Κυριακή 15 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ψήφος στο ΚΚΕ, η μόνη "ανταποδοτική" ψήφος

Εχετε "οργώσει" τις εργατογειτονιές της Β Εκλογικής Περιφέρειας της Αθήνας και πολλούς τόπους δουλιάς. Πώς αντιμετωπίζει ο κόσμος το λόγο του ΚΚΕ, λίγες μέρες πριν την κάλπη;

- Μπορούμε να υποστηρίξουμε, βάσιμα, ότι οι θέσεις, οι απόψεις, οι προτάσεις του ΚΚΕ ακούγονται, περισσότερο σήμερα, με μεγάλη προσοχή. Είναι στιγμές που συγκεντρώσεις και συσκέψεις παραπέμπουν σε κάτι πιο βαθύ από το γνώριμο προεκλογικό κλίμα. Είναι σαν να ζητάνε οι εργαζόμενοι - με τα ερωτήματα και με τα μάτια τους - μια ανάσα, μια δροσιά, ένα κουράγιο, μια δύναμη από το κόμμα τους, από το ΚΚΕ.Ακόμα και εκείνοι οι εργαζόμενοι που, για διάφορους λόγους, έχουν τις αμφιβολίες τους για ορισμένα ζητήματα, περιμένουν από μας πολλά πράγματα.

Προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε, όσο γίνεται, με απλό και κατανοητό τρόπο. Λέμε στους αισιόδοξους ότι δεν πρέπει ούτε στιγμή να επαναπαυτούν. Μιλάμε στους διστακτικούς και τους λέμε ότι η όποια ταλάντευση δε μένει ανεκμετάλλευτη από τους επιτελείς των προγραμμάτων λιτότητας και των αντεργατικών, αντιλαϊκών μέτρων. Μιλάμε σε κείνους που μας κάνουν κριτική για διάφορες πλευρές της πολιτικής μας, λέγοντάς τους ότι δεν πρέπει να χάνονται στις λεπτομέρειες. Οτι δεν πρέπει να δώσουν, με την ψήφο τους, το μαστίγιο με το οποίο θα τους χτυπάνε αύριο. Να προσέξουν!

Ο λόγος μας, πιστεύουμε, "ακουμπάει" τους σκεπτόμενους πολίτες. Ανοιχτά δεσμευόμαστε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ώστε να αποτρέψουμε τα χειρότερα και να συμβάλουμε για την αντεπίθεση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Δεν κρύβουμε τίποτα. Υπογραμμίζουμε καθαρά και ξάστερα ότι για να ανοίξουν καλύτερες προοπτικές, απαιτείται και εκλογικά η αποφασιστική ενίσχυση του κόμματός του ΚΚΕ.

Ο σπόρος που ρίχνουμε θα καρπίσει

Οι συνέπειες της πολιτικής του δικομματισμού ιδιαίτερα σ' αυτούς τους χώρους είναι βαρύτατες και, πιστεύουμε, κατανοητές. Πόσο κατανοείται όμως και η διέξοδος που προτείνει το ΚΚΕ;

- Οι θέσεις μας ακούγονται. Ομως μπαίνουν πολλά ερωτήματα για τη λεγόμενη "ρεαλιστικότητά" τους. Και μπαίνουν ερωτήματα, γιατί οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί της άρχουσας τάξης και των πολύχρωμων εκπροσώπων της κάνουν τα πάντα για να διαστρεβλώσουν τις προτάσεις και τις θέσεις του ΚΚΕ. Σ' αυτό το ζήτημα δίνουμε μεγάλη σημασία. Η άμεση επικοινωνία με το λαό προσφέρει τη δυνατότητα να βάλουμε αρκετά πράγματα στη θέση τους.Να πούμε δηλαδή ότι δεν είναι "θέλημα Θεού" να μεγαλώνει η στρατιά των ανέργων, αλλά αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών των διαφόρων κυβερνήσεων και της υποταγής τους στις αποφάσεις του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών. Οτι δεν είναι "θέλημα Θεού" η διαχρονική λιτότητα που ρίχνει στη φτώχεια όλο και περισσότερους εργατοϋπαλλήλους, συνταξιούχους, αγρότες, μικρομεσαίους. Οτι δεν είναι "θέλημα Θεού" η συρρίκνωση και καταστροφή της βιομηχανίας, της αγροτικής μας οικονομίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οτι δεν είναι μοιραίο να καταστραφούν οι θεμελιακές κοινωνικές κατακτήσεις των εργαζομένων, η χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων, αλλά αποτέλεσμα των πολιτικών των κυβερνήσεων του δικομματισμού, αποτέλεσμα της υποταγής στις μαύρες συνταγές της "Λευκής Βίβλου" και της στάσης των πλειοψηφιών σε βασικά συνδικάτα.

Πράγματι μέσα από μια τέτοια συζήτηση πολύς κόσμος αρχίζει να κατανοεί ότι όσα του λένε περί "μονόδρομων" είναι κούφια λόγια. Είναι ψέματα. Στο βαθμό που εμπεδώνεται μια τέτοια άποψη, είναι βέβαιο ότι κατανοείται η ανάγκη για την αποφασιστική στήριξη του ΚΚΕ, για τις αναγκαίες αλλαγές στο μαζικό κίνημα, για το άνοιγμα του δρόμου στην προοπτική της συγκρότησης ενός πλατιού μετώπου πάλης, που θα αποτελέσει το τείχος της άμυνας και το εφαλτήριο της αντεπίθεσης του εργατικού και λαϊκού κινήματος.

Πάντως, ο σπόρος που ρίχνουμε σήμερα αργά ή γρήγορα θα καρπίσει. Αυτό είναι περισσότερο από βέβαιο.

Αναγκαία προειδοποίηση

Πόσο αντιληπτό γίνεται το γεγονός ότι τα νέα μέτρα μιας ακόμα πιο άγριας αντιλαϊκής επίθεσης είναι ήδη έτοιμα και πώς αντιδρά ο κόσμος σε μια τέτοια προοπτική;

- Αν σωστά εκτιμάμε τα πράγματα, μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει η εξής κατάσταση: Το ταξικό ένστικτο οδηγεί τον εργαζόμενο στο συμπέρασμα ότι έρχονται χειρότερα.Από την άλλη ο βομβαρδισμός που δέχονται με νούμερα, "παροχές", χαμόγελα, εκβιασμούς κτλ. συγκρατεί, αποδυναμώνει αυτό το ταξικό ένστικτο. Η παρέμβαση που κάνουμε είναι ακριβώς να κατανοήσει ο εργαζόμενος άνθρωπος ότι δεν πρέπει να ακούει τις διάφορες σειρήνες, να εμπιστευτεί όχι απλά το ένστικτό του, αλλά και την πλούσια πικρή του εμπειρία.

Επειδή τα πάντα βεβαιώνουν ότι το ΜΕΤΑ θα είναι πολύ χειρότερο, αν των "φρονίμων τα παιδιά..." δεν πάρουν από πριν τα μέτρα τους, προσπαθούμε - και σε σημαντικό βαθμό, πιστεύω, το κατορθώνουμε - να μιλήσουμε αναλυτικά, πειστικά και με συγκεκριμένα στοιχεία γι' αυτό το ΜΕΤΑ. Ούτε τις Κασσάνδρες κάνουμε, ούτε προφήτες είμαστε. Απλά αναλύουμε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, τη "Λευκή Βίβλο", την ΚΑΠ και την ΓΚΑΤΤ. Αναφερόμαστε στις συγκεκριμένες ντιρεκτίβες των διαβόητων "εταίρων" της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που βεβαιώνουν με ωμό και ανάλγητο τρόπο τι επιφυλάσσουν για τους εργαζόμενους, για το λαό μας. Και επειδή δεν υπάρχουν ούτε σωτήρες, ούτε θαυματοποιοί, θέτουμε ανοιχτά το ζήτημα στο λαό:

Μόνο ένας τρόπος υπάρχει να μην περάσουν αυτά τα σχέδια. Να ισχυροποιηθεί το ΚΚΕ και να δυναμώσει η ταξική παρέμβαση του εργατικού και μαζικού κινήματος. Ψήφος στις δυνάμεις που υποκλίθηκαν στη Συνθήκη του Μάαστριχτ σημαίνει, στην πραγματικότητα, εξουσιοδότηση για ακόμα χειρότερες μέρες.

Αυτή την προειδοποίηση έχουμε χρέος να την κάνουμε προς τους εργαζόμενους. Χωρίς αμφιβολία την επομένη των εκλογών πάλι μαζί θα είμαστε στους καθημερινούς αγώνες. Αλλά τα όπλα που θα έχουμε εξαρτώνται και από την κάλπη της 22ας Σεπτεμβρίου.

Το ζήτημα δεν είναι "μικρά" ή "μεγάλα" κόμματα

Προβάλλεται από πολλές κατευθύνσεις η άποψη ότι η ενίσχυση όλων ανεξαιρέτως των "μικρών" κομμάτων θα σημάνει την αλλαγή πορείας προς φιλολαϊκή κατεύθυνση. Τι λέει το ΚΚΕ γι' αυτό το ζήτημα;

- Σε πολλές συγκεντρώσεις που κάνουμε μπαίνει αυτό το ζήτημα. Θα το πούμε χωρίς περιστροφές: Ο εργαζόμενος δεν πρέπει να ψηφίζει μόνο με το συναίσθημα. Τα κόμματα δεν είναι αφηρημένες έννοιες, δεν είναι υπερταξικά, διαταξικά σχήματα. Οταν ψηφίζονται νόμοι, όταν παίρνονται οι αποφάσεις, όταν έρχονται στη Βουλή οι συνθήκες κτλ., ο καθένας παίρνει τη θέση του. Ξεκαθαρίζεται η ήρα από το στάρι. Δεν μπορεί να είναι κάποιος και με το θεό και με το διάβολο... Και με την Εκάλη και με το Καματερό, και με Βαρδινογιάννη και με τον άνεργο.

Επομένως το ζήτημα που τίθεται δεν είναι "μικρά" ή "μεγάλα" κόμματα. Το ζήτημα είναι τι πολιτική έχει ο καθένας.Ετσι μ' αυτή τη λογική αν κρίνει ο κάθε εργαζόμενος, τότε μπορεί να διαπιστώσει ότι μόνο το ΚΚΕ εκφράζει, χωρίς μισόλογα και περικοκλάδες, τα συμφέροντα του.

Δεν πάσχουμε ούτε από ιδεολογική αλαζονεία. Η πραγματικότητα βεβαιώνει του λόγου το αληθές. Το ΚΚΕ, κόμμα που έχει αναλύσει επιστημονικά το ζήτημα των συμμαχιών, θα ήθελε να υπάρχουν προϋποθέσεις συμμαχιών με άλλες πολιτικές δυνάμεις, να προκύψουν και άλλα πολιτικά σχήματα, που έστω θα μπορούσαμε να συμπορευτούμε μαζί μέχρι εκεί που θα είχαν κουράγιο. Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει σήμερα. Και για να είμαστε ακριβείς και αντικειμενικοί, όταν κάνουμε λόγο για τα άλλα κόμματα, πάντα αναφερόμαστε στις ηγεσίες, γιατί η κατάσταση στη βάση είναι διαφορετική και αυτό είναι αυτονόητο. Αυτή την πραγματικότητα δεν την παραγνωρίζουμε.

Στη μάχη του ψηφοδελτίου

Τι σημαίνει για τους εργαζόμενους η εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ;

- Ας προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σ' αυτό το ερώτημα με μια αναφορά στη δουλιά της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, παρότι είναι μια δουλιά μικρή, σε σχέση με την προσφορά των χιλιάδων μελών και στελεχών μας που, μέσα από πολλές δυσκολίες, δίνουν καθημερινά τη μάχη στην πρώτη γραμμή του λαϊκού κινήματος.

Δεν υπήρξε κινητοποίηση των εργαζομένων που να μην έκανε την παρουσία του βουλευτής του Κόμματος. Αν σε κάποια περίπτωση δεν ανταποκριθήκαμε, αυτό έγινε γιατί δεν επαρκούσαν οι δυνάμεις μας.

Παρά το γεγονός ότι είχαμε 9 βουλευτές, κατορθώσαμε να καλύψουμε σχεδόν όλες τις ανάγκες που απορρέουν από τις δραστηριότητες της Βουλής. Ο ρόλος μας ήταν να αποκαλύπτουμε τα αντιλαϊκά σχέδια, να ενημερώνουμε τους εργαζόμενους ώστε να γνωρίζουν τι μελετούν και αποφασίζουν σε βάρος τους.

Ο καθένας μπορεί να αναλογιστεί, τόσο από πολιτική άποψη αλλά και από πρακτική, τι θα σημάνει οι 9 φωνές να γίνουν περισσότερες. Ο καθένας μπορεί να κατανοήσει τι θα σημάνει μια ισχυρή δύναμη του ΚΚΕ και στη Βουλή, τέτοια που να μπορεί να αποτρέψει την ψήφιση των αντεργατικών νόμων.

Ψήφος στο ΚΚΕ στην πραγματικότητα είναι μια επένδυση με τον καλύτερο, τον ωραιότερο, το πιο σπουδαίο, τον πιο αποδοτικό "τόκο" για το ίδιο το λαϊκό κίνημα.

Και κάτι ακόμα. Από σήμερα αρχίζει η μάχη του ψηφοδελτίου. Είναι μια από τις πιο σημαντικές στιγμές σε τούτο τον αγώνα που δίνουμε. Τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος, οι κνίτες και οι κνίτισσες, όλοι μας, ας μην αφήσουμε ούτε στιγμή ανεκμετάλλευτη. Το ψηφοδέλτιο της ελπίδας, της αντίστασης και της αντεπίθεσης πρέπει να φτάσει παντού!

Λ. Σ.

Τα κόμματα δεν είναι αφηρημένες έννοιες, δεν είναι υπερταξικά ή διαταξικά σχήματα. Οταν ψηφίζονται νόμοι στη βουλή, όταν παίρνονται αποφάσεις, όταν έρχονται στη βουλή οι συνθήκες, ο καθένας παίρνει τη θέση του. Δεν μπορεί να είναι κάποιος και με το Θεό και με το διάβολο. Και με την Εκάλη και με το Καματερό. Και με τον Βαρδινογιάννη και με τον άνεργο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ