Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ 1996
Με αύξηση εισοδήματος 1 δραχμή αύξηση φόρου 3 δραχμές!

Από το 53,3% του συνολικού φόρου που πλήρωσαν το 1995 οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, το 1996 πληρώνουν το 60,3%. Ληστεία δεκάδων δισ. δραχμών από τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας

Σε κάθε δραχμή αύξησης του εισοδήματος, που είχαν πέρσι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, πλήρωσαν πρόσθετο φόρο εισοδήματος 3 δραχμές οι πρώτοι και 2,40 δραχμές οι δεύτεροι! Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, με βάση τα εκκαθαριστικά σημειώματα που στάλθηκαν φέτος και οριστικοποιήθηκε η "εκκαθάριση" των λογαριασμών εφορίας και εργαζομένων για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 1995.

Αναλυτικότερα, από την εκκαθάριση 3.410.606 (το 90% περίπου του συνόλου) των φορολογικών δηλώσεων, προκύπτει: Φέτος οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι κατέβαλαν το 60,3% του συνολικού φόρου για εισοδήματα που αποκτήθηκαν πέρσι, ενώ πέρσι είχαν καταβάλλει το 53,3% του συνολικού φόρου για τα εισοδήματα που είχαν αποκτήσει το 1994. Εχουμε δηλαδή μια φορολογική επιβάρυνση των μισθωτών - συνταξιούχων, κατά 7 ολόκληρες μονάδες.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την επεξεργασία των αντίστοιχων πινάκων του Κέντρου Πληροφορικής του υπουργείου Οικονομικών (ΚΕΠΥΟ) και ανατρέπουν ολοσχερώς της κυβερνητική προπαγάνδα περί.. προστασίας των λαϊκών εισοδημάτων από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην έκθεση της Θεσσαλονίκης παρουσίασε ως κυβερνητικό επίτευγμα το γεγονός ότι η φορολογική επιβάρυνση των μισθωτών - συνταξιούχων το 1995 μειώθηκε στο 53% του συνολικού φόρου. Μόνο που ο κύριος Σημίτης "ξέχασε" να αναφέρει ότι η ποσοστιαία σχετική αυτή μείωση δεν οφείλεται στη φορολογική ελάφρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων (σε απόλυτα μεγέθη η φορολογική επιβάρυνση το 1995 σε σχέση με το 1994 αυξήθηκε) αλλά στην αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των μικρομεσαίων στρωμάτων λόγω "αντικειμενικών" κριτηρίων τα οποία εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά το 1995. "Ξέχασε" επίσης να αναφερθεί στην εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος του 1996, όπου η φορολογική επιβάρυνση των μισθωτών - συνταξιούχων αυξήθηκε κατά 7 ολόκληρες μονάδες.

Στην προσπάθεια υφαρπαγής της λαϊκής ψήφου ο "εκσυγχρονιστής" κύριος Σημίτης δεν έχει κανένανς ενδοιασμό να υιοθετήσει τη Μακιαβελική μέθοδο των παραπλανητικών μέσων που καθαγιάζονται και εξιλεώνονται λόγω σκοπού.

Τα στοιχεία των δύο πινάκων, όπου παρουσιάζεται η εξέλιξη της φορολογίας εισοδήματος μεταξύ 1995 και 1996, είναι αποκαλυπτικά.

Από την ανάλυση των στοιχείων του πρώτου πίνακα προκύπτει ότι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι υπέβαλλαν φέτος 2.120.788 φορολογικές δηλώσεις ή το 62,2% του συνόλου. Τα εισοδήματα που δήλωσαν ανέρχονται σε 6,331 τρισ. δραχμές ή το 64,9% του συνόλου και πλήρωσαν 302,9 δισ. δραχμές φόρο ή το 60,3% του συνόλου. Αποδεικνύεται δηλαδή ότι η άμεση φορολογία, παρά τα φορομπηχτικά "αντικειμενικά" κριτήρια που εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αποτελεί αποκλειστική σχεδόν υπόθεση των μισθωτών και των συνταξιούχων, που τόσο ανενδοίαστα εμπαίζονται τις ημέρες αυτές από τους τυχοδιώκτες υπαλληλίσκους του κεφαλαίου.

Ο δεύτερος πίνακας απογυμνώνει πλήρως τη ληστεία που συντελείται στα λαϊκά εισοδήματα μέσω της εξέλιξης δηλωθέντος εισοδήματος και φόρου.

Βλέπουμε λοιπόν ότι μεταξύ 1996 και 1995, ενώ το μέσο δηλωθέν εισόδημα των εργαζομένων αυξήθηκε 7,3%,ο μέσος φόρος αυξήθηκε κατά 20,9%.Στους δε συνταξιούχους έχουμε αύξηση εισοδήματος 9,4% και φόρου 22,3%.

Το "ανεξήγητο" από πρώτη ματιά φαινόμενο να αυξάνεται το εισόδημα κατά 1 δραχμή και ο φόρος κατά 3 δραχμές οφείλεται στη μη τιμαριθμοποίηση των φορολογικών κλιμακίων. Αποτέλεσμα του φορομπηχτικού αυτού μέτρου είναι το επιπλέον εισόδημα που προκύπτει λόγω ονομαστικής (όχι πραγματικής αύξησης) να φορολογείται με υψηλότερο συντελεστή. Π.χ. ένας εργαζόμενος το 1995 με εισόδημα 2,5 εκατ. δραχμές πλήρωσε φόρο 60 χιλ δραχμές, αν το ονομαστικό του εισόδημα το 1996 αυξήθηκε στα 3 εκατ. δραχμές (αύξηση εισοδήματος 20%) τότε θα πληρώσει φόρο 135.000 δραχμές ή κατά 115% σε σχέση με το 1995.

Και όλα αυτά οι "προστάτες των λαϊκών εισοδημάτων", τα κατάφεραν, κυρίως, με τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, την οποία δεν προτίθενται να τιμαριθμοποιήσουν ούτε το 1997...

Θ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ