Τρίτη 20 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρόσθετο χαράτσι 200 δισ. χωρίς... νέους φόρους

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα κρατικά έσοδα από ειδικούς φόρους κατανάλωσης και ΦΠΑ σε καύσιμα - ποτά - τσιγάρα, στο εφτάμηνο Γενάρης - Μάης 1996, έφτασαν στο 1,3 τρισ. δραχμές από 1,1 τρισ. που ήταν το αντίστοιχο περσινό εφτάμηνο

Διακόσια δισεκατομμύρια παραπάνω εισέπραξε το δημόσιο από τους καταναλωτές, στους 7 πρώτους μήνες του 1996, με τη γνωστή μέθοδο αύξησης της έμμεσης φορολογίας, κυρίως σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα. Το προσφιλές "τρικ" του υπουργείου Οικονομικών να... μη βάζει νέους φόρους, αλλά να αυξάνει τους ήδη υπάρχοντες, φαίνεται τελικά ότι αποδίδει. Αδιάψευστος μάρτυρας, χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου, σύμφωνα με την οποία τα κρατικά έσοδα μόνο από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα, τα ποτά και τα τσιγάρα, καθώς και το ΦΠΑ στα ίδια είδη, έφτασαν στο διάστημα Γενάρης - Ιούλης 1996 στο ποσό του 1,3 τρισ. δρχ. έναντι 1,1 τρισ. δρχ. το αντίστοιχο εφτάμηνο του 1995. Η διαφορά των 200 δισ. δρχ. ποσοστιαία μεταφράζεται σε αύξηση εισπράξεων 18%, που, όντας υπερδιπλάσια του αντίστοιχου ρυθμού που ακολουθεί ο πληθωρισμός, φανερώνει το μέγεθος του "ξεζουμίσματος" που υφίστανται όσοι - και αυτοί δεν είναι λίγοι - "ατυχείς" Ελληνες έχουν την κακή συνήθεια να καπνίζουν και να πίνουν ή την πολυτέλεια να είναι κάτοχοι ΙΧ αυτοκινήτου.

Το "ξεζούμισμα", φυσικά, γίνεται πολύ πιο αισθητό στην πλειοψηφία των πολιτών, που γεύτηκαν, για μια ακόμα χρονιά, τη λιτότητα στις αυξήσεις μισθών και συντάξεων. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών είχε επιβάλει από το Γενάρη του 1996 αυξήσεις γύρω στο 10% στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα τσιγάρα, τα ποτά, τα καύσιμα και τα τέλη κυκλοφορίας. Η αύξηση των έμμεσων φόρων δε σταμάτησε εκεί, καθώς η αναπροσαρμογή των τιμών έδρασε πολλαπλασιαστικά σε σειρά άλλων φόρων, όπως για παράδειγμα ο ΦΠΑ. Κοντά στην πολλαπλασιαστική αυτή επίδραση θα πρέπει να προστεθούν και οι ανατιμήσεις σε πολλά αγαθά εξαιτίας του πληθωρισμού και κάποια, αθροιστικά όμως μικρή, αύξηση της κατανάλωσης σε ορισμένα προϊόντα.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα κρατικά έσοδα κατά κατηγορία αγαθών και φόρων είχαν το πρώτο εφτάμηνο ως εξής:

  • Οι εισπράξεις από το ΦΠΑ ανήλθαν σε 407 δισ. δρχ., 58,5 δισ. δρχ. περίπου περισσότερα από την αντίστοιχη περσινή περίοδο ή ποσοστιαία αύξηση 16,9%.
  • Από τα καύσιμα και τα πετρελαιοειδή το κράτος άντλησε 482,8 δισ. δρχ. έναντι 412,3 δισ. δρχ. πέρσι. Η ποσοστιαία αύξηση είναι της τάξης του 17% και αρκετά μεγάλη αν ληφθεί υπόψη η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) που ισχύει από τις αρχές σχεδόν του έτους.
  • Τα προϊόντα καπνού απέφεραν στα κρατικά ταμεία 223,3 δισ. δρχ. σε σχέση με 202,2 δισ. δρχ. το πρώτο εφτάμηνο του 1995, παρουσιάζοντας αύξηση 10,45%.
  • Εντυπωσιακά αυξημένα, κατά 32,5%,ήταν τα έσοδα από τους φόρους στα οινοπνευματώδη ποτά. Το υπουργείο Οικονομικών "μάζεψε" συνολικά 32,2 δισ. δρχ., που είναι περίπου 8 δισ. δρχ. περισσότερα από πέρσι.
  • Μεγάλη αύξηση, 27,79%, τέλος, σημειώθηκε και στις κρατικές εισπράξεις από τις κάθε λογής επιβαρύνσεις που ισχύουν για τα αυτοκίνητα. Στα ταμεία του κράτους μπήκαν 72,9 δισ. δρχ. έναντι 57 δισ. δρχ. πέρσι, εξέλιξη που αντανακλά εν μέρει και την άνοδο των πωλήσεων αυτοκινήτων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ