Τετάρτη 21 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 1997
Μικρότερες αυξήσεις μισθών λόγω "ευρωτιμάριθμου"

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η κοινή υπουργική απόφαση με την οποία ορίζονται οι διαδικασίες κατάρτισης του νέου τιμαρίθμου που θα εφαρμοστεί το 1997 και θα είναι εναρμονισμένος με τα κοινοτικά πρότυπα

"Ευρωμαγείρεμα" με το νέο, "αναθεωρημένο και εναρμονισμένο" με τις κοινοτικές οδηγίες τιμάριθμο, ετοιμάζει η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ). Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας Αλ. Παπαδόπουλου και Γ. Παπαντωνίου αντίστοιχα, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 676 της 7 Αυγούστου, προβλέπεται ότι οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση των εργασιών αναθεώρησης του εγχώριου τιμαρίθμου, με βάση τα πρότυπα του νέου "ευρωτιμάριθμου" θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 1996. Ο νέος τιμάριθμος, θα ισχύσει επίσημα από το 1997 σε όλες τις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Παράλληλα, θα εναρμονιστούν με κοινό έτος βάσης το 1994 (τώρα χρησιμοποιείται το 1988), οι Δείκτες Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) και Αξίας Λιανικών Πωλήσεων (ο γνωστός "τζίρος" της αγοράς).

Καθότι ο νέος "ευρωτιμάριθμος" είναι κατά περίπου δυο δέκατα της μονάδας χαμηλότερος από τον εγχώριο τιμάριθμο που χρησιμοποιείται σήμερα,θεωρείται βέβαιο ότι κυβέρνηση και ιδιώτες επιχειρηματίες θα αξιοποιήσουν τη διαφορά αυτή προκειμένου να χορηγήσουν μικρότερο διορθωτικό ποσό σε δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους αντίστοιχα. Εκτίμηση της ΕΣΥΕ είναι ωστόσο, ότι τα χρονικά περιθώρια αναθεώρησης του νέου τιμαρίθμου είναι περιορισμένα και συνεπώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες μέχρι το τέλος του χρόνου.

Μεταξύ άλλων στην κοινή υπουργική απόφαση που ορίζει τις διαδικασίες και το χρονοδιάγραμμα κατάρτισης του νέου τιμαρίθμου, προβλέπονται τα εξής:

  • Μελέτη και ανάλυση των αποτελεσμάτων της Ερευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών (ΕΟΠ) του 1994, ώστε να χρησιμοποιηθούν αυτά στην κατάρτιση του νέου ΔΤΚ.
  • Επαναπροσδιορισμό των ειδών που θα αποτελέσουν το "καλάθι της νοικοκυράς", με την προσθήκη νέων και την αφαίρεση παλαιών ειδών.
  • Αφού προσδιοριστεί επακριβώς το νέο "καλάθι", ακολουθεί η διαδικασία καθορισμού των συντελεστών στάθμισης για τις ομάδες, υποομάδες κτλ. που περιλαμβάνονται στο ΔΤΚ, οι οποίοι θα αποτελέσουν τη βάση για την αναθεώρηση του δείκτη με έτος βάσης το 1994. Επίσης, θα πρέπει να επιλεγούν τα καταστήματα που θα αποτελέσουν τις πηγές τιμοληψίας και να αντιμετωπιστούν διάφορα μεθοδολογικά προβλήματα, όπως οι περίοδοι των εκπτώσεων, το "ειδικό βάρος" των ενοικίων κτλ.

Στην επιτροπή που θα πραγματοποιήσει τις παραπάνω εργασίες, την ευθύνη σύνταξης έχει η Διεύθυνση Οικονομικών Δεικτών της ΕΣΥΕ και σ' αυτήν θα μετέχουν, εκτός από υπάλληλοι της ΕΣΥΕ, 5 εμπειρογνώμονες σε θέματα σχετικά με το ΔΤΚ, καθώς και ιδιώτες σαν εξωτερικοί συνεργάτες.

Β. Ρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ