Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Υπουργείο... Ανεργίας

Στα "επιτεύγματα" της τριετίας του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και τη δημιουργία ενός νέου... υπουργείου σχετικού με την απασχόληση, γέννημα των καιρών, αλλά και της πολιτικής που με... τόλμη και διορατικότητα εφάρμοσε αυτά τα χρόνια η κυβέρνηση. Το περιβόητο υπουργείο... Ανεργίας. Το υπουργείο που δηλώνει με συνέπεια "αναρμόδιο" να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των εκατοντάδων εργαζομένων που έχουν απευθυνθεί σ' αυτό προκειμένου να προστατευτούν από την εργοδοτική αυθαιρεσία. Το υπερ - υπουργείο που για όλους έχει μια αρνητική απάντηση, μια υπεκφυγή, ένα "σήκωμα των ώμων".

Ηταν το Γενάρη του 1995, όταν οι εργάτες της "ΦΙΛΙΚΩΠΛΑΣΤ" ζήτησαν τη συνδρομή του υπουργείου Εργασίας, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα που τους όφειλαν οι εργοδότες από το Μάρτη του 1994. Ο τότε υπουργός Εργασίας, Ι. Σκουλαρίκης, αποδέχεται αρχικά τους ισχυρισμούς των εργοδοτών, οι οποίοι δεν κατέβαλαν τα δεδουλευμένα επικαλούμενοι μια σκανδαλώδη δικαστική απόφαση. Αργότερα εκφράζει την "αγανάκτησή" του γι' αυτή τη μεθόδευση και δεσμεύεται ότι θα προωθήσει νομοθετική ρύθμιση που θα αποτρέπει τέτοια περιστατικά σε βάρος των εργαζομένων στο μέλλον. Φυσικά δεν υπήρξε ποτέ τέτοια ρύθμιση.

Αργότερα ο υπουργός "λογικεύτηκε". Στις 100 εργαζόμενες της "ΣΕΞ ΑΠΗΛ", τις οποίες ο εργοδότης παράτησε απλήρωτες, ο Ι. Σκουλαρίκης είπε ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα και τις παρέπεμψε στην Αστυνομία. Πράγματι η Αστυνομία τις επισκέφθηκε μια μέρα, όταν ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας. Οταν ο ιδιοκτήτης της "ΑΛΜΠΑ" έκλεισε την επιχείρηση για να την αγοράσει αργότερα ο γιος του με άλλη επωνυμία, ενώ οι εργαζόμενοι έμειναν απλήρωτοι και χωρίς δουλιά, το υπουργείο Εργασίας σήκωσε για άλλη μια φορά ψηλά τα χέρια. Οταν οι εργαζόμενες της επιχείρησης "ΦΟΥΣΤΕΡΗΣ" διεκδίκησαν κι αυτές τα δεδουλευμένα τους, το υπουργείο δεν "τις απογοήτευσε". Για άλλη μια φορά δεν έκανε τίποτα, πέρα από το να δώσει ένα επίδομα κι αυτό με χίλιες δυσκολίες και ύστερα από έντονη πίεση των εργαζομένων. Οταν η επιχείρηση "Κ. Δραγούνης" πέταξε στο δρόμο 24 εργαζόμενους και χρησιμοποίησε την Αστυνομία σαν ιδιωτική ασφάλεια, ο υφυπουργός Εργασίας, Λ. Κανελλόπουλος, πάλι δεν έκανε τίποτα, πέρα από το να φροντίσει για τον περιορισμό της αστυνομικής... παρουσίας. Οταν οι εργάτες του ΜΕΤΡΟ πήγαν να διαμαρτυρηθούν για τις διαθεσιμότητες, ο Ε. Γιαννόπουλος έδωσε "ρέστα" λέγοντάς τους ότι "εδώ είμαστε για την ανεργία" και ότι το υπουργείο Ανάπτυξης είναι αρμόδιο για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας!

Αποκτήσαμε λοιπόν και υπουργείο... Ανεργίας, ίσως το πιο συνεπές υπουργείο απέναντι στο έργο που έχει αναλάβει. Οποιος λοιπόν θέλει τέτοιου είδους "υπουργεία", όποιος αναζητά τη συνέπεια στην άρνηση, όποιος εργαζόμενος αναζητά τις κλειστές πόρτες των αναρμόδιων αρμόδιων, έχει την ευκαιρία στις 22 του Σεπτέμβρη να τους ψηφίσει.

Γ. Φ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ