• ΟΧΙ στο μύθο της "ψωροκώσταινας", με προτάσεις για ανάπτυξη προς όφελος του τόπου και των εργαζομένων
  • Οι κίνδυνοι στο Αιγαίο και τα σύνορα της χώρας
  • Η ενίσχυση του ΚΚΕ ο μοναδικός δρόμος για την αποδυνάμωση του δικομματισμού
  • - Το θέμα είναι ποια θα είναι η δύναμη του λαού και οι εφεδρείες του την άλλη μέρα, στις 23 Σεπτέμβρη, τόνισε η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στη συγκέντρωση του Κόμματος... - 1996-09-18 00:00:00.0"/>
  • ΟΧΙ στο μύθο της "ψωροκώσταινας", με προτάσεις για ανάπτυξη προς όφελος του τόπου και των εργαζομένων
  • Οι κίνδυνοι στο Αιγαίο και τα σύνορα της χώρας
  • Η ενίσχυση του ΚΚΕ ο μοναδικός δρόμος για την αποδυνάμωση του δικομματισμού
  • - Το θέμα είναι ποια θα είναι η δύναμη του λαού και οι εφεδρείες του την άλλη μέρα, στις 23 Σεπτέμβρη, τόνισε η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στη συγκέντρωση του Κόμματος... - 1996-09-18 00:00:00.0" /> Η καλύτερη άμυνα είναι η αντεπίθεση | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 1996
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 12
    ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ
    Η καλύτερη άμυνα είναι η αντεπίθεση
    • Ποια θα είναι η "επόμενη μέρα" για τη χώρα και το λαό
    • ΟΧΙ στο μύθο της "ψωροκώσταινας", με προτάσεις για ανάπτυξη προς όφελος του τόπου και των εργαζομένων
    • Οι κίνδυνοι στο Αιγαίο και τα σύνορα της χώρας
    • Η ενίσχυση του ΚΚΕ ο μοναδικός δρόμος για την αποδυνάμωση του δικομματισμού

    "Το θέμα είναι ποια θα είναι η δύναμη του λαού και οι εφεδρείες του την άλλη μέρα, στις 23 Σεπτέμβρη", τόνισε η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στη συγκέντρωση του Κόμματος στο Πεδίον του Αρεως και συμπλήρωσε:

    "Μόνο άμα πέσουν χαμηλά τα δύο κόμματα και ενισχυθεί το ΚΚΕ υπάρχει ελπίδα και δυνατότητα να κοπεί η άγρια φόρα, η ωμή επιθετικότητα της αντιλαϊκής πολιτικής, να υπάρξει φρένο και αντίσταση στα νέα μέτρα που θα φορτώσουν το λαό. Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ψήφος αγώνα, αξιοπρέπειας και υπερηφάνειας. Αυτό το μήνυμα το έχει ανάγκη ο λαός σήμερα, που βομβαρδίζεται από τις Σειρήνες της ηττοπάθειας και της μοιρολατρίας".

    Στην ομιλία της η Αλέκα Παπαρήγα αφού σκιαγράφησε την "επόμενη μέρα" είτε με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, είτε ΝΔ, αναφέρθηκε στις κρίσιμες επιλογές της Συνθήκης του Μάαστριχτ και της "Λευκής Βίβλου", με τις οποίες συμφωνούν όλα τα κόμματα, πλην του ΚΚΕ, του οποίου οι θέσεις για τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση επιβεβαιώθηκαν πανηγυρικά.

    Η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ απέρριψε το μύθο της "ψωροκώσταινας" που καλλιεργούν για την Ελλάδα τα "μεγάλα" κόμματα και παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις για μια ανάπτυξη προς όφελος του λαού και του τόπου.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η Αλέκα Παπαρήγα στους κινδύνους που διατρέχει η χώρα στο Αιγαίο εξαιτίας της αμερικανονατοϊκής "νέας τάξης πραγμάτων", του προκλητικού τουρκικού επεκτατισμού, αλλά και της πολιτικής της υποτέλειας των ελληνικών κυβερνήσεων.

    Στη συνέχεια η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε στα εκβιαστικά διλήμματα που προβάλουν τα "μεγάλα" κόμματα και τόνισε ότι η ενίσχυση του ΚΚΕ είναι ο πιο ασφαλής δρόμος για την αποδυνάμωση του δικομματισμού, εκλογικά και μετεκλογικά.

    Δημοσιεύουμε στη συνέχεια το πλήρες κείμενο της ομιλίας της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

    Η ομιλία

    Εργάτες και εργάτριες, υπάλληλοι, επαγγελματοβιοτέχνες, νιάτα της Αθήνας και της χώρας μας.

    Γυναίκες, εργαζόμενοι της τέχνης, της επιστήμης, του πολιτισμού. Εκ μέρους της ΚΕ του Κόμματος χαιρετίζουμε τα χιλιάδες μέλη, τους φίλους και οπαδούς του Κόμματος, τα στελέχη του Κόμματος, που μέσα σε μια μέρα βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή και έβγαλαν σε πέρας τη μάχη της εκλογικής αναμέτρησης, με τις ασφυκτικές συνοπτικές διαδικασίες που σκόπιμα επέλεξε το ΠΑΣΟΚ.

    Χαιρετίζουμε την πολύτιμη βοήθεια της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας, που ρίχτηκε στη μάχη τόσο θαρρετά και τολμηρά.

    Είναι επιτακτική, ζωτική ανάγκη ο λαός με την ψήφο του να αποδυναμώσει τα δύο κόμματα το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, δίνοντας ψήφο μαζικά στο ΚΚΕ. Το κόμμα που όλα αυτά τα χρόνια πάλεψε σθεναρά με ανοιχτά και καθαρά χαρτιά την πολιτική του δικομματισμού, την πολιτική της αρπαγής των λαϊκών κατακτήσεων, της υποτέλειας στα ξένα κέντρα που μοιράζουν τις αγορές και αλλάζουν σύνορα.

    To πραγματικό δίλημμα

    Το πραγματικό δίλημμα που μπαίνει σ' αυτές τις εκλογές είναι:

    Να ανεχθούμε το δίδυμο ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που είναι οι πιστοί υπάλληλοι των πολυεθνικών ή να αποδυναμώσουμε αυτά τα κόμματα και να οργανώσουμε τον αγώνα της αντίστασης και της αντεπίθεσης;

    Να ανεχθούμε μοιρολατρικά να κυβερνάται αυτός ο τόπος, πότε από το αυτοδύναμο ΠΑΣΟΚ, πότε από την αυτοδύναμη ΝΔ με τη βοήθεια μάλιστα ενός άδικου εκλογικού νόμου; Να δοκιμάσουμε στην πλάτη μας τα κεντροαριστερά σενάρια που κατασκευάζονται και ήδη έχουν αποκαλυφθεί στην Ευρώπη ή να ανοίξουμε την πόρτα στο μέλλον και την προοπτική μιας λαϊκής κυβερνητικής εξουσίας; Το πραγματικό ερώτημα είναι αν η εκλογική αναμέτρηση και η καθημερινή δράση θα φέρνει όσο γίνεται πιο κοντά αυτήν την προοπτική.

    Η επόμενη μέρα

    Οσοι δε σκέφθηκαν ως σήμερα να ασχοληθούν με αυτό το ερώτημα, θα υποχρεωθούν να πάρουν θέση από τις 23 του Σεπτέμβρη και τα αμέσως επόμενα χρόνια. Καθώς:

    * Θα βρεθούμε μπροστά σε ένα νέο κρατικό προϋπολογισμό που θα γκρεμίζει τα τελευταία κάστρα λαϊκών και κοινωνικών κατακτήσεων.

    * Θα εξαπολυθεί μια νέα επίθεση των πολυεθνικών επιχειρήσεων και των κερδοσκόπων στο χώρο της παιδείας και της υγείας. Τα σχέδια του λεγόμενου εκσυγχρονισμού της παιδείας και της κοινωνικής πολιτικής θυμίζουν έργο τρόμου.

    * Τριακόσιες χιλιάδες θέσεις ανεργίας προβλέπονται από το πρόγραμμα σύγκλισης. Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι θα μετατραπούν σε εποχιακά εργαζομένους, οι νέοι και οι γυναίκες είναι αδύνατο πια με αυτές τις συνθήκες να έχουν κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Τα επόμενα χρόνια οι δημόσιοι υπάλληλοι θα αντιμετωπίσουν τις δήθεν εκσυγχρονιστικές οδηγίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για άρση της μόνιμης απασχόλησης.

    * Αν ο λαός δε βάλει φραγμό, τα επόμενα χρόνια θα λυγίσουν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, θα βάλουν λουκέτο σύγχρονες βιομηχανικές μονάδες. Χιλιάδες αγρότες θα υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν τη γη και την παραγωγή τους.

    Υπάρχει όμως και ένας ακόμη λόγος.

    * Οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί για την τύχη των αμερικανικών και ΝΑΤΟικών σεναρίων, να μετατραπεί το Αιγαίο σε μια κλειστή αμερικανική θάλασσα με τη βοήθεια της τουρκικής ηγεσίας.

    ΕΜΕΙΣ ΔΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΜΑΣ ΝΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΕΙ. ΕΜΕΙΣ ΔΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΝΑ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΑΜΕ.

    Υπάρχει τρόπος να μπει φραγμός σ' αυτά τα σχέδια. Ο λαός να πάρει στα χέρια του την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του. Οσο πιο γρήγορα γίνεται, όσο πιο αποτελεσματικά και αποφασιστικά. Σήμερα η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση, στην πολιτική σημαίνει αντεπίθεση.

    Αντεπίθεση ή υποταγή;

    Είμαστε ρεαλιστές, ξέρουμε καλά το διεθνή και εσωτερικό συσχετισμό στη χώρα μας Ξέρουμε όμως ότι ευτυχισμένο μέλλον του λαού και του τόπου δεν πρόκειται να υπάρξει αν δεν μπει πια στην ημερήσια διάταξη στη χώρα μας το πραγματικό ερώτημα:

    ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ KAI ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ή ΜΟΙΡΟΛΑΤΡΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΤΑΓΗ.

    Υπάρχουν ορισμένες ημερομηνίες που ο ελληνικός λαός, πρέπει να τις ξαναθυμηθεί μπροστά στην κάλπη, όταν στο χέρι του θα κρατά ένα πακέτο ψηφοδέλτια. Τότε θα καταλάβει καλά γιατί το ΚΚΕ επιμένει ότι στη χώρα μας κυριαρχούν δύο πολιτικές, η μια που έχει πιλότο το πολυεθνικό κεφάλαιο και τα ξένα κέντρα, η άλλη του ΚΚΕ που υποστηρίζει την Ελλάδα της ανεξαρτησίας, της ισότιμης συμμετοχής, την Ελλάδα που τελικά πρωταγωνιστής θα γίνει ο λαός και τα συμφέροντά του.

    Η δικαίωση του ΚΚΕ για το Μάαστριχτ

    Ιούλης 1992,στη Βουλή των Ελλήνων συζητείται η Συνθήκη του Μάαστριχτ. Το ΚΚΕ ζητά δημοψήφισμα, το ίδιο δημοψήφισμα που έγινε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο Συνασπισμός, που τότε ήταν στη Βουλή, αρνούνται κατηγορηματικά, βιάζονται να υπογραφεί κατακαλόκαιρο μια συνθήκη που μετατρέπει τη χώρα μας σε ξέφραγο αμπέλι των πολυεθνικών, των τραπεζιτών. Ολα τα στελέχη των κομμάτων και αυτά που σήμερα συγκροτούν νέα κόμματα, όπως η Πολιτική Ανοιξη και το ΔΗΚΚΙ, συμφωνούν, συναινούν, ψηφίζουν.

    Προεκλογικά ξαφνικά στα τηλεοπτικά τραπέζια ακούσαμε πολλά στελέχη των άλλων κομμάτων να αναγνωρίζουν δυσκολίες και εμπόδια από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Ας μην παραπλανηθεί κανείς, η προεκλογική κριτική δεν είναι ποτέ φερέγγυα. Σημασία έχει από την πρώτη στιγμή, κόντρα στο ρεύμα να τολμήσεις να πεις την αλήθεια, ακόμα και όταν ο λαός δεν είναι προετοιμασμένος κατάλληλα να τη δεχτεί.

    Ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι πέσαμε έξω;

    Εμείς δυστυχώς δικαιωθήκαμε όταν φωνάζαμε ότι η ΕΕ είναι μια συμμαχία ανισότιμων εθνικών αγορών, μια συμμαχία που βασίζεται στις αρχές του κεφαλαίου, δηλαδή στις αρχές της υπερεκμετάλλευσης, της υποταγής και υποτέλειας, στο δίκαιο του ισχυρότερου.

    Τώρα οι λαοί της Ευρώπης ξέρουν ότι η σταθερότητα στα Βαλκάνια πυροβολήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση σε συνεργασία με τις ΗΠΑ. Τώρα ξέρουμε και όταν σιγούν τα όπλα του πολέμου ακόμα και οι ταπεινωτικές συμφωνίες δε γίνονται σεβαστές.

    Η βαρυχειμωνιά της Λευκής Βίβλου

    10-11 Δεκέμβρη 1993,στις Βρυξέλλες οι κυβερνήσεις όλων των χωρών της ΕΕ και της Ελλάδας συνυπογράφουν ένα από τα χειρότερα κείμενα του 20ού αιώνα, τη Λευκή Βίβλο. Στην Ελλάδα το ΚΚΕ αντιστέκεται, ενημερώνει πλατιά τον ελληνικό λαό, προειδοποιεί ότι με τη Λευκή Βίβλο μπαίνουμε στο τούνελ ενός σύγχρονου Μεσαίωνα. Το ΚΚΕ ενημερώνει ότι η Λευκή Βίβλος δίνει νέα δικαιώματα στην εργοδοσία να απολύει, να καταργήσει την 8ωρη και 7ωρη εργασία, να επιβάλλει τη μερική απασχόληση, να πάρει πίσω κατακτήσεις της εργατικής τάξης και των υπαλλήλων σε άδειες, επιδόματα, αργίες, ότι θα καθιερώσουν συνθήκες εργασίας τύπου Ταϊβάν. Προειδοποιούμε ότι θα ανατρέψουν συθέμελα το κοινωνικό σύστημα ασφάλισης και συνταξιοδότησης, ότι θα δώσουν "πράσινο φως" για να ιδιωτικοποιηθεί η παιδεία, από το νηπιαγωγείο ως το πανεπιστήμιο.

    Δεν είμαστε υπερβολικοί, ήδη ο η βαρυχειμωνιά της Λευκής Βίβλου έχει χτυπήσει σε όλη την Ευρώπη, στη Γερμανία, στη Γαλλία, ακόμα και στις σκανδιναβικές χώρες που κάποτε ήταν το πρότυπο του κράτους πρόνοιας για την καπιταλιστική Ευρώπη.


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ