Παρασκευή 23 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η ανεργία πλήττει τη Σάμο

Εν μέσω πληθώρας προβλημάτων, το τοπικό Εργατικό Κέντρο πραγματοποιεί την Κυριακή αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης

Αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Εργατικό Κέντρο Σάμου πραγματοποιούνται μεθαύριο Κυριακή, 25 Αυγούστου. Η κατάσταση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου της απερχόμενης διοίκησης και στελέχους της ΕΣΑΚ Δ. Τριτσινιώτη,είναι αρκετά δύσκολη για τους εργαζόμενους της περιοχής. Η ανεργία έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, αλλά και αυτοί που εργάζονται απασχολούνται κάτω από άσχημες συνθήκες.

Οι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ άνεργοι του νησιού ανέρχονται στους 1.263, αλλά το Εργατικό Κέντρο εκτιμά ότι ο πραγματικός αριθμός των ανέργων είναι τριπλάσιος. Η βιομηχανία στο νησί είναι πλέον ανύπαρκτη. Ολες οι βιομηχανικές μονάδες έκλεισαν, ενώ για τη μοναδική που έχει απομείνει, την "Πειραϊκή - Πατραϊκή",εκφράζονται φόβοι, δεδομένου ότι - σύμφωνα με πληροφορίες - η ΔΕΗ σταμάτησε, λόγω χρεών, την παροχή ρεύματος, ενώ οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε άδεια. Το εργοστάσιο της Π - Π Σάμου έχει εκποιηθεί από τον ΟΑΕ στον βιομήχανο Χατζή, ουσιαστικά, δωρεάν.

Η οικοδομική δραστηριότητα παρουσίασε την τελευταία τριετία μείωση της τάξης του 70%! Αλλά και η κατάσταση στον τουρισμό είναι άσχημη. Η τουριστική κίνηση παρουσιάζει αισθητή μείωση και οι εργαζόμενοι στις τουριστικές επιχειρήσεις απασχολούνται κάτω από τις γνωστές, για την τραγικότητά τους, συνθήκες. Παρ' όλα αυτά, στην Επιθεώρηση Εργασίας εργάζεται μόνο ένας υπάλληλος υπεύθυνος για τρία νησιά, τη Σάμο, την Ικαρία και τους Φούρνους! Ο ΟΑΕΔ, εξάλλου, εξαιτίας της μη σωστής στελέχωσής του, χορηγεί τα επιδόματα ανεργίας με μήνες καθυστέρηση!

Ο Δ. Τριτσινιώτης,σε δήλωσή του στο "Ρ", σημειώνει την ανάγκη εκλογικής ενίσχυσης της ΕΣΑΚ στις επικείμενες αρχαιρεσίες και επισημαίνει σχετικά με τα πιο πάνω προβλήματα: "Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, το νησί θα ερημώσει. Οι κάτοικοι θα αναγκαστούν να μετακομίσουν σε άλλες περιοχές, προκειμένου να βρουν δουλιά. Ακόμα κι αυτοί που εργάζονται στον τουρισμό - ο οποίος να σημειώσουμε ότι αναπτύχθηκε άναρχα και πολύ σύντομα δέχτηκε τις συνέπειες αυτού του είδους της ανάπτυξης - δεν μπορούν να ζήσουν με μισθούς 3 και 4 μηνών, όλο το χρόνο. Οι δικές μας προτάσεις είναι συγκεκριμένες, στην κατεύθυνση της ανάπτυξης της βιομηχανίας, του τουρισμού και της αγροτικής παραγωγής. Ζητάμε, επίσης, να στελεχωθούν οι υπηρεσίες του νησιού. Ολα αυτά πρέπει να γίνουν, δεδομένου ότι η Σάμος είναι και παραμεθόριο νησί, αλλά βασική προϋπόθεση για να υπάρξει ισότιμη ανάπτυξη όλων των τομέων, είναι μια άλλη πολιτική, που στο κέντρο της θα έχει τον εργαζόμενο, τον άνθρωπο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ