Σάββατο 3 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αθεράπευτα... αισιόδοξος

Μπορεί ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας να παρουσιάζει μονίμως ως θετική την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά προφανώς - το 'χουμε άλλωστε σημειώσει και άλλες φορές - εννοεί αποκλειστικά και μόνο την υψηλή και συνεχώς αυξάνουσα κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου. Οι υπόλοιποι και πολύ περισσότερο ουσιαστικοί δείκτες, πάντως, της ελληνικής οικονομίας μόνο θετική πορεία δεν έχουν.

Τελευταίο, χεροπιαστό και άκρως ανησυχητικό στοιχείο είναι το έλλειμμα του ισοζυγίου των τρεχουσών συναλλαγών. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα επίσημα στοιχεία, το έλλειμμα μεγάλωσε ακόμη περισσότερο και ξεπέρασε το πρώτο τετράμηνο του 1996 τα 1,88 δισεκατομμύρια δολάρια. Και το πλέον σοβαρό, πως το έλλειμμα οφείλεται κυρίως στη συνεχιζόμενη και διαρκώς αυξάνουσα διαφορά των εισαγωγών από τις εξαγωγές ή στο εμπορικό έλλειμμα, όπως συνήθως λέγεται. Γεγονός που φανερώνει ανάγλυφα τις μειούμενες συνεχώς ικανότητες της ελληνικής οικονομίας και την όλο και δυσκολότερη θέση, στην οποία χρόνο με το χρόνο βρίσκεται.

Βέβαια, οι κυβερνητικοί αρμόδιοι ισχυρίζονται πως δεν υπάρχει λόγος σοβαρής ανησυχίας και στηρίζουν την αισιοδοξία τους στις κοινοτικές εισροές συναλλάγματος, από το κοινοτικό πλαίσιο στήριξης, οι οποίες θα επιδράσουν θετικά στο ισοζύγιο. Μόνο, που η θετική αυτή επίδραση θα είναι προσωρινή, οι ουσιαστικές και μακροπρόθεσμες συνέπειες είναι βαθιά ζημιογόνες και πέρα απ' αυτά, όλοι ξέρουν, ότι άλλο Πακέτο Ντελόρ δεν πρόκειται να υπάρξει.

Τότε, λοιπόν, τι θα κάνουμε, όταν στο μεταξύ, θα 'χει επέλθει η ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση της βιομηχανικής και αγροτικής παραγωγικής βάσης της χώρας και οι μεγάλες κουβέντες για τουριστική ανάπτυξη, θα χουν αποδειχθεί "όνειρα θερινής νυκτός"...;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ