Τετάρτη 21 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Οι τζογαδόροι ψήφισαν "ναι" σε πρόωρες εκλογές

Θετικά αντέδρασε η αγορά του Χρηματιστηρίου στην απόφαση του πρωθυπουργού να προσφύγει στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Ο Γενικός Δείκτης "ανέβηκε" 2,3% ή κατά 20,37 μονάδες, κλείνοντας στις 907,92 μονάδες, μετά από αλλεπάλληλες αγορές εισαγμένων μετοχών, καθώς όλοι τώρα βλέπουν "ξεκαθάρισμα" του πολιτικού τοπίου. Βεβαίως, όταν χρησιμοποιείται ο όρος αυτός στο Χρηματιστήριο, δεν εννοείται η αλλαγή της ακολουθούμενης πολιτικής, αλλά, το αντίθετο, η ενίσχυσή της σε ακόμα πιο φιλο - μααστριχτική (βλ. αντιλαϊκή) κατεύθυνση.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί, ότι εκπρόσωποι της "αγοράς", θεωρούν δεδομένο πως όποιο από τα δυο μεγάλα κόμματα και αν εκλεγεί, θα ακολουθήσει την ίδια πολιτική.Η διαφορά συνεπώς μεταξύ πρόωρων ή μη εκλογών έγκειται στην πολιτική σταθερότητα που θα δημιουργήσουν οι πρώτες, με την έννοια ότι όποιο κόμμα εκλεγεί θα εφαρμόσει απρόσκοπτα τα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων κτλ., χωρίς να κουβαλάει ταυτόχρονα το κοινωνικό κόστος μιας ομαλής εκλογικής αναμέτρησης και, στην παρούσα συγκυρία, το βάρος σύνταξης ενός "σκληρού" προϋπολογισμού για το 1997.

Στους επιμέρους παράγοντες που συνθέτουν ευνοϊκό κλίμα στη Σοφοκλέους θα πρέπει να αναφέρουμε και τη μικρή σε διάρκεια προεκλογική περίοδο, που ελαττώνει ισόποσα την αναταραχή που παρατηρείται τις μέρες αυτές, καθώς και τις κερδοσκοπικές (βραχυχρόνιες) κινήσεις αρκετών τζογαδόρων που αναμένουν κεφαλαιακά κέρδη από την "αναρρίχηση" των τιμών των μετοχών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ