Τρίτη 27 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Καταδικάστηκαν οι δύο πρώην δικτάτορες

ΣΕΟΥΛ.-

Η τελική έκβαση της νοτιοκορεατικής "δίκης του αιώνα" σήμανε την καταδίκη των δύο πρώην δικτατόρων - "Προέδρων" της χώρας, Τσουν Τνου Χουάν και Ρο Τάε Βου και την ικανοποίηση εκατομμυρίων Νοτιοκορεατών για την τιμωρία των ηθικών αυτουργών του αιματοκυλίσματος της λαϊκής πορείας υπέρ της δημοκρατίας στην πόλη Κουαντζού το 1980.

Ετσι, μετά από μία μαραθώνια ακροαματική διαδικασία εννέα μηνών, ο Τσουν Ντου Χουάν καταδικάστηκε στην εσχάτη των ποινών (θανατική καταδίκη) και ο διάδοχός του, Ρο Τάε Βου καταδικάστηκε σε κάθειρξη 22,5 χρόνων κατηγορούμενος για συνεργεία. Και οι δύο ήταν στρατηγοί στη διάρκεια του στυγνού πραξικοπήματος του 1979, που οδήγησε στην άνοδο του Τσουν Ντου Χουάν στον προεδρικό θώκο... Επίσης, και οι δύο κρίθηκαν ένοχοι για πράξεις διαφθοράς και δωροδοκίας, με αποτέλεσμα ο Τσουν να είναι υποχρεωμένος να καταβάλει χρηματικό πρόστιμο ύψους 276 εκατ. δολαρίων και ο Ρο Τάε Βου περίπου 300 εκατ. δολάρια ως αντίτιμο για τα ποσά που καταχράστηκαν εκμεταλλευόμενοι το προεδρικό αξίωμα που κατέκτησαν με τις "πλάτες" του στρατού... Οσον αφορά τις ευθύνες των δύο για το αιματοκύλισμα της πορείας του 1980 στο Κουαντζού, το δικαστήριο έκρινε ότι "κατέστειλαν με τη βία τη λαϊκή αντίσταση για να ανοίξουν το δρόμο στην άνοδό τους στην εξουσία".

Εκτός από τους δύο δικτάτορες, άλλοι 13 πρώην στρατηγοί καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης 4 έως και 10 χρόνων για το ρόλο που έπαιξαν στην περίοδο της δικτατορίας. Εξάλλου, σε ποινές κάθειρξης καταδικάστηκαν και οι πρόεδροι τεσσάρων γιγαντιαίων επιχειρηματικών κολοσσών της Ν. Κορέας, με τις κατηγορίες της δωροδοκίας του δικτάτορα και πρώην "Προέδρου" Ρο Τάε Βου στην περίοδο 1988 - 93. Πρόκειται για τους προέδρους της "Σαμσούνγκ", Λι Κουν Χι, της "Νταεβού", Κιμ Γου Τσουνγκ, της εταιρίας "Τζίνρο", Τζανγκ Τζιν Χο και της "Ντονγκ - Α", Τσόι Γον Σουκ. Από τους τέσσερις μόνον ο πρόεδρος της "Σαμσούνγκ" καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο χρόνων με τριετή αναστολή, ενώ υπόλοιποι βιομήχανοι καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 2 έως 2,5 χρόνων χωρίς ελαφρυντικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ