Τετάρτη 7 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Η Ελλάδα στεφάνωσε τους ολυμπιονίκες

Λαμπρή υποδοχή χτες βράδυ στο Καλλιμάρμαρο από 80.000 και πλέον κόσμο!

Νύχτα μαγική και ονειρεμένη για την Ελλάδα η χτεσινή. Σκηνές βγαλμένες από την κλασική αρχαιότητα εκτυλίχτηκαν στην υποδοχή των ολυμπιονικών από την Ατλάντα. Ηταν όλοι τους εκεί. Επίσημοι, και κυρίως πλήθος, χιλιάδες, Αθηναίοι πολίτες που κυριολεκτικά με εκδηλώσεις λατρείας ανέβασαν τους αθλητές μας για μια ακόμη φορά στον... Ολυμπο. Η ανθρώπινη αλυσίδα ξεκίνησε από το Ανατολικό Αεροδρόμιο και ολοκληρώθηκε, γιγαντώθηκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο όπου 80.000 και πλέον κόσμος αποθέωσε τα χρυσά παιδιά της πατρίδας μας. Ας παρακολουθήσουμε, όμως, λεπτό προς λεπτό την υποδοχή και τις εκδηλώσεις που έγιναν χτες.

Το αεροπλάνο της χαράς φορτωμένο με χρυσάφι, ασήμι και περίσσια δόξα προσγειώθηκε στον Ανατολικό Αερολιμένα στις 6.25 το απόγευμα. Η παρουσία του κόσμου διακριτική και ζεστή δίνει την ευκαιρία στους ολυμπιονίκες να κάνουν δηλώσεις με ένα χαμόγελο πέρα για πέρα αυθόρμητο και τόσο γλυκό. Ο Πύρρος Δήμας: "Ευχαριστώ τον κόσμο για την υποδοχή. Ηταν το καλύτερο δώρο για τα 100 χρόνια από την αναβίωση των σύγχρονων αγώνων. Ενα μεγάλο ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου". Ο Κάχι Καχιασβίλι: "Είμαι ευτυχισμένος. Πολλά ευχαριστώ". Ο Νίκος Κακλαμανάκης: "Είμαι συγκινημένος. Καταπληκτική μέρα για όλη την Ελλάδα. Ας γιορτάσουμε". Και ο τέταρτος "χρυσός" της παρέας ο"βενιαμίν" Γιάννης Μελισσανίδης: "Τα λόγια είναι περιττά. Ας αφήσουμε να μιλήσουν οι στιγμές από μόνες τους". Η... σκυτάλη στους ασημένιους... χρυσούς αθλητές μας. Η Νίκη Μπακογιάννη: "Είμαι τόσο ευτυχισμένη που νομίζω ότι έχω πάρει το χρυσό μετάλλιο". Οι αρσιβαρίστες μας Βαλέριος Λεωνίδης, Λεωνίδας Σαμπάνης και Λεωνίδας Κόκας, με ένα στόμα είπαν: "Δύσκολο να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας. Είμαι μια μαγική βραδιά ". Η πομπή από τα στρατιωτικά οχήματα που επιβιβάστηκαν οι αθλητές θα κάνει την πρώτη στάση στις 7.15μ.μ. στον Αλιμο. Ο κόσμος ολοένα και πληθαίνει και στη δεύτερη στάση στη Λ. Συγγρού το ύψος της Ν. Σμύρνης η λαοθάλασσα ολοένα και θεριεύει. Εκεί έχουμε τη σύντομη βράβευση από τον κ. Σιότροπο στους δημότες της πόλης Δήμα και Καχιασβίλι. Στάση τρίτη οι στύλοι του Ολύμπιου Διός στις 8.25μ.μ., όπου ο δήμαρχος της Αθήνας Δημήτρης Αβραμόπουλος σε μια λιτή τελετή θα δώσει το χρυσό κλειδί της πόλης στους 8 ολυμπιονίκες που ανέβηκαν στο βάθρο. Αρατε πύλας, λοιπόν, και πεζοί πλέον οι μεγάλοι πρωταγωνιστές, κρατώντας την ελληνική σημαία έφτασαν πραγματικοί θριαμβευτές στο Καλλιμάρμαρο στις 9 το βράδυ κάτω από το παραλήρημα των Ελλήνων φιλάθλων που φούσκωναν τα στήθια τους από περηφάνια. Κάτω από τη μουσική υπόκρουση του έργου "Δρόμοι της φωτιάς" που έχει γράψει ένας δικός μας, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, η νύχτα έγινε μέρα από τα πολύχρωμα βεγγαλικά που μεθούσαν τον αττικό ουρανό, αλλά και τον κόσμο που απολάμβανε το θέαμα.

Ακολούθησαν οι καθιερωμένες ομιλίες από τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη τον δήμαρχο Αθήνας Δ. Αβραμόπουλο, καθώς και από τους κ. κ Φούρα, Καπράλο. Το Καλλιμάρμαρο πήρε φωτιά όταν ζητήθηκε από τους χρυσούς ολυμπιονίκες να πουν δυο λόγια στο κοινό που τους αποθέωνε. Ηταν τόσο αληθινοί που συγκλόνισαν. Λακωνικά ο Δήμας: Το 2000 και το 20004 μαζί ενωμένοι. Σας ευχαριστώ", ο σοβαρός Καχιασβίλι: "Γεια σου Ελλάδα", ο Μελισσανίδης: "Σας αγαπούμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας. Ναι λοιπόν, νίκησε η Ελλάδα", ο Κακλαμανάκης: "Η καρδιά μου χτυπάει δυνατά. Εχει ξεπεράσει κάθε φαντασία αυτή η υποδοχή. Αλλάζω αυτό το μετάλλιο με το άγγιγμα του απλού Ελληνα" και η υπέροχη Μπακογιάννη: "Εκλαψα για σας. Με συγκινήσατε αφάνταστα με τις εκδηλώσεις σας".

Τις απονομές έκαναν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλος, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μ. Εβερτ, ο πρόεδρος της ΕΟΑ Α. Τζήκας. Το ΚΚΕ εκπροσώπησαν οι βουλευτές Ορέστης Κολοζώφ και Αντώνης Σκυλλάκος.

Η μελωδίες του Σταμάτη Σπανουδάκη ήταν ό,τι καλύτερο για το κλείσιμο της ανεπανάληπτης βραδιάς. Η φωνή του Στέλιου Καζαντζίδη έστω και από τα μεγάφωνα ανατρίχιασε τον κόσμο: "Ελλάδα στους ώμους τη γη κουβαλάς".

Παιδιά σας ευχαριστούμε για όλα. Ευχή, πλέον, να πάρουμε την Ολυμπιάδα του 2004 που δικαιωματικά μας ανήκει. Το ακούτε Αθάνατοι;

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο Μίλτος Τεντόγλου για τον προπονητή του (2021-08-13 00:00:00.0)
Συγκάτοικοι και στην επιτυχία (2004-08-25 00:00:00.0)
Ευθύνες στην «Αθήνα 2004» για τις άδειες εξέδρες (2004-08-20 00:00:00.0)
Τηλεκάρτες με τους Ολυμπιονίκες (1997-10-07 00:00:00.0)
"Αρχίζει το ματς" την Κυριακή στην εκπομπή του Θοδωρή Ρουσόπουλου 7+7 (1997-01-19 00:00:00.0)
Το δεύτερο για την Ελλάδα (1996-07-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ