Κυριακή 11 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Πρώτες επαφές για εκεχειρία υπό το αχό των όπλων...

ΓΚΡΟΖΝΙ.-

Το ενδεχόμενο προσωρινής εκεχειρίας για τη μεταφορά πολιτών και τραυματιών σε ασφαλείς περιοχές, συζήτησαν Ρώσοι αξιωματούχοι και εκπρόσωποι των Τσετσένων ανταρτών, ενώ την ίδια ώρα οι μάχες εξακολουθούν να μαίνονται στο κέντρο της τσετσενικής πρωτεύουσας, Γκρόζνι. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, για πρώτη φορά χτες (πέμπτη μέρα των σκληρών συγκρούσεων) φάνηκε να κερδίζουν έδαφος τα ρωσικά στρατεύματα.

Το πρακτορείο "ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ", επικαλούμενο δήλωση του Σεργκέι Σλιπτσένκο, γραμματέα της ρωσικής κρατικής επιτροπής για τα θέματα της Τσετσενίας, μετέδωσε ότι οι αυτονομιστές μαχητές πρότειναν στη Μόσχα τη σύναψη προσωρινής συμφωνίας εκεχειρίας. Ωστόσο, το ανεξάρτητο πρακτορείο ειδήσεων "ΙΤΕΡΦΑΞ", μετέδωσε ότι ο Σλιπτσένκο διαμήνυσε στον εκπρόσωπο των Τσετσένων ανταρτών, Μοβιάντι Ουντούγκοφ, ότι η ρωσική πλευρά μπορεί να σταματήσει προσωρινά το πυρ και ότι αναζητούνται τρόποι για την πρακτική υλοποίηση μίας τέτοιας συμφωνίας... Ανεξάρτητα από το ποιος τελικά πρότεινε πρώτος την ιδέα μίας προσωρινής εκεχειρίας, γεγονός είναι ότι η πρώτη επίσημη επαφή ανάμεσα σε εκπροσώπους των δύο αντιμαχόμενων πλευρών έγινε μετά από μία περίπου βδομάδα ανελέητων συγκρούσεων. Σημαντικό στοιχείο προς την κατεύθυνση της έναρξης κάποιων επαφών ανάμεσα σε Μόσχα και Γκρόζνι θεωρείται η παύση του Ολεγκ Λομπόφ, ειδικού αντιπροσώπου του Γιέλτσιν στην Τσετσενία, από τα καθήκοντά του. Αντικαταστάτης του είναι ο Αλεξάντερ Λέμπεντ, ο οποίος πρόσφατα αναφερόμενος στη νέα έξαρση των μαχών στην Τσετσενία, είπε ότι πρέπει να αρχίσουν συνομιλίες ώστε να "βρεθεί κάποια λύση, να γίνει κάποια προσέγγιση". Ωστόσο, παραμένει ζητούμενο εάν και πότε θα πάρουν μία "προσωρινή" ανάσα οι τραυματίες και ο άμαχος πληθυσμός της Τσετσενίας από την κόλαση του πολέμου...

Οι χτεσινές ειδήσεις από το μέτωπο, σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, αναφέρουν ότι τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν να κερδίζουν για πρώτη φορά έδαφος.. "Οι συγκρούσεις ξανάρχισαν στις 6.30 το πρωί του Σαββάτου, αλλά ήταν διαφορετικές από αυτές των προηγούμενων ημερών. Τα ομοσπονδιακά στρατεύματα άρχισαν να εισέρχονται στο Γκρόζνι και να απωθούν τους αυτονομιστές", υποστηρίζει σχετικό τηλεγράφημα του πρακτορείου "ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ". Η ίδια είδηση επιβεβαιώθηκε αργότερα και από το πρακτορείο "ΙΝΤΕΡΦΑΞ", που μετέδωσε ότι από το πρωί οι αυτονομιστές Τσετσένοι μαχητές άρχισαν να εγκαταλείπουν το Γκρόζνι με φορτηγά και να κατευθύνονται οι περισσότεροι προς τα δυτικά της τσετσενικής πρωτεύουσας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες επιχειρήσεις Τσετσένων (2000-08-30 00:00:00.0)
Σταδιακός έλεγχος του Γκρόζνι από τα ρωσικά στρατεύματα (2000-02-03 00:00:00.0)
Εύθραυστη εκεχειρία (1996-08-24 00:00:00.0)
Αιματηρές συγκρούσεις (1996-08-08 00:00:00.0)
Εντονες φήμες για τη ζωή του Τ. Ντουντάγεφ (1996-04-24 00:00:00.0)
Σκληρές μάχες και αδιέξοδο (1996-03-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ