Τετάρτη 21 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Αγωνία για την τύχη των αμάχων

ΓΚΡΟΖΝΙ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Χιλιάδες κάτοικοι του Γκρόζνι εγκαταλείπουν πανικόβλητοι με κάθε μέσο την πόλη μετά την 48ωρη προθεσμία που έδωσε ο Ρώσος στρατιωτικός διοικητής, στρατηγός Κονσταντίν Πουλικόφσκι, μιας και θα ξεκινήσουν ολομέτωπη επίθεση με στόχο την ανάληψη της πρωτεύουσας της Τσετσενίας. Υπάρχουν όμως πολλοί που υποστηρίζουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ήδη αρχίσει να σφυροκοπούν το Γκρόζνι.

Χαρακτηριστικό πάντως είναι το γεγονός ότι ο Πουλικόφσκι αντικαταστήθηκε από τον στρατηγό Βιατσεσλάβ Τιχομίροφ, ο οποίος έλαβε και πάλι τον έλεγχο της διοίκησης των ρωσικών δυνάμεων στην Τσετσενία.

Ομως, ο εκπρόσωπος των Τσετσένων αυτονομιστών, Μοβλάντι Ουντούγκοφ, κατάγγειλε ότι ρωσικά στρατεύματα ανατίναξαν μια γέφυρα πάνω στην οποία βρίσκονταν πολλοί πρόσφυγες που προσπαθούσαν να φύγουν από το Γκρόζνι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι από 100 πολίτες.

"Σήμερα (χτες) αρκετές εκατοντάδες πρόσφυγες πέρασαν τη γέφυρα κοντά στην περιοχή Κίροβα με κατεύθυνση το χωριό Αλχάν - Γιουρτ", δήλωσε τηλεφωνικά στο πρακτορείο "Ρόιτερ".

"Οταν κάποια στιγμή μια ομάδα περίπου 100 προσφύγων, κυρίως γυναίκες και παιδιά περνούσαν τη γέφυρα, Ρώσοι στρατιώτες την ανατίναξαν, με αποτέλεσμα όλοι αυτοί οι άμαχοι πολίτες να σκοτωθούν επί τόπου", πρόσθεσε ο Ουντούγκοφ.

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι κάποιοι πρόσφυγες προσπάθησαν να περάσουν από τα χαλάσματα της γέφυρας και ρώσοι στρατιώτες τους πυροβόλησαν στο ψαχνό. Ετσι, πάνω από 8.000 πρόσφυγες αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στο Γκρόζνι.

Χτες το πρωί, δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων ανέφερε ότι η ρωσική αεροπορία έπληξε με περισσότερες από 40 βόμβες δύο συνοικίες ανατολικά του Γκρόζνι, όμως δεν έδωσε πληροφορίες για θύματα ή ζημιές.

Την ίδια ώρα, όπως τόνισε ο Ρώσος στρατιωτικός διοικητής Πουλικόφσκι, το ρωσικό πυροβολικό σφυροκοπούσε τις θέσεις των Τσετσένων ανταρτών στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Από την πλευρά του, ο Τσετσένος φιλορωσικός αξιωματούχος, Ντογκού Ζαβγκάγιεφ, εξέφρασε χτες την αντίδρασή του για την απόφαση του Πουλικόφσκι να εξαπολύσει μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση.

"Είναι αδύνατο να εγκαταλείψει ο πληθυσμός το Γκρόζνι μέσα σε 48 ώρες, και αυτό για κάποιους λόγους. Κατ' αρχήν, δεν υπάρχουν μέσα ενημέρωσης των κατοίκων στο Γκρόζνι, οπότε, δε θα έχουν πληροφορηθεί ώστε να μπορέσουν να φύγουν. Από την άλλη, δεν υπάρχει συγκοινωνία στο Γκρόζνι, οπότε, και αν οι κάτοικοι θελήσουν να την εγκαταλείψουν, τους είναι αδύνατο", τόνισε ο Ζαβγκάγιεφ.

Στο μεταξύ, ο στρατιωτικός διοικητής των ανταρτών, Ασλάν Μασχάντοφ, έκανε έκκληση στον στρατηγό Αλεξάντρ Λέμπεντ να αποτρέψει τη χρήση βίας από τις ρωσικές δυνάμεις στο Γκρόζνι. Ο Μασχάντοφ κάλεσε τον Λέμπεντ να ασκήσει όλη την επιρροή του για "να σταματήσει την τρέλα, που πλησιάζει", αναφερόμενος στην απειλή των ρωσικών δυνάμεων για ολομέτωπη επίθεση στην τσετσενική πρωτεύουσα.

Λίγο αργότερα, ο Λέμπεντ ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί σήμερα στο Γκρόζνι, σύμφωνα με το πρακτορείο "Ιταρ - Τας". Το πρακτορείο, επικαλούμενο κύκλους του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ανέφερε ότι ο στρατηγός Λέμπεντ σχεδιάζει να λάβει "επείγοντα μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης των τελευταίων ημερών". Μέσω του εκπροσώπου του, ο Λέμπεντ τόνισε ότι επιθέσεις, ακόμα και μετά την αποχώρηση των κατοίκων του Γκρόζνι, θα επέκτειναν απλώς τις συγκρούσεις.

Χτες το μεσημέρι, το Ρωσικό Συμβούλιο Ασφαλείας αμφισβήτησε την αυθεντικότητα των τελευταίων διαταγών του Γιέλτσιν για την Τσετσενία, όπου αναφερόταν ότι ο Λέμπεντ θα πρέπει να αποκαταστήσει τον ρωσικό έλεγχο στο Γκρόζνι.

"Το περιεχόμενο του κειμένου των σχετικών διαταγών επιτρέπει την αμφισβήτηση της αυθεντικότητάς τους", αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, του οποίου ηγείται ο Λέμπεντ. Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι οι διαταγές του Γιέλτσιν δε φέρουν την ιδιόχειρη υπογραφή του Ρώσου Προέδρου, αλλά φωτοτυπία της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ