Τρίτη 6 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Για την "Ελένη"

Σαν ένα σουρεαλιστικό παραμύθι με συνεχείς ανατροπές, σαν ένα "αιθέριο χορό πάνω από την άβυσσο" είδε το "Θέατρο του Νότου",την "Ελένη" του Ευριπίδη,που θα παρουσιαστεί, στην Επίδαυρο,στις 9 και 10 Αυγούστου.Η "Ελένη" ανεβαίνει σε μετάφραση Δημήτρη Δημητριάδη,σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά,σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Πάτσα.Η μουσική, που εκτελείται ζωντανά, είναι του Γιώργου Κουμεντάκη και οι χορογραφίες του Κωνσταντίνου Ρήγου.Τους ρόλους ερμηνεύουν: Λευτέρης Βογιατζής, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Αρης Λεμπεσόπουλος, Μιχαήλ Μαρμαρινός, Τάσος Πεζιρκιανίδης, Ιωάννα Τσιριγκούλη,κ. ά.

Στο έργο αυτό ο Ευριπίδης θέλει την Ελένη να μην πηγαίνει ποτέ στην Τροία, αλλά να απαγάγεται από τον Ερμή, που την κρύβει στην Αίγυπτο, υπό την προστασία του Βασιλιά Πρωτέα. Στην Τροία στέλνουν οι θεοί ομοίωμα της Ελένης, χάριν του οποίου καταστρέφονται οι Τρώες και ταλαιπωρούνται στον γυρισμό τους όλοι οι Ελληνες.

"Με στοιχεία τόσο κλασικής τραγωδίας - λέει ο σκηνοθέτης Γιάννης Χουβαρδάς - όσο και κωμωδίας, αλλά και με νύξεις πολλών άλλων θεατρικών ειδών, ο Ευριπίδης υφαίνει ένα ονειρικό πανόραμα, μια μαγική αίθουσα κατόπτρων, μέσα στην οποία ο Μενέλαος και οι άλλοι ήρωες ψάχνουν, σε μια μυθική Αίγυπτο, την Ελένη τους. Κι όταν τη βρουν θα συναντήσουν μεγάλους κινδύνους και θα υποστούν σκληρές δοκιμασίες, για να σωθούν και να τη διασώσουν. Η θάλασσα, ο Νείλος, η έρημος, οι αντικατοπτρισμοί που μας κυνηγούν απ' έξω κι από μέσα, η έλξη του ψέματος και ο εξωτισμός της αλήθειας, η γοητεία της ελαφρότητας, συνθέτουν το πλαίσιο, μέσα στο οποίο κινούνται σαν θείες μαριονέτες οι ήρωες, αλλά και ένας παράξενος χορός νυμφών - σειρήνων, που μοιάζουν να ωθούν, μέσα από συνεχείς μεταμορφώσεις, την κατάληξη του δράματος στο αίσιο πέρας".

Η "Ελένη" κυκλοφορεί σε μετάφραση και επίμετρο του Δημήτρη Δημητριάδη,από τη σειρά "Θέατρο" των εκδόσεων "Ολκός".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ