Πέμπτη 8 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ "ΑΜΑΤΟ"
Αντιδράσεις και "απειθαρχία"

ΠΑΡΙΣΙ. -

Συνεχίστηκαν και χτες οι διεθνείς αντιδράσεις κατά του αμερικανικού νόμου"Αμάτο", που επιβάλλει κυρώσεις σε ξένες εταιρίες που κάνουν επενδύσεις στη Λιβύη και στο Ιράν άνω των 40 εκατ. δολαρίων. Το Παρίσι διαμήνυσε στην Ουάσιγκτον ότι θα πάρει άμεσα αντίποινα σε περίπτωση που θιγούν οι γαλλικές εταιρίες, η Αυστραλία διαβεβαίωνε ότι θα αντισταθεί με κάθε τρόπο στο νέο αμερικανικό υπέρ-νόμο, ενώ την ίδια στιγμή οι άμεσα θιγόμενες χώρες, η Λιβύη και το Ιράν, χαρακτήριζαν το νόμο "Αμάτο" ως ένα ακόμη "πυροτέχνημα" της κυβέρνησης Κλίντον, ενόψει των προεδρικών εκλογών του ερχόμενου Νοέμβρη...

Σε δηλώσεις που έκανε χτες στο Παρίσι ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μισέλ Μπαρνιέ, κάλεσε την Ουάσιγκτον να αναθεωρήσει την απόφασή της για μονομερή επιβολή κυρώσεων κατά ξένων εταιριών που συνεργάζονται με το Ιράν και τη Λιβύη, υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να πατάξουν την τρομοκρατία παρά μόνον σε συνεργασία με τους εταίρους τους. Ο Ιβ Ντουντριό, εκπρόσωπος της κυβέρνησης Σιράκ, πρόσθεσε ότι οποιεσδήποτε ενέργειες της Γαλλίας θα είναι σε αρμονία και σε συνεργασία με τις άλλες χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι ήδη γίνονται ενέργειες για να προγραμματιστούν συνομιλίες και επαφές στις Βρυξέλλες, ώστε να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα κατά του νόμου "Αμάτο". Οι γαλλικές πετρελαϊκές εταιρίες, "Τοτάλ" και "Ελφ - Ακιταίν", είναι ανάμεσα στις πρώτες που θα εισπράξουν άμεσα τις αρνητικές επιδράσεις του νέου αμερικανικού νόμου, ο οποίος θυμίζει σε πολλά το νόμο "Χελμς - Μπάρτον", που "λειτουργεί" σε βάρος των ξένων επενδύσεων στην Κούβα.

Εξάλλου, χτες, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστραλίας διαβεβαίωσε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί, για να αντιμετωπίσει το νόμο "Αμάτο", χωρίς ωστόσο να κάνει από τώρα γνωστό, εάν πρόκειται να φέρει το ζήτημα στο τραπέζι του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Ο υπουργός Εμπορίου, Τιμ Φίσερ, δήλωσε ότι αν και καμία εταιρία της χώρας δε θίγεται άμεσα από τις διατάξεις του νόμου"Αμάτο", υπογράμμισε ότι αυτό που απασχολεί την κυβέρνησή του "δεν είναι μόνον οι άμεσες, αλλά και οι έμμεσες επιδράσεις τέτοιων νόμων που επιβάλλονται μονομερώς σε τρίτες χώρες".

Το Πεκίνο από την πλευρά του συνέστησε στις ΗΠΑ το δρόμο του διαλόγου με τη Λιβύη και το Ιράν, τονίζοντας ότι ο νέος νόμος αντίκειται στους ισχύοντες κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης, σε χτεσινή του ανακοίνωση, αποκηρύσσει το νόμο "Αμάτο" υπογραμμίζοντας ότι έρχεται σε αντίθεση με τους διεθνείς νόμους και τις διεθνείς συμβάσεις εμπορίου. Επισημαίνεται ακόμη ότι η κυβέρνηση της Λιβύης αποκηρύσσει την τρομοκρατία και επανέλαβε ότι η Ουάσιγκτον συνεχίζει να εκτοξεύει κατηγορίες κατά τρίτων χωρών χωρίς αποδείξεις. Χτεσινό τηλεγράφημα του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων της Λιβύης"Τζαμαχαρίγια" σχολιάζει ότι ο νόμος "Αμάτο" εντάσσεται στην προεκλογική εκστρατεία του Προέδρου Κλίντον, είναι μία ακόμη "επίδειξη μίσους και εγωισμού" που αντικατοπτρίζει την επιθυμία της Ουάσιγκτον να επιβάλλει την πολιτική και οικονομική ηγεμονία της στον πλανήτη.

Εφημερίδες της Τεχεράνηςκαταδίκασαν το νόμο "Αμάτο", εκτιμώντας ως πολύ θετικές τις έντονες αντιδράσεις ευρωπαϊκών χωρών κατά των ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ