Τρίτη 6 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αναμένοντας την "άδειά" τους...

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ -

Αρχαία πόλη των πρώιμων κλασικών χρόνων εντοπίστηκε σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από την πόλη των Αρχαίων Σταγείρων, στη βόρεια Χαλκιδική από την ομάδα των αρχαιολόγων που πραγματοποιούν ανασκαφές στην περιοχή. Σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή της ανασκαφής Αρχαίων Σταγείρων, Κώστα Σισμανίδη, πρόκειται για μεγάλο οικισμό, το μέγεθος του οποίου πλησιάζει σε αυτό των Αρχαίων Σταγείρων, που εντοπίστηκε στη διάρκεια της βδομάδας που πέρασε. Η ηλικία του οικισμού προσδιορίζεται σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρχαιολόγων στα πρώιμα κλασικά χρόνια, χωρίς να αποκλείεται και η πρωιμότερη φάση. Στην ίδια περιοχή έχει εντοπιστεί και νεκροταφείο.

Αξίζει να σημειωθεί, όμως, ότι σημαντικό τμήμα της πόλης, όπως και τμήμα του νεκροταφείου βρίσκεται μέσα στην περιοχή των μεταλλείων χρυσού που πλέον έχει περάσει στην ιδιοκτησία της Καναδικής εταιρίας TVX Gold.Ετσι, μια γη που στα σπλάχνα της φυλάσσει όχι μόνο χρυσό, αλλά κι ένα σημαντικό, όπως φαίνεται, κομμάτι του πολιτισμού μας έχει παραδοθεί από το ελληνικό κράτος προς εκμετάλλευση σε μια ξένη εταιρία, με ανυπολόγιστες συνέπειες, τελικώς, και για την τύχη αυτού του αρχαίου θησαυρού. Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα μέλη της ανασκαφικής ομάδαςπεριμένουν να τους δοθεί άδεια από την εταιρία, προκειμένου να μπορέσουν να εξετάσουν την περιοχή (!) Η σχετική άδεια αναμένεται να τους δοθεί μέσα στη βδομάδα.Η σημαντικότητα της πόλης φαίνεται και από το γεγονός ότι επιφανειακά βρέθηκαν κεραμικά, όστρακα αγγείων, νομίσματα, διάφορα μικροαντικείμενα και ένα πολύ σημαντικό νόμισμα της Αμφίπολης από την κλασική εποχή.

Παράλληλα, τους τελευταίους δύο μήνες οι ανασκαφές στα Αρχαία Στάγειρα έφεραν στο φως έναν αρχαϊκό ναό του 6ου π.Χ. αιώνα μέσα στον οποίο βρέθηκε πλήθος αρχαϊκών νομισμάτων. Επίσης, βρέθηκε αψιδωτό οικοδόμημα της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, σπίτια αρχαϊκών και κλασικών χρόνων, νέα τμήματα της οχύρωσης και της ακρόπολης της πόλης των Σταγείρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ