Τετάρτη 2 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Παιχνίδι εντυπώσεων με τους εκλέκτορες
  • Η κάθε πλευρά δίνει τα δικά της στοιχεία, προκειμένου να επηρεάσει τους αναποφάσιστους βουλευτές
  • Στο συνέδριο του Απρίλη η οριστική λύση, όπως φάνηκε και από τη χτεσινή πρόταση Βαρβιτσιώτη

Σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων και αριθμών, που, όμως, αν αθροιστούν, ξεπερνούν το συνολικό αριθμό των εκλεκτόρων, έχουν επιδοθεί οι Γ. Σουφλιάς και Μ. Εβερτ, σχετικά με το πόσους εκλέκτορες ελέγχει ο καθένας μετά τις χτεσινές εκλογές που έγιναν στις νομαρχιακές οργανώσεις.

Μέχρι αργά το βράδυ, οι δύο πλευρές διέρρεαν αλληλοσυγκρουόμενο αριθμό εκλεκτόρων που ελέγχουν, με προφανή στόχο να εμφανίσουν, η κάθε μία από την πλευρά της, μία δυναμική έγκρισης από "τη λαϊκή βάση", προκειμένου να επηρεαστούν οι βουλευτές που μέχρι στιγμής ταλαντεύονται ανάμεσα στους δύο υποψήφιους. Παραθέτουμε παρακάτω τα στοιχεία που η κάθε πλευρά δίνει με κάθε επιφύλαξη, καθώς είναι, φυσικά, αδύνατο να διασταυρωθούν. Η πλευρά Εβερτ ανακοίνωσε ότι ο τέως πρόεδρος εξέλεξε 52 εκλέκτορες, έναντι 20 του Γ. Σουφλιά. Αντίθετα, η πλευρά του Γ. Σουφλιά διαρρέει ότι ελέγχει 40 εκλέκτορες, έναντι 29 του Μ. Εβερτ. Πάντως, στις χτεσινές εκλογές δεν έλειψαν και τα παρατράγουδα, καθώς στην Εύβοια και στην Πάτρα σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια.

Ανεξάρτητα από το τι διαρρέει η κάθε πλευρά, είναι βέβαιο ότι ο Γ. Σουφλιάς πήγε καλά στις χτεσινές εκλογές, καθώς η πλευρά του Εβερτ παραδέχεται ότι ο αρχηγός των "τριών" εκλέγει 20 εκλέκτορες, τη στιγμή που μόλις προχτές στελέχη της Ρηγίλλης έλεγαν ότι ο Σουφλιάς αποκλείεται να πάρει πάνω από έξι εκλέκτορες.

Οι εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου θα γίνουν μεθαύριο στις 10 το πρωί στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στη Ρηγίλλης. Θα ψηφίσουν οι εκλέκτορες που εκλέχτηκαν χτες και οι βουλευτές και ευρωβουλευτές του κόμματος.

Στο συνέδριο το ξεκαθάρισμα

Στο μεταξύ, στο συνέδριο που θα γίνει τον Απρίλη θα ξεκαθαρίσει, κατά τα φαινόμενα, οριστικά η κατάσταση στο χώρο της ΝΔ, άσχετα με το αποτέλεσμα που θα προκύψει μεθαύριο για το πρόσωπο του προέδρου του κόμματος.

Το ενδεχόμενο του οριστικού ξεκαθαρίσματος στο συνέδριο ενισχύθηκε και από τη χτεσινή πρόταση του αντιπροέδρου του κόμματος Γ. Βαρβιτσιώτη, ο οποίος έκανε λόγο για "ηγεσία που θα απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του συνεδρίου". Με την ίδια δήλωση, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ ζήτησε να "υπάρξει δέσμευση ότι όλοι θα αποδεχτούν τα αποτελέσματα", απαντώντας έτσι έμμεσα στις προειδοποιήσεις του Στ. Μάνου ότι ενδεχόμενη επικράτηση Εβερτ θα σημάνει διάσπαση του κόμματος.

Την πρόταση Βαρβιτσιώτη αποδέχτηκε, με επιστολή που του απέστειλε, ο Μ. Εβερτ και μία σειρά βουλευτές, που μέχρι τώρα κινούνταν στο περιβάλλον του τέως προέδρου της ΝΔ. Με την κίνηση αυτή, ο Μ. Εβερτ θέλει σε περίπτωση επικράτησής του να ξεκαθαρίσει οριστικά την κατάσταση στο συνέδριο, ενώ δεν αποκλείεται να προωθήσει τον Απρίλη την υποψηφιότητα Καραμανλή, αφού πρώτα οδηγήσει ο ίδιος το κόμμα στο συνέδριο, προφανώς με τους δικούς του όρους.

Πάντως, όλα τα ενδεχόμενα στο κόμμα της ΝΔ είναι ανοιχτά και πληθαίνουν όσοι μιλάνε για διάσπαση μετά το συνέδριο του κόμματος. Ετσι ερμηνεύεται και η προχτεσινή "ενωτική παρέμβαση" του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος δε θέλει να "ξοδέψει" το κύρος του στην τωρινή αντιπαράθεση, κρατώντας για τον εαυτό του την ευχέρεια της παρέμβασης πριν ή κατά το συνέδριο.

Χτες, με δήλωσή του, υπέρ της υποψηφιότητας του Μ. Εβερτ τάχθηκε και ο τέως πρόεδρος της Βουλής Α. Τσαλδάρης, τονίζοντας ότι "όπως διαμορφώνεται η κατάσταση θεωρώ υποχρέωσή μου να στηρίξω στη φάση αυτή την υποψηφιότητα του Μ. Εβερτ".

Γ. Φωτ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ