Τετάρτη 7 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Με Αριστοφάνη, Μένανδρο και Λόρκα

Τους "Επιτρέποντες" ή "Διαιτησία" του Μενάνδρου θα παρουσιάσει το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας,αύριο,στο Ηρώδειο.Το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση Γιάννη Βαρβέρη,σκηνοθεσία Εύης Γαβριηλίδη,σκηνικά Αντης Παρτζίλη,κοστούμια Ντίνου Πετράτου,μουσική Γιώργου Θεοφάνους και χορογραφία Ισίδωρου Σιδέρη.Τους ρόλους ερμηνεύουν: Πάνος Σκουρολιάκος, Δημήτρης Κουτρουβιδέας, Γιώργος Τσιτσόπουλος, Μπάμπης Χατζηδάκης, Γιάννα Νικολοπούλου, Γιώργος Ζιόβας, Μάνος Σταλάκης, Γρηγόρης Τουμασάτος, Δέσποινα Πάγκα, Δημήτρης Μαύρος, Αλίκη Αλεξανδράκη, Γιώργος Πογιατζής, Γιώργος Βούτος,κ.ά.

Ο Μένανδρος γεννήθηκε 40 χρόνια μετά το θάνατο του Αριστοφάνη και στάθηκε ο πιο ονομαστός δραματουργός της Νέας Αττικής Κωμωδίας.Εγραψε περισσότερα από 100 έργα, ελάχιστα όμως έχουν διασωθεί. Οι "Επιτρέποντες" με κενά, τα τρία τέταρτα του έργου "Δύσκολος" και "Σαμία".Στους "Επιτρέποντες" ο ήρωας υποψιάζεται πως η γυναίκα του τον απάτησε με κάποιον, ώσπου καταλαβαίνει πως ο κάποιος ήταν ο εαυτός του. "Εκείνο που ιστορικά του χρωστάμε - όπως γράφει ο Αλέξης Σολομός στο "Θεατρικό Λεξικό" - είναι η δημιουργία του θεάτρου χαρακτήρων και τύπων, που θα σταθεί το προζύμι της ευρωπαϊκής κωμωδίας".

Αμέσως μετά το Ηρώδειο, οι "Επιτρέποντες" θα παρουσιαστούν, στις 10/8 στο Κάστρο Μεθώνης, στις 11 στα "Νεστόρεια '96", στη Χώρα, στις 13, 16 και 17/8 στο Κάστρο Καλαμάτας, στις 18/8 στο Αρχαίο Θέατρο Αργους, 19/8 στο Θέατρο Πέτρας, 20/8 στο Κατράκειο και έπεται συνέχεια σε άλλες πόλεις.

  • Στο Ηρώδειο, επίσης, στις 12 Αυγούστου,το "Θέατρο Πανελλήνιο" τηςΚατερίνας Βασιλάκου παρουσιάζει το έργο του Λόρκα "Δόνα Ροζίτα",το οποίο επαναλαμβάνεται φέτος με αφορμή τον παγκόσμιο εορτασμό για τα 60 χρόνια από το θάνατο του Ισπανού ποιητή. Το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση Αλέξη Σολομού,σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού,σκηνικά - κοστούμια Καλλιόπης Κοπανίτσα.Η μουσική και τα τραγούδια είναι του Μάριου Τόκα και τραγουδούν Φωτεινή Σαββατιανού, Κώστας Χατζηχριστοδούλου και Μαρία Αλεξίου.Τους ρόλους ερμηνεύουν: Κατερίνα Βασιλάκου, Διονύσης Μανουσάκης, Χριστίνα Αυλιανού, Αγάπη Μανουρά, Αργύρης Παυλίδης, Μαριάννα Κολοβού,κ. ά.
  • Αρχισε χτες το Φεστιβάλ Υμηττού,στο Θέατρο Βράχων "Μελίνα Μερκούρη",με τις "Θεσμοφοριάζουσες" του Αριστοφάνη,από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου.Η δεύτερη παράσταση του ΘΟΚ θα δοθεί, σήμερα, στις 9: 30. Η σκηνοθεσία είναι του Κώστα Τσιάνου,η μουσική του Μάριου Τόκα και η μετάφραση του Κωστή Κολώτα.Παίζουν: Σωτήρης Μουστάκας, Τζένη Γαϊτανοπούλου, Σπύρος Σταυρινίδης, Α. Κατσαρής, Α. Τσουρής, Μ. Μουστάκας, Δ. Ξύστρας, Κ. Δημητρίου, Κ. Βήχας, Γ. Μουαίμης,κ. ά.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ