Τρίτη 20 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η λαϊκή κατανάλωση... έπιασε "πάτο"
  • Μικρή αύξηση, 2,2%, εμφανίζει σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ ο πραγματικός τζίρος των καταστημάτων στο 5μηνο Γενάρης - Μάης 1996 συγκριτικά με πέρσι
  • Ομως, το Μάη του 1996 συγκριτικά με το Μάη του 1988, ο όγκος λιανικών πωλήσεων είναι μειωμένος πάνω από 10%

Μικρή αύξηση, 2,2%, εμφανίζει ο όγκος λιανικών πωλήσεων στο 5μηνο Γενάρης - Μάης 1996, συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας (ΕΣΥΕ) που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Η αύξηση αυτή έρχεται μετά από 6 χρόνια συνεχούς πτώσης του όγκου λιανικών πωλήσεων - άρα και του πραγματικού τζίρου των καταστημάτων λιανικής - καθώς τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι συγκριτικά με το 1988 η λαϊκή κατανάλωση είναι μικρότερη τουλάχιστον κατά 10%! Είναι όμως αβέβαιο αν συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες η ανοδική πορεία της λαϊκής κατανάλωσης, καθώς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει ακάθεκτη την εφαρμογή της πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας, με συνέπεια την απώλεια της πραγματικής αγοραστικής δύναμης των μισθών και συντάξεων και όσα αυτή η πολιτική συνεπάγεται για τον τζίρο των καταστημάτων. Ενδεικτικές από αυτή την άποψη είναι και οι εκτιμήσεις των εκπροσώπων εμπορικών συλλόγων της χώρας, σύμφωνα με τις οποίες, στις 50 μέρες από την έναρξη των θερινών εκπτώσεων ο πραγματικός τζίρος των καταστημάτων ήταν μειωμένος συγκριτικά με πέρσι.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, ο όγκος λιανικών πωλήσεων:

  • Εμφανίζεται αυξημένος κατά 7% για το μήνα Μάη του 1996 συγκριτικά με τον ίδιο περσινό μήνα, γεγονός που οφείλεται κυρίως στις αυξημένες πωλήσεις ειδών ρουχισμού και παπουτσιών (11,1%), καθώς και των διαρκών καταναλωτικών αγαθών (13,3%).
  • Επίσης, η αύξηση κατά 2,2%, που εμφανίζει ο όγκος λιανικών πωλήσεων στο πρώτο πεντάμηνο του 1996 συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό πεντάμηνο, οφείλεται, κυρίως, στην αυξημένη κατανάλωση ειδών διατροφής (2,3%), καθώς και των διαρκών καταναλωτικών αγαθών (6,2%). Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι στο πεντάμηνο Γενάρης - Μάης 1996 συγκριτικά με το 1995, ο όγκος πωλήσεων ειδών διατροφής στο σύνολο της χώρας εμφανίζεται μειωμένος κατά 4,6%,γεγονός που δείχνει ότι οι εργαζόμενοι καταναλωτές αναγκάζονται να κόβουν και από τα τρόφιμα για να τα φέρουν βόλτα.
  • Αποκαλυπτική, για τις επιπτώσεις που έχει η πολιτική μακροχρόνιας λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων και στο τζίρο των καταστημάτων, είναι η σύγκριση των στοιχείων της ΕΣΥΕ για την εξέλιξη του πληθωρισμού και του όγκου λιανικών πωλήσεων στην περίοδο της τελευταίας οκταετίας. Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ, στην περίοδο Μάης 1988 - Μάης 1996:

  • Ο δείκτης τιμών καταναλωτή είχε σκαρφαλώσει το Μάη του 1996 στο 287,3 από 100 που ήταν το Μάη του 1988. Δηλαδή, ο επίσημος τιμάριθμος - που δείχνει την πορεία του πληθωρισμού - αυξήθηκε στην εξεταζόμενη περίοδο κατά 187,3%.
  • Ο δείκτης αξίας λιανικών πωλήσεων - που δείχνει την ονομαστική αύξηση του τζίρου των καταστημάτων λιανικής πώλησης - είχε διαμορφωθεί το Μάη του 1996 στο 257,1 από 100 που ήταν το Μάη του 1988. Δηλαδή, η ονομαστική αύξηση του τζίρου των καταστημάτων λιανικής, από τις πωλήσεις διαφόρων ειδών και υπηρεσιών, αυξήθηκε κατά 157,1%.

Με δεδομένο ότι στην εξεταζόμενη οκταετία ο πληθωρισμός παρουσιάζει αύξηση κατά 187,3% και ο τζίρος των καταστημάτων κατά 157,1%, αυτό σημαίνει πως, με βάση τα επίσημα στοιχεία, ο όγκος λιανικών πωλήσεων το Μάη του 1996 ήταν μικρότερος κατά 10,5% συγκριτικά με το Μάη του 1988.

Λ. Τ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ