυζαντινών, σπάνιες εκδόσεις, αφίσες και αντικείμενα από την πλούσια παράδοσή μας, προσφέρονται σε εξαιρετικά προσιτές τιμές και αποτελούν αναμφισβήτητα ένα ξεχωριστό δώρο.

Το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων είναι ο αρμόδιος φορέας του υπουργείου Πολιτισμού για τη δημιουργία και διάθεση των αντιγράφων που βρίσκονται στα πωλητήρια των εθνικών μουσείων. Κάτω από αυστηρές προδιαγραφές αυθεντικότητας, τα αντίγραφα κατασκευάζονται στα εργαστήρια του ΤΑΠ. Πρόκειται, κυρίως, για εκμαγεία. Στον μακρύ κατάλογο των εκμαγείων που κατασκευάζουν, περιλαμβάνονται προτομές, αντίγραφα αγαλμάτων, ειδώλια, αντικείμενα κ.ά. Το ΤΑΠ επίσης, επέλεξε μια σειρά αντιπροσωπευτικών βυζαντινών εικόνων. Τα αντίγραφα εικόνων είναι δημιουργημένα με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο, όπως και τα πρωτότυπα. Στα πωλητήρια των εθνικών μουσείων, (Εθνικό Αρχαιολογικό τηλ. 8221.764, Αρχαιολογικός χώρος Ακρόπολης τηλ. 3222.816, Βυζαντινό Μουσείο τηλ. 7211.027) μπορείτε να βρείτε ακόμη μια πλούσια συλλογή κοσμημάτων, ειδικές εκδόσεις, αλλά και αναλυτικούς οδηγούς για κάθε μουσείο και αρχαιολογικό χώρο.

Το μεράκι, η έμπνευση, η καλαισθησία και η αυθεντικότητα, χαρακτηρίζουν το πωλητήριο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, που στεγάζεται στο Μέγαρο Παλαιάς Βουλής (Σταδίου 13, τηλ. 3226.370, 3237.315). Στους χώρους του μπορείτε να βρείτε, εκτός από τα μπρούντζινα μουσειακά αντίγραφα, αντίγραφα κοσμημάτων από την ελληνική παράδοση σε ασήμι και μπρούντζο, αλλά και κεντήματα και σταμπωτά, αντίγραφα έργων της ελληνικής παραδοσιακής τέχνης. Διαφοροποιώντας το χριστουγεννιάτικο στολισμό, ξεχωριστό ύφος προσδίδουν τα λιτά καράβια, αντίγραφα από Σκυριανά και Αστυπαλιώτικα προικιά. Την παράσταση ωστόσο κλέβει το γούρι του 2000, αντίγραφο από ανδρικό ρολόι τσέπης του 19ου αιώνα, με συμβολισμούς, σημεία αναφοράς στη χιλιετία που ανατέλλει.

Επιλεγμένα έργα σύγχρονης χειροτεχνίας εμπνευσμένα από παραδοσιακά θέματα και μορφές, όπως ξυλόγλυπτα, έργα αργυροχοΐας, κοσμήματα, κεραμικά, κεντήματα κ.ά., καθώς και πιστά αντίγραφα από τα εκθέματα των συλλογών, διατίθενται στο πωλητήριο του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης (Κυδαθηναίων 17, τηλ. 3229.031). Είτε πρόκειται για πιστές είτε για ελεύθερες αναπαραγωγές έργων παραδοσιακής τέχνης, τα αντικείμενα αυτά είναι δημιουργήματα άξιων τεχνιτών και μπορούν να αποτελέσουν πρωτότυπα και συλλεκτικά δώρα.

Ξεχωριστή τις γιορτινές μέρες είναι και η παρουσία του Μουσείου Μπενάκη (τηλ. 3627.367, 3622.547). Οι θαυμαστές συλλογές αριστουργημάτων από την αρχαιότητα μέχρι τους νεότερους χρόνους, οι σπάνιες εκδόσεις και τα σημαντικά έργα τέχνης έχουν βρει τη θέση που τους αρμόζει. Στο πωλητήριο του Μουσείου, υπάρχουν αντίγραφα κυρίως ελληνικών εκθεμάτων, αλλά και οι υπέροχες εκδόσεις που επιμελείται το επιστημονικό επιτελείο του Μουσείου Μπενάκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ