Κυριακή 15 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Με τη σκέψη στην επόμενη μέρα

-------------------------------------------------------------------

"Οι εργαζόμενοι μπορούν να 'ναι σίγουροι με το ΚΚΕ. Και την επόμενη μέρα, όπως πάντα, θα 'ναι δίπλα τους. Συναγωνιστής και συμπαραστάτης μ' όλες του τις δυνάμεις, για να 'ρθουν καλύτερες μέρες για το λαό και τον τόπο".

Αυτή την επιβεβαίωση, μέσα από την εμπειρία του λαϊκού κινήματος, επισημαίνει, μιλώντας σήμερα στο "Ρ" ο Γιώργος Σκιαδιώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και υποψήφιος βουλευτής του Κόμματος στην Α εκλογική περιφέρεια της Αθήνας.

------------------------------------------------------------------------

- Πώς είναι το προεκλογικό κλίμα στην πρωτεύουσα;

- Ο προεκλογικός πυρετός έχει ανέβει για τα καλά. Και οι ρυθμοί δουλιάς του Κόμματος επίσης είναι αυξημένοι, σε σύγκριση με άλλες προεκλογικές περιόδους.

Είχαμε κάνει και στην αθήνα (όπως και σε όλη τη χώρα) ένα "άνοιγμα" στους εργαζόμενους, ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες, με περιοδείες, συγκεντρώσεις και εξορμήσεις. Το βασικότερο όμως είναι πως το ΚΚΕ σε όλη την προηγούμενη 3ετία στάθηκε στο πλάι των εργαζομένων της Αθήνας. Βρέθηκε στα εργοστάσια, τους τόπους δουλιάς, μόρφωσης και κατοικίας. Ανέδειξε τα προβλήματα, πρωτοστάτησε για τη λύση τους. Αποτέλεσμα ακριβώς αυτής της δράσης του ΚΚΕ είναι το ευνοϊκότερο κλίμα που συναντάμε σήμερα, συγκριτικά με προηγούμενες προεκλογικές περιόδους σε όποιο χώρο και αν πηγαίνουμε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από πάρα πολύ μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων αναγνωρίζεται ότι το ΚΚΕ ήταν πράγματι το μόνο κόμμα που με συνέπεια στάθηκε στο πλευρό τους. Οι πολλαπλάσιες από ό,τι στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση περιοδείες, εξορμήσεις, συγκεντρώσεις, συσκέψεις, αλλά και η μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου, αναδείχνουν τις αυξημένες δυνατότητες από προηγούμενα.

Πολλοί εργαζόμενοι που ουδέποτε είχαν ψηφίσει το Κόμμα μας προσδοκούν στήριξη από το ΚΚΕ, στη διεκδίκηση λύσης των προβλημάτων τους. Στο χέρι μας είναι, αξιοποιώντας και τις επόμενες ημέρες, να πείσουμε όσο γίνεται περισσότερους να ψηφίσουν ΚΚΕ.

Καμιά αυταπάτη

-Οι μονομάχοι του δικομματισμού έχουν επιδοθεί σ' ένα άνευ προηγουμένου μοίρασμα παροχών και υποσχέσεων. Τι μπορούν απ' όλα αυτά να περιμένουν οι εργαζόμενοι; Κατανοούν τις συνέπειες που τους περιμένουν, αν δεν αντιμετωπιστεί αποφασιστικά ο δικομματισμός;

- Δε θα ήταν έξω από την πραγματικότητα ο ισχυρισμός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων διαισθάνεται, είναι σχεδόν βέβαιη, ότι μετά τις εκλογές θα υπάρξουν χειρότερα μέτρα σε βάρος τους.

Και αυτό ανεξάρτητα από το αν θα καταφέρουν όλοι να μετατρέψουν την ανησυχία τους σε ψήφο καταδίκης του δικομματισμού και ενίσχυσης του ΚΚΕ.

Οι εργαζόμενοι με μεγάλη καχυποψία (και όχι αδικαιολόγητα) αντιμετωπίζουν την ακατάσχετη παροχολογία και υποσχεσιολογία τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ.

  • Αυτοί που αντιμετώπισαν τους αγώνες των συνταξιούχων, των οικοδόμων, των ναυτεργατών, με τους ροπαλοφόρους των ΜΑΤ, υπόσχονται τώρα προστασία του εισοδήματος και αυξήσεις.
  • Αυτοί που κατάντησαν πόλεις όπως το Λαύριο, την Πάτρα, την Κοζάνη, το Μαντούδι, την Ελευσίνα, την ίδια την Αθήνανεκροταφεία εργοστασίων, υπόσχονται βιομηχανική ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας.
  • Αυτοί που δηλώνουν κυνικά (Σημίτης) ότι δεν μπορούμε στα αγροτικά προϊόντα να διαφεντεύουμε τον τόπο μας, γιατί οι αποφάσεις παίρνονται στις Βρυξέλλες, υπόσχονται προστασία του αγροτικού εισοδήματος.
  • Αυτοί που έχουν κάνει Ευαγγέλιο τις εντολές των πολυεθνικών και έχουν περάσει τη θηλιά στο λαιμό των μικρομεσαίων, τους υπόσχονται στήριξη και προστασία.

Οι εργαζόμενοι έχουν εμπειρία από την πρακτική και τη δράση των κομμάτων και από την άποψη αυτή καμιά αυταπάτη δε δικαιολογείται.

Η ενίσχυση των κομμάτων που στηρίζουν το Μάαστριχτ, τη "Λευκή Βίβλο", την ΓΚΑΤΤ και την ΚΑΠ, συνεπάγεται ακόμα χειρότερες μέρες για τους εργαζόμενους.

- Μετά την "ήπια" προεκλογική τακτική άρχισαν να προβάλλονται έντονα τα γνωστά ψευτοδιλήμματα "ΠΑΣΟΚ ή Δεξιά", "πρόοδος ή συντήρηση". Ποιος είναι ο στόχος αυτής της "αλλαγής";

- Ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε η ΝΔ παραιτήθηκαν ποτέ από τις παλιές δοκιμασμένες μεθόδους των εκβιασμών, του ρουσφετιού, του αποπροσανατολισμού, της εξαγοράς σευνειδήσεων, των πλαστών διλημμάτων.

Και είναι αναμενόμενο ότι, όσο περνούν οι ημέρες, οι εκβιασμοί και τα διλήμματα θα κορυφώνονται.

Το ΠΑΣΟΚ επισείει τον μπαμπούλα της Δεξιάς του κυρίου Εβερτ, και η Δεξιά του κυρίου Εβερτ επισείει τον μπαμπούλα της Δεξιάς του κυρίου Σημίτη.

- Και οι δύο είναι κόμματα της συντήρησης και της οπισθοδρόμησης.

- Και οι δύο ξεπουλούν τα συμφέροντα της χώρας μας, υποκύπτοντας στις εντολές Αμερικανών και Ευρωπαίων.

- Και οι δύο έκλεισαν εκατοντάδες εργοστάσια, ξεκλήρισαν την αγροτική παραγωγή, έφεραν σε αδιέξοδο τους μικρομεσαίους.

- Και οι δύο με τα ΜΑΤ και τα ρόπαλα αντιμετώπισαν κάθε αγωνιζόμενο τμήμα του λαού μας.

Αυτοί είναι το "σκότος". Η πρόοδος είναι με το ΚΚΕ. "Δεξιά" είναι τα μονοπώλια και η πολιτική που τα στηρίζει. "Αριστερά" είναι οι εργαζόμενοι, που αγωνίζονται και το ΚΚΕ που πρωτοστατεί σ' αυτούς τους αγώνες, για ένα καλύτερο αύριο.

Ξεκίνημα αντεπίθεσης

-Το ΚΚΕ στάθηκε, με όσες δυνάμεις είχε, στο πλευρό του λαού μέσα και έξω από τη Βουλή. Γίνεται κατανοητή η ανάγκη ενίσχυσης του Κόμματος και τι σημαίνει για τους εργαζόμενους;

- Την άλλη μέρα των εκλογών τα προβλήματα θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Την άλλη μέρα των εκλογών νέα δυσβάσταχτα μέτρα θα πάρει όποιο κόμμα από τα δύο και αν πλειοψηφήσει. Είτε το ΠΑΣΟΚ, είτε η ΝΔ. Είτε κυβέρνηση αυτοδύναμη, είτε σε συμμαχία με τα μικρότερα κόμματα, που στηρίζουν το Μάαστριχτ, τη "Λευκή Βίβλο", το ρόλο του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών.

Η εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ, η παρουσία του στη Βουλή με περισσότερους βουλευτές, δε θα συμβάλει μόνο στο να δίνεται μια όσο γίνεται πιο αποτελεσματική μάχη στη Βουλή ενάντια στα αντιλαϊκά νομοσχέδια.

Η ενίσχυση του ΚΚΕ χρειάζεται κυρίως για την επόμενη μέρα, που θα πρέπει να οργανωθούν λαϊκοί αγώνες, να οργανωθεί η αντίσταση των εργαζομένων ενάντια στη λαίλαπα των νέων μέτρων. Και το ΚΚΕ έχει αποδείξει ότι ξέρει να αγωνίζεται.

Η ενίσχυση του ΚΚΕ χρειάζεται κυρίως γιατί θα σημάνει το ξεκίνημα της αντεπίθεσης των εργαζομένων, ενάντια στα μονοπώλια και τους πολιτικούς τους εκφραστές. Θα είναι μια συμβολή στο αντιιμπεριαλιστικό, αντιμονοπωλιακό δημοκρατικό μέτωπο, που στην πορεία οικοδόμησής του θα δυναμώνει την αμφισβήτηση της εξουσίας των μονοπωλίων.

Οπως είπαμε και στην αρχή, πολύ περισσότεροι εργαζόμενοι απ' ό,τι πριν, συνειδητοποιούν την ανάγκη για ισχυρό ΚΚΕ και είναι σίγουρο ότι θα το ενισχύσουν.

- Ποιο μήνυμα θα θέλατε να δώσετε στους εργαζόμενους της Αθήνας;

- Οτι μπορούν να είναι σίγουροι με το ΚΚΕ. Και την επόμενη μέρα θα 'ναι, όπως πάντα, δίπλα τους. Συναγωνιστής και συμπαραστάτης, με όλες του τις δυνάμεις, για να 'ρθουν καλύτερες μέρες για το λαό και τον τόπο. Οσο πιο δυνατό είναι το ΚΚΕ, τόσο πιο δυνατοί θα είναι οι ίδιοι και η πάλη τους.

Να κλείσουν τα αυτιά τους στα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα και να πάνε στην κάλπη με τη σκέψη στην επόμενη μέρα.

Λ.Σ

Η ενίσχυση του ΚΚΕ χρειάζεται κυρίως, γιατί θα σημάνει το ξεκίνημα της αντεπίθεσης των εργαζομένων, ενάντια στα μονοπώλια και τους πολιτικούς τους εκφραστές


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ