Τρίτη 27 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
41 Κούρδοι και μια ... εφημερίδα στο εδώλιο!

ΑΓΚΥΡΑ. -

Μήνυση κατά της αγγλόφωνης εφημερίδας "Turkish Daily News" υπέβαλε ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, λόγω του ότι, όπως αναφέρει, "προσέβαλε δημόσια" τον τουρκικό στρατό, με άρθρο που δημοσίευσε.

Πηγή προσκείμενη στην εφημερίδα ανέφερε ότι η μήνυση σε βάρος του διευθυντή της, Ιλνούρ Τσεβίκ, και του ανταποκριτή της, Χαϊρί Μπιρλέρ, αφορά σε άρθρο σχετικά με δημοσκόπηση την οποία φέρεται να πραγματοποίησε το γενικό επιτελείο με θέμα το πώς να επιλυθεί η παρατεινόμενη κυβερνητική κρίση στην Τουρκία και πώς να αντιμετωπισθεί η αντιπαράθεση με την Ελλάδα, όσον αφορά το νομικό καθεστώς του Αιγαίου.

Αξιωματούχοι του στρατού διαμαρτυρήθηκαν στην εφημερίδα, λέγοντας ότι επρόκειτο για δημοσκόπηση "ιδιωτικής φύσης", η οποία παραγγέλθηκε από δύο αξιωματικούς. Η εφημερίδα δημοσίευσε τη διάψευση, αλλά όπως φαίνεται, αυτό δε στάθηκε αρκετό.

Η δίκη των δύο στελεχών της θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβρη, και στην περίπτωση κατά την οποία καταδικασθούν, αντιμετωπίζουν ποινές κάθειρξης έως και έξι ετών.

Και "άλλες" δίκες...

Σαράντα ένας άνθρωποι προσέρχονται σε δίκες, σύμφωνα με τα άρθρα 168 και 8 του αντιτρομοκρατικού νόμου της Τουρκίας, επειδή συμμετείχαν στο φιλοκουρδικό Κόμμα Χαντέπ, το οποίο ανακηρύχθηκε παράνομο πριν λίγους μήνες ως "γραφείο επιστράτευσης του ΡΚΚ", όπως δήλωσε ο εισαγγελέας του Δικαστηρίου Κρατικής Ασφαλείας της Κωνσταντινούπολης. Ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει την άποψη ότι το Χαντέπ θα έχει την ίδια τύχη με το Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο διαλύθηκε το 1994 και πολυάριθμα στελέχη του κατέληξαν στις φυλακές.

Ο ένας από τους προσαγόμενους σε δίκη αντιμετωπίζει, αν καταδικασθεί, την ποινή του θανάτου: είναι ο Φεϊζέλ Αξάν, ο άνθρωπος που κατέβασε την τουρκική σημαία στο συνέδριο του κόμματος, τον περασμένο Ιούνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ