Παρασκευή 23 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εφυγε η Μαρούλα Ρώτα

Ξαφνικά έφυγε από τη ζωή, την Τετάρτη 21 Αυγούστου, η ηθοποιός Μαρούλα Ρώτα.Κόρη του ποιητή, θεατρικού κριτικού, συγγραφέα και αγωνιστή, Βασίλη Ρώτα.Ετσι κι εκείνη την κέρδισε το θέατρο και η συγγραφή, μα πολύ περισσότερο ο αγώνας. Συχνά επαναλάμβανε, και πρόσφατα σε συνέντευξη που είχε δώσει στο "Ρ", τη σχέση της με την τέχνη και το λαό, έτσι όπως την είχε διδαχθεί από τον πατέρα της και τα μαθήματα του κατοχικού Θεατρικού Σπουδαστηρίου: "Την άμεση συμμετοχή και ανταπόκριση στο κοινωνικό αίτημα της εποχής, με τη μοναδική γλώσσα που μπορεί ν' ανταποκριθεί σε κάθε κοινωνικό αίτημα: τη γλώσσα του λαού".

Η Μαρούλα Ρώτα υπήρξε δραστήριο μέλος του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου,ενώ σημαντικό ήταν και το έργο της ως συγγραφέας θεατρικών έργων για παιδιά.Εχει τιμηθεί με το Βραβείο Καλοκαιρίνειου Διαγωνισμού.Πρωτογνώρισε τη σκηνή του θεάτρου στα παιδικά της χρόνια από το "Λαϊκό Θέατρο" του πατέρα της στο Παγκράτι (1930 - 1938). Ως παιδί πήρε μέρος σε αρκετές παραστάσεις, όπως στο έργο "Δον Κάρλος" του Σίλερ στο Εθνικό Θέατρο. Αποφοίτησε από τη δραματική σχολή "Θεατρικό Σπουδαστήριο" και πήρε μέρος στις παραστάσεις που έδινε ο θίασος της σχολής στην Αθήνα. Ηταν τότε που ΕΠΟΝ και το ΕΑΜ έδινε τη μάχη της απελεύθερης και μέσα από τον πολιτισμό και το θέατρο για το λαό. Η Μαρούλα Ρώτα πήρε ενεργό μέρος στην Εθνική Αντίσταση στην ΑΘήνα και στην Αρκαδία.

Από το τέλος του πολέμου και ως την ημέρα που η Μαρούλα Ρώτα έφυγε από τη ζωή, δεν έπαψε να δραστηριοποιείται έντονα στην πολιτιστική ζωή της χώρας μέσα από την τέχνη του ηθοποιού και του συγγραφέα. Η πιο πρόσφατη θεατρική της εμφάνιση καταγράφεται στο έργο "Ληστεία" που ανέβασε το "Θέατρο 28" το 1995. Ενώ το παιδικό θεατρικό έργο "Οι τρεις γοργόνες και ο δράκος" ανέβαινε επί σειρά ετών, γοητεύοντας τους μικρούς θεατρόφιλους. Εξάλλου, η Μαρούλα Ρώτα είναι ευρύτερα γνωστή και από τις συμμετοχές της σε τηλεοπτικές παραγωγές.

Η κηδεία της θα γίνει σήμερα, στις 5μμ, στην Κόρινθο.

Η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,μόλις πληροφορήθηκε το θάνατο της Μαρούλας Ρώτα, δραστήριου μέλους της ελληνικού θεάτρου και αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης, εξέφρασε τα θερμά της συλλυπητήρια προς την οικογένειά της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ