Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ
Του Φίλιππου ΜΑΥΡΟΓΙΩΡΓΗ

Χρέος των πνευματικών ανθρώπων είναι να ενισχύσουν με την ψήφο τους το ΚΚΕ, το ηρωικό, το ασυμβίβαστο. Στο σημερινό κόσμο της μεσαιωνικής "νέας τάξης", που φέρνει πολέμους και ανείπωτη δυστυχία στους λαούς, το ΚΚΕ στέκει συμπαραστάτης του ελληνικού λαού στον αγώνα του για ειρήνη και καλύτερες συνθήκες ζωής. Οι πνευματικοί άνθρωποι συμπαραστέκονται σ' αυτόν τον αγώνα, γιατί εκτιμούν τη συμβολή του ΚΚΕ στην Εθνική Αντίσταση, που ήταν ο καθοδηγητής και ο κύριος αιμοδότης. Εκτιμούν το ΚΚΕ για το αναγεννητικό του έργο στις περιοχές της Ελεύθερης Ελλάδας, όπου άνθισε το θέατρο, η Λαϊκή Δικαιοσύνη, ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης κ.ά. Εκτιμούν το ΚΚΕ για τους μετέπειτα αγώνες του για δημοκρατία, εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Εκτιμούν το ΚΚΕ, γιατί πρωτοστατεί σε όλους τους λαϊκούς αγώνες για υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργατών, αγροτών, επαγγελματιών, συνταξιούχων, των φοιτητών, από την επίθεση της οικονομικής ολιγαρχίας, ντόπιας και ξένης. Εκτιμούν το ΚΚΕ, γιατί παρέμεινε όρθιο και νηφάλιο στην κοσμοχαλασιά, αμετακίνητο στην πίστη του στον επιστημονικό σοσιαλισμό και στις ανθρωπιστικές του αξίες. Γιατί διατήρησε τον τίτλο του, όταν άλλοι έσπευσαν να τον απαρνηθούν, για να 'ναι αρεστοί στη "νέα τάξη". Κι αυτό το είπαν "εκσυγχρονισμό".

Πολλοί πνευματικοί άνθρωποι, απ' όλα τα πνευματικά σωματεία της χώρας μας, άκουσαν και επιδοκίμασαν την απόφαση του ΚΚΕ για τη δημιουργία ενός λαϊκού αντιιμπεριαλιστικού μετώπου, που θα μπορέσει να υπερασπίσει τα συμφέροντα του λαού και της Ελλάδας, αλλά και της ειρήνης. Ετσι, όπως και στην κατοχή, που το σάλπισμα του ΕΑΜ συσπείρωσε στις γραμμές του το σύνολο σχεδόν των πνευματικών ανθρώπων. Σε αυτό το σάλπισμα χωράνε όλοι οι πατριώτες και η διαχωριστική γραμμή θα είναι ανάμεσα στους πατριώτες και τους ξενόδουλους, τους νέους Γραικύλους.

Ψήφος στο ΚΚΕ είναι ψήφος στον πολιτισμό και την ειρήνη. Γιατί ειρήνη και πολιτισμός πάνε μαζί. Κι όποιος σήμερα υπερασπίζεται την ειρήνη, υπερασπίζεται τον ανθρώπινο πολιτισμό. Πέρα από κει υπάρχει η βαρβαρότητα της "νέας τάξης".

* Ο Φ. Μαυρογιώργης είναι λογοτέχνης και γενικός γραμματέας της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ