Πέμπτη 1 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αριστουργήματα του σοσιαλισμού

Οι σπουδαιότερες ταινίες του σοβιετικού κινηματογράφου σε συλλεκτική σειρά βιντεοκασετών

"Για σας ο κινηματογράφος είναι θέαμα. / Για μένα είναι σχεδόν μία αντίληψη του κόσμου. / Ο κινηματογράφος είναι φορέας της κίνησης. / Ο κινηματογράφος είναι τόλμη. / Ο κινηματογράφος διαδίδει ιδέες. / Αλλά ο κινηματογράφος είναι άρρωστος. / Ο καπιταλισμός τού έριξε στα μάτια χρυσόσκονη. / Επιτήδειοι επιχειρηματίες τον σέρνουν στους δρόμους. / Ο κομμουνισμός πρέπει να διαφυλάξει τον κινηματογράφο από τα χέρια των κερδοσκόπων...".

Το κείμενο θα μπορούσε να έχει γραφτεί στις μέρες μας, αφού τόσο πιστά αντικατοπτρίζει την έβδομη τέχνη σήμερα. Γράφτηκε, όμως, στις αρχές του αιώνα από τον Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι και στάθηκε ο οδηγός για τον ιδιοκτήτη της "Βελισσάριος Κλάσικ Φιλμς",Βελισσάριο Κοσσυβάκη,όταν αποφάσιζε να κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά 10 σπάνια αριστουργήματα από τον κλασικό σοβιετικό κινηματογράφο.Ανάμεσά τους "Το Θωρηκτό Ποτέμκιν", "Οκτώβρης", "Ιβάν ο τρομερός", "Βίβα Μέξικο", "Αλεξάντερ Νιέφσκι", "Η Γενική Γραμμή" του Σεργκέι Αϊζενστάιν,"Η γη" του Αλεξάντερ Ντοβζένκο,"Η μάνα" και "Θύελλα στην Ασία" του Βσέβολοντ Πουντόβκιν,"Ο αληθινός φασισμός" του Μιχαήλ Ρομ.Οι συλλεκτικές βιντεοκασέτες με τα αθάνατα κινηματογραφικά αυτά "μνημεία", που αξίζει να τις έχει κανείς εφ' όρου ζωής για τον ίδιο και τα παιδιά του, τη στιγμή που τα αντιπολιτιστικά και αντιδραστικά κυκλώματα του εμπορίου της κινηματογραφικής υποκουλτούρας προσπαθούν να τα εξαφανίσουν... από προσώπου Γης για ευνόητους λόγους, διατίθενται από το βιβλιοπωλείο της "Σύγχρονης Εποχής",από άλλα βιβλιοπωλεία επίσης και βιντεοκλάμπ.

Οπως σημειώνει ο Β. Κοσσυβάκης, "είναι η αρχή μιας προσπάθειας να κυκλοφορήσει στην Ελλάδα ό,τι πιο σημαντικό μπορεί να συγκεντρωθεί από την πλούσια κινηματογραφική σχολή του σοσιαλιστικού ρεαλισμού και αριστουργήματα που δημιούργησαν οι κινηματογραφίες των σοσιαλιστικών κρατών, αλλά και αριστεροί σκηνοθέτες - παραγωγοί από τις καπιταλιστικές χώρες, τις χώρες του Τρίτου Κόσμου και την Ελλάδα".Οι ταινίες θα κυκλοφορούν σε ενότητες γεωγραφικές, θεματικές, ιστορικές, σε ειδική συλλεκτική αριθμημένη έκδοση (1.500 αριθμημένες κασέτες).

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο εκδότης τις πρώτες τρεις αριθμημένες κασέτες της πρώτης συλλογής των 10 σοβιετικών ταινιών τις είχε δωρίσει,προς τιμήν του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, στην ΚΕ του ΚΚΕ,στο "Ριζοσπάστη" και στον "902".Επίσης, 30 κασέτες έχει προσφέρει στις μεγάλες οργανώσεις ΚΟΑ, ΚΟΠ, ΚΟΘ και 180 κασέτες στις Νομαρχιακές και μεγάλες Αχτίδες,ενώ ακόμη 20 στην ΚΝΕ και στον "Οδηγητή".Πρόκειται για συμβολική πράξη, που βασίζεται στις απόψεις των Σοβιετικών δημιουργών που έλεγαν: "Ο κινηματογράφος μπορεί να μεταβληθεί σε πραγματικό και δραστικό όπλο για τη διαφώτιση της εργατικής τάξης και της μεγάλης μάζας του λαού και ένα από τα σημαντικότερα μέσα στον ιερό αγώνα του προλεταριάτου ν' απαλλαγεί από τα στενά περιθώρια στης αστικής τέχνης, να προωθήσει την εξέλιξη της ταξικής συνείδησης και την ανάπτυξη της διεθνούς αλληλεγγύης".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ