Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΡΑΓΜΑ ΔΕΗ ΝΕΣΤΟΥ
"Ωρολογιακή βόμβα" κατά της φύσης

Η κυβέρνηση έθεσε σε λειτουργία το έργο προεκλογικά, χρησιμοποιώντας βία κατά των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που ζητούν πρόσθετες εγγυήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος

Σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην αγροτική οικονομία της περιοχής του Δέλτα του Νέστου, αλλά και των γύρω αγροτικών περιοχών, εγκυμονεί η διακοπή της ροής του ποταμού, μετά το κλείσιμο του φράγματος του Θησαυρού από τη ΔΕΗ χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες μελέτες αντοχής και περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Οπως καταγγέλλει η Οικολογική Κίνηση Δράμας, η ΔΕΗ προχώρησε στο κλείσιμο του φράγματος, χωρίς να έχει εκπονήσει τις 50 περίπου μελέτες που απαιτούνται και παρά την αντίθετη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Καβάλας, παραβιάζοντας, τόσο την ελληνική, όσο και την κοινοτική νομοθεσία και τους διεθνείς κανόνες για την προστασία του περιβάλλοντος. Επισημαίνει πως η ΔΕΗ δεν έχει μελετήσει σε βάθος τα προβλήματα που θα προκύψουν από τη λειτουργία του φράγματος και δεν έχει φροντίσει για την αντιμετώπισή τους.Τα προβλήματα αφορούν την κατάκλυση των 30.000 στρεμμάτων και τη σεισμικότητα της περιοχής, καθώς και τις αποζημιώσεις των αγροτών. Επίσης αφορούν στην ποσότητα υδάτων, που θα ρέουν προς τις πηγές υδροδότησης της Δράμας, της Καβάλας και της Ξάνθης, καθώς και στο αρδευτικό σύστημα των περιοχών αυτών, αλλά και συνολικά στις επιπτώσεις στο οικοσύστημα του Νέστου, στο Δέλτα του ποταμού και στον κόλπο της Καβάλας, όπου θα υπάρξουν μεταβολές που θα επηρεάσουν την ιχθυοπανίδα με επιπτώσεις στους ψαράδες της περιοχής.

"Η ευθύνη αυτής της παράνομης, προκλητικής και ανεύθυνης ενέργειας - τονίζει η Οικολογική Κίνηση Δράμας - βαρύνει εξ ολοκλήρου την κυβέρνηση. Χρειάζεται αμέσως να προχωρήσουν οι μελέτες για τις επιπτώσεις, να μελετηθούν σε βάθος τα προβλήματα και να εξεταστούν οι δυνατότητες αντιμετώπισής τους".

Λειτούργησε με τη βία!

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η κυβέρνηση δε δίστασε να θυσιάσει το Νέστο, λειτουργώντας το έργο λίγες μέρες πριν τις εκλογές, προκειμένου να αποκομίσει προεκλογικά οφέλη, αγνοώντας τις αντιδράσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων. Συγκεκριμένα, στις 15 Σεπτέμβρη η ΔΕΗ σφράγισε προκλητικότατα τη μόνη διέξοδο του ποταμού Νέστου προς την κοίτη του, σταματώντας έτσι τη ροή του ποταμού προς το Δέλτα του, το οποίο είναι ένα μοναδικής αξίας σπάνιο οικοσύστημα που προστατεύεται από τη διεθνή Σύμβαση Ραμσάρ.

Η ΔΕΗ προχώρησε σε αυτήν την ενέργεια, παρακάμπτοντας τις δεσμεύσεις της προς τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καβάλας για την εκπόνηση συμπληρωματικών μελετών και χωρίς την έγκριση περιβαλλοντικών όρων.

Η κυβέρνηση δε δίστασε, μάλιστα, να προπηλακίσει τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αντιστάθηκαν στις ενέργειες της ΔΕΗ. Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που έφτασαν στο φράγμα του Θησαυρού με σκοπό να εφαρμόσουν την απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία δε θα επιτρεπόταν στη ΔΕΗ να κάνει έμφραξη του φράγματος πριν εκπονηθούν οι ειδικές μελέτες και αξιολογηθούν σωστά οι επιπτώσεις του έργου, δέχτηκαν άγρια επίθεση από τους υπεύθυνους της ΔΕΗ, παρουσία μάλιστα του βοηθού αναπληρωτή διευθυντή της, κ. Κωστόπουλου!

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις της Βόρειας Ελλάδας δεν κάθονται όμως με σταυρωμένα χέρια. Ηδη, έχουν καταθέσει καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Ενωση κατά της ελληνικής κυβέρνησης για παραβίαση οδηγιών, ενώ είναι έτοιμες να συνεχίσουν τον αγώνα τους για να σταματήσουν το βιασμό της ελληνικής φύσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ