Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ
Κυνισμός και αντιλαϊκές αξιώσεις

Χωρίς προσχήματα η ηγεσία του ΣΕΒ απαιτεί "εδώ και τώρα" ταρακούνημα στις εργασιακές σχέσεις και άμεση υλοποίηση των δεσμεύσεων, που προεκλογικά ανέλαβε ο Κ. Σημίτης

Πακέτο νέων αντιλαϊκών μέτρων απαιτούν "εδώ και τώρα" οι βιομήχανοι από τη "νέα" κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σαν αντάλλαγμα για τη στήριξη που προσέφεραν στην προεκλογική περίοδο στον "εκσυγχρονιστή" πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη.Τις αξιώσεις για μέτρα - "σοκ", που θα έχουν ως συνέπεια την παραπέρα υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, πρόβαλε χτες η ηγεσία του ΣΕΒ. Σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε δύο ώρες μετά την ορκωμοσία της "νέας" κυβέρνησης, διατύπωσε ωμά την άποψη ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να συμπληρώσει το πρόγραμμα "σύγκλισης" με νέα μέτρα, ώστε να υπάρξει "ταρακούνημα"! Οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ έκριναν σκόπιμο να υπογραμμίσουν, πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να επικαλείται το πολιτικό κόστος και υπενθύμισαν πως τα μέτρα που αξιώνουν "δε θα είναι ευχάριστα", αλλά έτσι επιτάσσει η Συνθήκη του Μάαστριχτ, αλλά και οι δεσμεύσεις που είχε αναλάβει πριν τις εκλογές ο ίδιος ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Απολογούμενος, εμμέσως πλην σαφώς, για τη στήριξη που πρόσφεραν οι βιομήχανοι στο ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ι. Στράτος,υποστήριξε πως "τα όργανα που εκπροσωπούν τις παραγωγικές δυνάμεις έχουν δικαίωμα και υποχρέωση να παίρνουν θέσεις και να συντελούν στη διαμόρφωση της κατάλληλης πολιτικής"... Και πρόσθεσε, με κάθε ειλικρίνεια, ότι εμείς σαν ΣΕΒ "κάνουμε τη δουλιά μας, προβάλλοντας δημόσια τις θέσεις μας. Δε στηρίζουμε άτομα, αλλά πολιτικές"!

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, η ηγεσία του ΣΕΒ:

  • Διατύπωσε την άποψη ότι οι αυξήσεις μισθών που θα δοθούν με την εισοδηματική πολιτική του 1997, δε θα πρέπει να υπερβαίνουν το ποσοστό του πληθωρισμού, που προβλέπει το πρόγραμμα "σύγκλισης", δηλαδή να μην είναι πάνω από 4%!
  • Πρότεινε την αναθεώρηση "των μέτρων του προγράμματος σύγκλισης" και μεγαλύτερη προσπάθεια από την πλευρά της κυβέρνησης, προκειμένου να εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ."Εμείς εξασκούμε τη μέγιστη δυνατή πίεση", είπε ο Ι. Στράτος και, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τη σχεδιαζόμενη υπαναχώρηση της κυβέρνησης, από την προεκλογική δέσμευση ότι "δε θα παρθούν νέα μέτρα", επικαλέστηκε τον έλεγχο που θα κάνει το 1997 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το βαθμό εκπλήρωσης των στόχων του προγράμματος "σύγκλισης". Υποστήριξε, μάλιστα, πως αν δεν αναθεωρήσουμε μόνοι μας το πρόγραμμα "σύγκλισης" - με την προσθήκη νέων μέτρων - "ίσως μας επιβάλλει η ίδια η Κοινότητα". Εξέφρασε μάλιστα την αισιοδοξία του, ότι "ο κρατικός προϋπολογισμός, θα περιλαμβάνει μέτρα, στην κατεύθυνση εκπλήρωσης των στόχων του προγράμματος σύγκλισης".
  • Σχετικά με τα νέα μέτρα που προτείνουν, οι πρόεδροι του ΣΕΒ παρέπεμψαν στο σχετικό προεκλογικό τους "υπόμνημα", βασικά σημεία του οποίου παραθέτουμε σε διπλανή στήλη.

Επιχειρηματολογώντας υπέρ της λήψης μέτρων - "σοκ" για την οικονομία και τους εργαζόμενους, η ηγεσία του ΣΕΒ, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην... "ανάγκη" να ξηλωθούν κατακτήσεις και δικαιώματα των εργαζομένων. "Δεν μπορούμε να παραμένουμε σε παραδοσιακές αρχές, σε θέματα αποζημιώσεων, υπερωριών κλπ." - υποστήριξαν - και πρόσθεσαν με κυνικό τρόπο: "Χρειάζεται να υπάρξει ταρακούνημα, ώστε η εργατική νομοθεσία να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες ανταγωνισμού. Είναι καιρός να σταματήσουμε να μιλάμε για κεκτημένα δικαιώματα του 1920 ή του 1950". Επανέφεραν την αξίωσή τους για κατάργηση της ΕΓΣΣΕ, που θα επιτρέπει και μηδενικές αυξήσεις σε προβληματικές περιοχές, υποστηρίζοντας πως αν είχαν υλοποιηθεί οι προτάσεις τους "δε θα είχαν κλείσει επιχειρήσεις στο Βόλο, ούτε θα είχε φύγει η GOOD YEAR"! Φορώντας, μάλιστα, το μανδύα του προστάτη των ανέργων, διατύπωσαν τον ισχυρισμό πως "αν δεν παρθούν τώρα σοβαρά μέτρα, η ανεργία θ' αυξηθεί"...

Δεν παρέλειψαν μάλιστα, να προειδοποιήσουν την κυβέρνηση Σημίτη, ότι "αν δεν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, τότε θα υπάρξει πρόβλημα", υπονοώντας πως οι βιομήχανοι θα ανακαλέσουν την ψήφο εμπιστοσύνης τους στο ΠΑΣΟΚ. Η περίοδος χάριτος, που έδωσε η ηγεσία του ΣΕΒ για την ικανοποίηση των αξιώσεων των βιομηχάνων, είναι μέχρι τις 30 του Νοέμβρη που θα έχουν αναγνωστεί στη Βουλή οι προγραμματικές δηλώσεις και θα κατατεθεί ο κρατικός προϋπολογισμός του 1997. Μέχρι τότε, εξήγησαν, "θα ζητήσουμε να επικοινωνήσουμε με τους υπουργούς της νέας κυβέρνησης και με τον πρωθυπουργό, όπου θα συζητήσουμε, τις θέσεις μας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ