Σάββατο 31 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ
Αγωνιστική αντίδραση σε απολύσεις - διαθεσιμότητες

Στάση εργασίας πραγματοποιούν τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι, ενώ η εργοδοσία ανακοίνωσε το κλείσιμο ενός τμήματος σιδήρου, την απομάκρυνση 120 και τη διαθεσιμότητα 200, αφήνοντας ταυτόχρονα ανοιχτό το ενδεχόμενο του "λουκέτου"

Με τετράωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα, "υποδέχονται" οι εργαζόμενοι της "Χαλυβουργικής" την απόφαση του ιδιοκτήτη της, Π. Αγγελόπουλου,να κλείσει ένα ακόμα παραγωγικό τμήμα, να απολύσει 120 εργάτες και να θέσει σε διαθεσιμότητα απ' την ίδια μέρα 200 εργαζόμενους.

Συγκεκριμένα, η εταιρία αποφάσισε να κλείσει το ένα απ' τα τμήματα παραγωγής σιδήρου και ήδη χτες ανακοίνωσε πρόγραμμα "οικειοθελών" απολύσεων. Επίσης να θέσει σε διαθεσιμότητα για ένα μήνα, το σύνολο των εργαζομένων στο τμήμα του ελασματουργείου. Τον περασμένο Απρίλη είχε κλείσει το τμήμα των ηλεκτρικών κλιβάνων και όλα δείχνουν πως οδηγείται σταδιακά σε οριστικό κλείσιμο και μετατροπή της σε εμπορική επιχείρηση. Τον κίνδυνο αυτό είχαν από καιρό επισημάνει συνδικαλιστές και επιβεβαίωσε άλλωστε ο πρόεδρος της εταιρίας στην προχτεσινή συνάντηση που είχε με τη διοίκηση του σωματείου.

Παράλληλα με το κλείσιμο των ηλεκτρικών κλιβάνων, είχαν απομακρυνθεί "οικειοθελώς" 250 απ' τα 850 άτομα που απασχολούσε συνολικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν τις μαζικές απολύσεις, είχε εφαρμοστεί πρόγραμμα αναγκαστικών 15νθήμερων αδειών όλου του προσωπικού. Τώρα πετιούνται στο δρόμο 120 εργάτες και απ' ό,τι φαίνεται, οι διαθεσιμότητες είναι προάγγελος άλλων 200 απολύσεων, άμεσα.

Η πορεία συρρίκνωσης της εταιρίας έχει ξεκινήσει απ' το '81, όταν με απόφαση της ΕΟΚ έκλεισαν οι υψικάμινοι και απολύθηκαν 1.300 εργάτες και συνεχίστηκε όλο το επόμενο διάστημα με μείωση του προσωπικού. Το '94 δίνεται ένα ακόμα ισχυρό χτύπημα με το κλείσιμο ενός τμήματος σιδήρου και με 200 απολύσεις. Η συρρίκνωση αφορά αποκλειστικά την εταιρία, μιας και ο ιδιοκτήτης της, το ίδιο διάστημα ανοίγει τρία νέα εργοστάσια στην Αγγλία, την Ελβετία και την Αμερική.

Το σωματείο εξέφρασε την κατηγορηματική του αντίθεση στα αντεργατικά σχέδια του εργοδότη και κανείς εργαζόμενος δεν έκανε αποδεκτή τη διαθεσιμότητα. Οπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, "θα αγωνιστούμε με κάθε μέσο για την αποτροπή αυτών των σχεδίων, με αρχή την 4ωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα".

Με ανακοίνωσή της, η ΓΣΕΕ δηλώνει ότι στηρίζει τόσο την 4ωρη στάση εργασίας, όσο και κάθε άλλη αγωνιστική κινητοποίηση των εργαζομένων και καλεί το υπουργείο Εργασίας να παρέμβει άμεσα και αποφασιστικά. Τις αντεργατικές ενέργειες της εταιρίας καταγγέλλει με ανακοίνωσή του και το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας.Ζητά την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας, σημειώνοντας πως "είναι κατάλληλη η ώρα των ουσιαστικών δεσμεύσεων από την κυβέρνηση και όλα τα κόμματα για το μεγάλο εθνικό πρόβλημα της ανεργίας και της αποβιομηχάνισης".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ