Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΟΣ ΚΟΜΜΑΤΑ
Πάρτε θέση στα προβλήματα των καταναλωτών

Τις προτάσεις της για την προστασία του καταναλωτή γνωστοποίησε στους πολιτικούς αρχηγούς η Ενωση Καταναλωτών Ελλάδας με επιστολή της, ενώ τους ζητά να πάρουν θέση απέναντι σ' αυτές. Ειδικότερα, η Ενωση προτείνει μεταξύ άλλων:

  • τη μετονομασία του Τομέα Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης σε υπουργείο Εμπορίου - προστασίας καταναλωτή
  • να τροποποιηθεί η νομοθεσία περί ανταγωνισμού, έτσι ώστε να ελέγχονται οι παρενέργειες και οι αθέμιτες καταστάσεις σε βάρος των καταναλωτών από την έλλειψη λειτουργίας υγιούς ανταγωνισμού.

Για τη νοθεία και την κερδοσκοπία, που έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, ενώ το υπουργείο δεν ασκεί επαρκώς τον εποπτικό του ρόλο, η Ενωση Καταναλωτών Ελλάδας προτείνει:

  • να ιδρυθεί "ενιαίος φορέας ελέγχου τροφίμων" στο αρμόδιο υπουργείο
  • να συσταθούν αυτόνομες αγορανομικές αστυκτηνιατρικές υπηρεσίες σε όλα τα Πολυδύναμα Αστυνομικά Τμήματα της χώρας
  • να καθιερωθούν υψηλά πρόστιμα και αυστηρές κυρώσεις για τους νοθευτές καθώς και αφαίρεση άδειας μετά από καταδικαστικές αποφάσεις που θα κρίνει ο αρμόδιος υπουργός Εμπορίου.

Παράλληλα, προτείνεται η ίδρυση ειδικών υπηρεσιών στο υπουργείο Εμπορίου που θα παρακολουθεί την εξέλιξη των τιμών και κάθε φορά θα επιβάλει όπου χρειάζεται ανώτατες τιμές για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων του καταναλωτή.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, η Ενωση προτείνει να δοθούν ουσιαστικές αρμοδιότητες στις τριμελείς επιτροπές των νομαρχιών όλης της χώρας για την αντιμετώπιση των αμφισβητούμενων λογαριασμών και ζητά από τα πολιτικά κόμματα να δεσμευτούν για την τιμολογιακή πολιτική που θα εφαρμοστεί μετά τις εκλογές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ