Πέμπτη 15 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΚΕΚΡ
Αισιοδοξία παρά τις δυσκολίες

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).-

Ο μέχρι πριν ένα μήνα γραμματέας της οργάνωσης της Μόσχας του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος της Ρωσίας (ΚΕΚΡ), Βίκτορ Ανπίλοφ δεν εκπλήρωσε τις αποφάσεις της Ολομέλειας της ΚΕ του Ιούλη και συνέχισε τη δράση του για τη διάσπαση του κόμματος, που ξεκίνησε το Γενάρη μετά την Ολομέλεια της ΚΕ που δεν τον υποστήριξε για υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές. Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του Ιούλη αποφάσισε να τον απομακρύνει από ηγέτη της οργάνωσης της Μόσχας, διέλυσε την Επιτροπή της Μόσχας, διόρισε μια νέα προσωρινή Επιτροπή και αποφάσισε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη διεξαγωγή νέας συνδιάσκεψης και την εκλογή νέας Επιτροπής.

Στις 10 Αυγούστου, κοντά στη Μόσχα, στο Καλίνινγκραντ, πραγματοποιήθηκε η συνδιάσκεψη, όπου οι εκπρόσωποι συμφώνησαν με το πρόγραμμα, το καταστατικό, τις αποφάσεις του 5ο Συνεδρίου και της Ολομέλειας της ΚΕ του Ιούλη. Από τα 1.100 μέλη του κόμματος, 150 εκλέχθηκαν αντιπρόσωποι για τη συνδιάσκεψη.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΕΚΡ, Βίκτορ Τιούλκιν, στην ομιλία του αναφέρθηκε σχετικά με την κατάσταση της οργάνωσης της Μόσχας και τα καθήκοντα που υπάρχουν στο άμεσο μέλλον. Τόνισε ότι σήμερα υπάρχει ένα κύριο καθήκον - να γίνουμε η πραγματική άξια κομματική οργάνωση του ΚΕΚΡ, ο οργανωτής του εργατικού κινήματος και πολιτικός καθοδηγητής του. Οι εκπρόσωποι υπογράμμισαν πως ο Ανπίλοφ φέρει την ευθύνη για τη διάσπαση του κόμματος. Για τον Ανπίλοφ οι προσωπικές φιλοδοξίες του για εξουσία υπερίσχυσαν από τον κοινό αγώνα. Στη συνδιάσκεψη τονίστηκε επίσης ότι για τη διάσπαση δε φταίει η προσωπική κόντρα Ανπίλοφ - Τιούλκιν, ούτε οι διαμάχες Μόσχας - Λένινγκραντ, αλλά στην ουσία ο Ανπίλοφ και η Επιτροπή Μόσχας υπονόμευσαν τις αποφάσεις του 5ου Συνεδρίου, απομακρύνοντας τα μέλη του κόμματος που συμφωνούσαν με την ΚΕ. Παραπληροφορούσαν τα μέλη για την πραγματική κατάσταση του κόμματος, για το συνέδριο και τις αποφάσεις της Ολομέλειας.

Οι κομμουνιστές επισήμαναν επίσης τα σοβαρά θεωρητικά και ιδεολογικά λάθη του Ανπίλοφ στα άρθρα του στην εφημερίδα "Μόλνια" που εκδίδει. Στα άρθρα αυτά αναφέρει ότι οι Σοβιετικοί είναι ανώτεροι από το κόμμα και συμπεραίνει ότι η "Εργαζόμενη Ρωσία" θα πρέπει να καθοδηγεί το κόμμα και όχι το αντίθετο. Με αυτό τον τρόπο ο Ανπίλοφ κατασκεύασε τη "θεωρητική βάση" για την ηγεσία του στην "Εργαζόμενη Ρωσία". Αυτό και άλλα θεωρητικά λάθη, με μια κίνηση προς τον οπορτουνισμό, εξανάγκασε το κόμμα να υιοθετήσει τα δικά του "συμπεράσματα". Δηλαδή ότι το κόμμα πρέπει να αρνηθεί το μίνιμουμ πρόγραμμά του "για την αποκατάσταση της σοβιετικής εξουσίας" και να συγκεντρωθεί στην "ανατροπή του καθεστώς του Γιέλτσιν". Αυτά είναι αποτέλεσμα του ιδιαίτερα χαμηλού μαρξιστικο-θεωρητικού επιπέδου εκπαίδευσης όχι μόνο των μελών, αλλά και της ηγεσίας της Επιτροπής της Μόσχας, που ηγούνταν από τον Ανπίλοφ. Οι κομμουνιστές πρόσθεσαν ότι κανείς δεν πρέπει να φοβάται τις διασπάσεις, μιας και αυτές έγιναν και κατά την εποχή του Λένιν. Ομως τώρα, μετά την απομάκρυνση του Ανπίλοφ, η οργάνωση μπορεί να συγκεντρωθεί στο δυνάμωμά του, να απομακρύνει στοιχεία αναρχίας και αυθορμητισμού.

Στην απόφαση της συνδιάσκεψης αναφέρεται η υποστήριξη του 5ου Συνεδρίου και στις αποφάσεις της Ολομέλειας του Ιούλη. Οσον αφορά την απαίτηση του Ανπίλοφ να πραγματοποιηθεί έκτακτο συνέδριο, αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν το ζητήσει το 1/3 των μελών του κόμματος, όπως ορίζει το καταστατικό. Παίρνοντας υπόψη ότι τα περισσότερα κομματικά μέλη βρίσκονται τώρα διακοπές, ότι πολλές οργανώσεις του κόμματος έχουν παραπληροφορηθεί σχετικά με το συνέδριο και τις αποφάσεις της Ολομέλειας, αποφασίστηκε να παραταθεί η καταγραφή και να διεξαχθεί μία ακόμη συνδιάσκεψη στα μέσα του Νοέμβρη.

Εκλέχθηκε η νέα Επιτροπή της Μόσχας. Ο Αλεξέι Σεργκέεφ, καθηγητής, δόκτορ οικονομικών επιστημών, εκλέχθηκε πρώτος γραμματέας.

Την ίδια μέρα, στο Βοστριάκοβο, κοντά στη Μόσχα, πραγματοποιήθηκε η συνδιάσκεψη που διοργάνωσε ο Ανπίλοφ και η παλιά Επιτροπή της Μόσχας. Εκεί ανακοινώθηκε ότι η πλειοψηφία του κόμματος υποστηρίζει τον Ανπίλοφ και αποφασίστηκε να ονομαστεί ΚΕΚΡ (μπ.). Διαλέγοντας το δρόμο του πολέμου ενάντια στο κόμμα, ο Βίκτορ Ανπίλοφ, με όλες τις οργανωτικές ικανότητες που διαθέτει, στοχεύει στην παραπέρα διάσπαση και την αμφισβήτηση του ΚΕΚΡ. Χάρη σ' αυτό έγινε μία από τις πιο διάσημες προσωπικότητες στον αστικό τύπο και την τηλεόραση. Ο Ανπίλοφ πάντως υποστηρίζει πως οφείλεται στη "μετάδοση πληροφορίας".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οχι στην ηττοπάθεια!(2005-03-04 00:00:00.0)
Για την τακτική και στρατηγική του αγώνα(2004-07-25 00:00:00.0)
Τον Οκτώβρη το συνέδριο του ΚΕΚΡ(1998-02-06 00:00:00.0)
Πάλη για την ανάπτυξη των εργατικών αγώνων(1997-10-05 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1997-02-23 00:00:00.0)
Γιορτή του κομμουνιστικού Τύπου(1995-02-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ