Τετάρτη 2 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΛΟΓΟΔΙΚΕΙΟ
Ενσταση για εφτά πρώην γενικούς γραμματείς

Ενσταση κατά της εκλογής εφτά βουλευτών του ΠΑΣΟΚ από τις πρόσφατες εκλογές της 22ης Σεπτεμβρίου, κατέθεσε χτες στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (Εκλογοδικείο) ο εκλογέας Φ. Κανελλόπουλος.

Η ένσταση αφορά τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που διετέλεσαν πριν από τις εκλογές γενικοί γραμματείς σε διάφορα υπουργεία. Οι επτά βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι οι εξής: Μιλ. Παπαϊωάννου Β Αθηνών και πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Προεδρίας, Αννα Διαμαντοπούλου (Κοζάνης) γ. γ. στο υπουργείο Βιομηχανίας, Μαρία Αρσένη (Πιερίας) γ. γ. στο υπουργείο Προεδρίας, Β. Τσιλίκας (Καρδίτσας) γ. γ. υπουργείου Εσωτερικών, Αλ. Βούλγαρης (Μαγνησίας) γ. γ. ΥΠΕΧΩΔΕ, Ν. Σαλαγιάννης (Καρδίτσας) γ. γ. υπουργείου Εσωτερικών και Γιάν. Κωνσταντινίδης (Γρεβενών) γ. γ. υπουργείου Μεταφορών.

Στην ένσταση υποστηρίζεται ότι για τους εφτά βουλευτές, σύμφωνα με το Σύνταγμα, υπάρχει πρόβλημα εκλογιμότητας. Να υπενθυμίσουμε ότι στο άρθρο 56 παρ. 3 του Συντάγματος, αναφέρεται ότι δεν μπορούν να εκλεγούν βουλευτές όσοι διετέλεσαν γενικοί γραμματείς υπουργείων κατά το τελευταίο εξάμηνο της τετραετούς βουλευτικής περιόδου.

Αλλη μια ένσταση υπέβαλε χτες στο Εκλογοδικείο ο εκλογέας Β. Αρβανίτης, ο οποίος ζητάει την ακύρωση των βουλευτικών εκλογών της 22ης Σεπτεμβρίου, υποστηρίζοντας ότι το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο διαλύθηκε η Βουλή και διεξήχθησαν οι εκλογές είναι αντίθετο στο άρθρο 41 παρ. 2 του Συντάγματος, επειδή δεν υπάρχει σοβαρό εθνικό θέμα για αντιμετώπιση με ανανέωση της λαϊκής εντολής.

Επίσης, στην ένσταση υποστηρίζεται ότι το Υπουργικό Συμβούλιο που αποφάσισε τη διάλυση της Βουλής στις 22 Αυγούστου 1996, συγκλήθηκε μετά τη σχετική εξαγγελία από τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη (16 - 8 - 1996).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ