Κυριακή 18 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στη ζωή του σαξοφωνίστα Τσάρλι "Μπερντ" Πάρκερ, αναφέρεται η ταινία

Στον κόσμο των ερωδιών

Τους λευκούς ερωδιούς απαθανατίζει η κάμερα της σειράς οικολογικών ντοκιμαντέρ "Ο μυστικός κόσμος των πουλιών". Οι λευκοί ερωδιοί φωλιάζουν κατά αποικίες, με άλλα είδη πουλιών, πάνω σε δέντρα και θάμνους, σε ελώδη μέρη, καθώς επίσης και σε ανοιχτά ξερά εδάφη, στα δάση και μερικές φορές και σε απόκρημνες ακτές. Με μια βάρκα, το συνεργείο της εκπομπής πλησίασε δυσπρόσιτα σημεία του βιότοπου και κατέγραψε τη ζωή των ερωδιών. Η σκηνοθεσία είναι του Σταύρου Ιωάννου (Κυριακή ΕΤ - 2, 19.30)

Ιστγουντ και Μπερντ

Στη ζωή του σαξοφωνίστα Τσάρλι "Μπερντ" Πάρκερ, αναφέρεται η ταινία "Μπερντ", που σκηνοθέτης της είναι ο Κλιντ Ιστγουντ. Είναι γνωστό ότι ο Ιστγουντ, εκτός από χαρισματικός ηθοποιός, είναι και ένας σκηνοθέτης, που έχει αποδείξει τις ικανότητες που έχει και πίσω από την κάμερα. Σ' αυτή του την ταινία επιχειρεί να σκιαγραφήσει το πορτρέτο του μεγάλου σαξοφωνίστα, αφού και ο Ιστγουντ υπήρξε θαυμαστής του. Μέσα από μια μουσική πανδαισία, ξετυλίγεται η ζωή του καλλιτέχνη. Για την καλύτερη απεικόνιση της πραγματικότητας της ζωής του Μπερντ, τον Ιστγουντ βοήθησε και η σύζυγος του θρυλικού σαξοφωνίστα, η Τσαν Πάρκερ. Πολυτάραχη υπήρξε η ζωή του Πάρκερ, ο οποίος, παρά την επιτυχία που γνώρισε στην καριέρα του, αντιμετώπιζε υπαρξιακά προβλήματα. Αυτά τον οδήγησαν στη χρήση ναρκωτικών, από τα οποία έκανε απεγνωσμένες προσπάθειες ν' απαλλαγεί. Πέθανε σε ηλικία μόλις 34 ετών. Τον Τσάρλι Πάρκερ στην ταινία ενσαρκώνει ο Φόρεστ Γουιτάκερ (Τετάρτη ΑΝΤΕΝΝΑ, 00.20).

Στον "αιώνα" της Ρομιγί

Την Ζακλίν ντε Ρομιγί συναντά ο Τίτος Πατρίκιος στην εκπομπή του "Πρόλογοι στον καινούργιο αιώνα". Κόρη, εγγονή και δισέγγονη καθηγητών φιλοσοφίας, η Ζακλίν ντε Ρομιγί κατάλαβε από τα μαθητικά της χρόνια την ιδιαίτερη αγάπη και τον ενδιαφέρον της για τους αρχαίους Ελληνες συγγραφείς. Στα δεκαεφτά της χρόνια απασχόλησε ήδη το γαλλικό Τύπο, κερδίζοντας στον Εθνικό Διαγωνισμό της Γαλλίας για τις κλασικές σπουδές. Από τότε αρχίζει η συγγραφική της και ακαδημαϊκή της πορεία. Δίδαξε επί εξήντα χρόνια στο Πανεπιστήμιο της Λίλης στη Σορβόνη και στο κολέγιο της Γαλλίας. Είναι η πρώτη γυναίκα μέλος της Ακαδημίας Επιγραφών και η δεύτερη, μετά την Γιουρσενάρ, που εκλέχτηκε μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας. Είναι επίτιμο μέλος πολλών Ακαδημιών άλλων χωρών, μεταξύ των οποίων και της Ελληνικής Ακαδημίας. Πολλά από τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά. Στη συζήτησή της με τον Τίτο Πατρίκιο, η Ζακλίν ντε Ρομιγί μιλά για την ενασχόλησή της με τα αρχαία ελληνικά γράμματα και για τη χρησιμότητά τους στη σημερινή εποχή(Τετάρτη ΕΤ - 2, 20.00).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ