Πέμπτη 8 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Αιματηρές συγκρούσεις

ΜΟΣΧΑ. -

Οι Τσετσένοι αντάρτες, συνεχίζοντας για δεύτερη μέρα τις επιθέσεις τους, περικύκλωσαν χτες το ρωσικό στρατό στο κέντρο του Γκρόζνι και η ρωσική κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι υπέστη αρκετές απώλειες. Ωστόσο, το πρακτορείο "Ιταρ-Τας" μετέδωσε ότι οι αυτονομιστές αντάρτες σταμάτησαν χτες το απόγευμα τις επιθέσεις εναντίον των ρωσικών στρατευμάτων.

"Μια προσωρινή ανακωχή άρχισε να ισχύει ύστερα από ανταλλαγή πυρών 45 λεπτών στο κέντρο της τσετσενικής πρωτεύουσας, όπου βρίσκονται κυβερνητικά κτίρια", μετέδωσε ο ανταποκριτής του πρακτορείου Σεργκέι Τροφίμοφ. Νωρίτερα, ο ίδιος είχε μεταδώσει πως οι αντάρτες είχαν επιτεθεί σε ρωσικές θέσεις και έβαλαν φωτιά στο κτίριο του τοπικού υπουργείου Εσωτερικών. Ομως, το πρακτορείο "Ιντερφάξ" μετέδωσε ότι το υπουργείο Εσωτερικών "χτύπησε" αδέσποτο βλήμα που προερχόταν από ελικόπτερο των ρωσικών δυνάμεων.

Πάντως, χτες το πρωί οι Τσετσένοι αντάρτες είχαν περικυκλώσει τις ρωσικές δυνάμεις στο κέντρο του Γκρόζνι, στα κυβερνητικά κτίρια, στα πολιτικά και στρατιωτικά αεροδρόμια. Κατέλαβαν μάλιστα το κεντρικό κτίριο τηλεπικοινωνιών στο Γκρόζνι. Την ίδια στιγμή που η πόλη βρισκόταν ουσιαστικά υπό τον έλεγχο των ανταρτών, ρωσικά μαχητικά ελικόπτερα σφυροκόπησαν το κέντρο της πόλης, ενώ πυρά βαρέος πυροβολικού έπληξαν τα προάστια του Γκρόζνι.

Στις μάχες κατά των Τσετσένων αυτονομιστών παίρνουν μέρος στρατεύματα του υπουργείου Εσωτερικών και της φιλορωσικής αστυνομίας της Τσετσενίας και όχι ο τακτικός στρατός "ο οποίος διδάχτηκε από τη θλιβερή εμπειρία του παρελθόντος", δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εσωτερικών Πάβελ Γκολούμπετς. Η δήλωση αυτή αναφερόταν στις απώλειες που είχαν υποστεί οι ρωσικές δυνάμεις κατά το παρελθόν, όταν τα τεθωρακισμένα του τακτικού στρατού είχαν γίνει εύκολος στόχος των χειροβομβίδων των ανταρτών στις οδομαχίες στο Γκρόζνι.

Παράλληλα, ο ανώτερος αξιωματούχος της Ρωσίας στην Τσετσενία, Σεργκέι Στεπάσιν, εξέφρασε την εκτίμηση πως "αυτοί που φέρουν την όλη ευθύνη για τους νεκρούς και τους τραυματίες ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό της χώρας, είναι οι ίδιοι οι αρχηγοί των Τσετσένων αυτονομιστών, που παραβιάζουν τις συμφωνίες στο όνομα των φιλοδοξιών τους και διεξάγουν πόλεμο παρά τη θέληση των συμπατριωτών τους".

Πάντως, υπάρχουν αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις για τον αριθμό των θυμάτων από τις συγκρούσεις των τελευταίων ημερών. Ρώσοι αξιωματούχοι κάνουν λόγο για 29 νεκρούς και περίπου 100 τραυματίες των ρωσικών δυνάμεων, ενώ η φιλορωσική κυβέρνηση της Τσετσενίας ανέφερε ότι 13 αστυνομικοί της σκοτώθηκαν και 45 τραυματίστηκαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ρωσική τηλεόραση μετέδωσε χτες το βράδυ ότι οι νεκροί φτάνουν τους 100. Οι Ρώσοι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι οι Τσετσένοι αντάρτες υπέστησαν μεγάλες απώλειες αλλά δεν ανέφεραν συγκεκριμένο αριθμό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες επιχειρήσεις Τσετσένων (2000-08-30 00:00:00.0)
Σφοδρές συγκρούσεις (2000-06-29 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις (2000-02-11 00:00:00.0)
Σφοδρή αντιπαράθεση (1999-12-01 00:00:00.0)
Πρώτες επαφές για εκεχειρία υπό το αχό των όπλων... (1996-08-11 00:00:00.0)
Προεκλογικοί εντυπωσιασμοί του Γιέλτσιν (1996-05-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ