Κυριακή 11 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πρόσω ολοταχώς για την απεργία!

Με αποφασιστικότητα προετοιμάζεται η 48ωρη, προειδοποιητική, απεργία που έχουν κηρύξει για τις 16 και 17 Αυγούστου τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων στο λιμάνι του Πειραιά

Στη μάχη για την επιτυχία της 48ωρης απεργίας που κήρυξαν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, για τις 16 και 17 Αυγούστου, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων στο λιμάνι του Πειραιά, έχουν ριχτεί οι ναυτεργάτες. Στόχος είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση στον αγώνα για την υπεράσπιση του καμποτάζ,δηλαδή της υποχρέωσης να χρησιμοποιούνται πλοία με ελληνική σημαία και με ελληνικά πληρώματα στα δρομολόγια ακτοπλοϊας.

Με βάση το σύνθημα "Ελληνικά πληρώματα, Ελληνικά πλοία σε Ελληνικές Θάλασσες", οι ναυτεργάτες είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στη δουλιά, αλλά και τα συμφέροντα της χώρας, κόντρα στις επεκτατικές βλέψεις των αμερικανικών πολυεθνικών του τουρισμού, οι οποίες επέβαλαν την πολιτική τους και στην κυβέρνηση. Παράλληλα με την κινητοποίησή τους προβάλλουν και άλλα ζητήματα - άξονες πάλης - όπως η συλλογική σύμβαση εργασίας και η κοινωνική ασφάλιση.

Τα δυο σωματεία προχώρησαν στην κήρυξη της απεργίας μετά την υποχώρηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας,η οποία αν και στις 3 Αυγούστου πήρε αυτή πρώτη απόφαση για απεργία - υπό το βάρος και του άγριου ξυλοδαρμού την ίδια μέρα των ναυτεργατών που διαδήλωναν ενάντια στον κατάπλου του κρουαζιερόπλοιου "Μάρκο Πόλο" - στις 6 Αυγούστου έκανε στροφή 180 μοιρών, ικανοποιώντας και το εφοπλιστικό κεφάλαιο που ετοιμάζεται για τις νέες συμμαχίες του, αλλά και την ελληνική κυβέρνηση που εξαντλεί τις δυνατότητές της για να εξυπηρετήσει τα αμερικανικά συμφέροντα.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, τα δυο σωματεία των πληρωμάτων μηχανής των πλοίων, τόνιζαν μια μέρα μετά την απόφασή τους για απεργία, ότι "το διεκδικητικό πλαίσιο της απεργίας βασίζεται στους άξονες: Απασχόληση, Κοινωνική Ασφάλιση, συλλογική σύμβαση εργασίας, καθώς και στη διατήρηση του καμποτάζ,η άρση του οποίου επιδρά αρνητικά στους παραπάνω άξονες".

Στη συνέχεια, ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, σημείωναν: "Καλούμε τις άλλες ναυτεργατικές ενώσεις, κάθε ναυτεργάτη, κάθε εργαζόμενο να συμμετέχει ενεργητικά στην απεργία προκειμένου να καμφθεί η εφοπλιστική αδιαλλαξία, η κυβερνητική αναλγησία και η τακτική της απεμπόλησης των αιτημάτων μας από την ΠΝΟ".

Με την ίδια ανακοίνωση, οι ναυτεργάτες απευθύνθηκαν και στο επιβατικό κοινό, που το κάλεσαν να "κατανοήσει ότι δίνουμε τη μάχη της επαγγελματικής μας επιβίωσης και να κλείσει τα αυτιά του σ' αυτούς που παρουσιάζονται τιμητές της γαλήνης των λουομένων, διότι είναι αυτοί ακριβώς που δημιουργούν το πρόβλημα, αυτοί που εξοστρακίζουν τον Ελληνα ναυτεργάτη από το πλοίο, οδηγώντας τον στην ανεργία και στην ένδεια, αυτοί που αποστερούν από τον Ελληνα πολίτη και ιδιαίτερα από τον κάτοικο των νησιών, θαλάσσιες συγκοινωνίες".

Δήλωση συμπαράστασης στον αγώνα των ναυτεργατών έκαναν και 21 στελέχη της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. Στην δήλωση τονίζεται: "Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας ενόψη της απεργίας των ναυτεργατών στις 16 και 17 Αυγούστου και δηλώνουμε ότι θα βρισκόμαστε στο πλευρό τους εκεί που θα δίνουν την μάχη για την υπεράσπιση των δίκαιων αιτημάτων τους. Πρόκειται για αγώνα που στρέφεται ενάντια στα συμφέροντα του ντόπιου και διεθνούς εφοπλιστικού κεφαλαίου. Συμφέροντα που εκφράζονται από την κυβέρνηση μέσω των μηχανισμών της με τον πιο αυταρχικό τρόπο. Η πλειοψηφία της ΠΝΟ αναλαμβάνει σοβαρές ευθύνες απέναντι στο ναυτεργατικό και γενικότερα συνδικαλιστικό κίνημα μιας και η μέχρι τώρα στάση της επί της ουσίας αποτελεί το πολιτικό άλλοθι στις παραπάνω επιδιώξεις".

Τέλος, στην δήλωση σημειώνεται ότι ο αγώνας των ναυτεργατών ξεφεύγει από τα όρια των κλαδικών αιτημάτων τους και αγγαλιάζει μεγάλα τμήματα εργαζομένων που πλήτονται απο την αφαίρεση των δικαιωμάτων τους και την ανεργία.

Γ. Φ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ