Τετάρτη 28 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΡΕΒΒΑ, ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Προϋπόθεση για να δυναμώσει η αντίσταση

- Στις 29 Αυγούστου και στις 5 Σεπτέμβρη πραγματοποιούνται στη Θεσσαλονίκη, με απόφαση του ΕΚΘ, πανεργατικές κινητοποιήσεις. Ποιο είναι το διεκδικητικό πλαίσιο αυτών των κινητοποιήσεων;

- Ο συνδυασμός μας της Εργατικής Ενότητας στη διοίκηση του ΕΚΘ, σε κάθε διαδικασία θέτει με ιδιαίτερη επιμονή τα προβλήματα της αποβιομηχάνισης και της ανεργίας που ξεπερνά πλέον το 17% και του κλεισίματος εκατοντάδων επιχειρήσεων και μεταφοράς τους σε γειτονικές χώρες. Το κλείσιμο της GOOD YEAR έδωσε ένα ισχυρό ερέθισμα να αναδείξουμε αυτά τα προβλήματα για μια ακόμη φορά και μάλιστα πιο έντονα. Οι κινητοποιήσεις που έχει αποφασίσει το ΕΚΘ αρχικά θέλουν να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στους απολυμένους της πολυεθνικής και να ασκήσουν πίεση στην κατεύθυνση της επαναλειτουργίας του εργοστασίου. Κύρια όμως στοχεύουν στην ανάδειξη συνολικά του προβλήματος που αφορά την αποβιομηχάνιση και την έκρηξη της ανεργίας και μαζί με τους επαγγελματοβιοτέχνες και τους μικρομεσαίους της πόλης συντονίζουμε τον αγώνα μας για τη λήψη μέτρων.

- Πώς κρίνετε την πολιτική της κυβέρνησης απέναντι σ' αυτά τα προβλήματα, αλλά και γενικότερα;

- Πιστεύω ότι δεν υπάρχει εργαζόμενος, όπου και να ανήκει πολιτικά, που να υποστηρίζει ότι η πολιτική που εφαρμόσθηκε από την κυβέρνηση και τις προηγούμενες κυβερνήσεις αντιμετώπισε στο ελάχιστο τα προβλήματα. Οι εργαζόμενοι ξέρουν καλά ότι κάθε χρόνο μέσα από τις ΣΣΕ υπάρχει κυβερνητική παρέμβαση για τη συμπίεση των εισοδημάτων. Γνωρίζουν καλά πως αυτή η πολιτική που εφαρμόζεται με βάση το πρόγραμμα σύγκλισης καθ' υπόδειξη των Βρυξελλών, είναι η κύρια αιτία που έχει φέρει τη χώρα σε κατάσταση υπανάπτυξης και τους εργαζόμενους στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι άκρως ταξική και χαρακτηρίζεται από τη βίαιη αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ του κεφαλαίου.

- Σε 25 μέρες οι εργαζόμενοι θα κληθούν να κρίνουν με την ψήφο τους την πολιτική που έχει εφαρμοσθεί. Τι μηνύματα πρέπει να στείλουν, κατά τη γνώμη σας;

- Η ψήφος των εργαζομένων έχει πάντα ιδιαίτερη σημασία. Βέβαια έχει μεγαλύτερη σημασία αυτό να το αντιληφθούν οι ίδιοι και τη δυσαρέσκειά τους, την αγανάκτηση γι' αυτή την πολιτική να την εκφράσουν και μέσα από την ψήφο. Εχω την άποψη ότι ο ελληνικός λαός, οι εργαζόμενοι έχουν την ευκαιρία, όπως σε κάθε εκλογική μάχη, να καταδικάσουν τις πολιτικές εκείνες οι οποίες από 4ετία σε 4ετία τους οδηγούν σε δυσχερέστερη θέση.

Μέχρι τώρα τις συνέπειες αυτής της πολιτικής τις αντιπάλεψαν συγκεκριμένες δυνάμεις, στο βαθμό που μπορούσαν γιατί κανείς δεν πρέπει να αγνοεί τη σφοδρή επίθεση που έχει εξαπολύσει το κεφάλαιο στη χώρα μας. Παρ' όλα αυτά, υπήρξε μια προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων και των συνεπειών αυτής της πολιτικής από συγκεκριμένες συνεπείς και ταξικές δυνάμεις, τις οποίες οι εργαζόμενοι πρέπει να ενισχύσουν μέσα στα σωματεία τους. Στο πολιτικό επίπεδο είναι ξεκάθαρο πως απέναντι στην πολιτική τηςυποτέλειας και της εξαθλίωσης που έχει προκαλέσει τόσα δεινά στον τόπο και στον λαό, μόνο ένα κόμμα με συνέπεια αντιστάθηκε και προσπάθησε να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής. Με την ψήφο τους οι εργαζόμενοι πρέπει να στηρίξουν αυτό το κόμμα, το ΚΚΕ, και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την ενδυνάμωση της αντίστασης του λαού.

Φ. Δ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ