Τετάρτη 2 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Υποσχέσεις σε ... επανάληψη

Ιεραρχικά, μη αναμενόμενο ήταν το θέμα της πρώτης συνέντευξης Τύπου του νέου υπουργού Πολιτισμού, Ευάγγελου Βενιζέλου.Πρόκειται για την αναγγελία του Α Διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου "Δρώμενα: Σύγχρονα Μέσα και Τεχνικές καταγραφής",που θα γίνει στην Κομοτηνή (4-6/10).

Ωστόσο, τα ερωτήματα για τις προτεραιότητες της νέας πολιτικής ηγεσίας ήταν αναπόφευκτα και ο υπουργός, τυπικά μεν, απάντησε, αλλά ουσιαστικά απέφυγε να δώσει απαντήσεις,αν και "ενημερωμένος", λέγοντας ότι "οι προγραμματικές δηλώσεις θα ανακοινωθούν πρώτα στη Βουλή και μετά στους δημοσιογράφους".

Ερωτώμενος για τα έργα υποδομής της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας προσπάθησε να συγκαλύψει τις σοβαρές και σκανδαλώδεις καθυστερήσεις, λέγοντας "μιλάμε για Πολιτιστική Πρωτεύουσα και όχι για κατασκευαστική" (!). Και συνέχισε: "η Πρωτεύουσα ήταν το κίνητρο για τα έργα και όχι η αφορμή, ώστε τα περισσότερα από αυτά να συγκροτήσουν μια μακροχρόνια υποδομή"...

Θυμίζουμε ότι έχει δοθεί χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων μέσα στο 1997. Ερωτώμενος για τους λόγους καθυστέρησης των έργων, ο υπουργός μίλησε για "ειδικούς παράγοντες καθυστέρησης", ρίχνοντας το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης στο ΥΠΕΧΩΔΕ και καταλήγοντας: "Το ΥΠΠΟ έχει αναλάβει το πολιτιστικό μέρος και ενδιαφέρεται πρωτίστως για το πρόγραμμα" (!). Οσο για τα έργα υποδομής που δε θα ολοκληρωθούν, αυτά "θα αποτελέσουν χώρους ξενάγησης και περιήγησης των επισκεπτών" (!). Αντιφάσκοντας με την πραγματικότητα, είπε ότι "για τη διεξαγωγή του προγράμματος είναι εξασφαλισμένοι οι χώροι". Ανάγγειλε δε "πρόδρομες" εκδηλώσεις τον προσεχή Δεκέμβρη και την επίσημη έναρξη στις 17, 18,19 Ιανουαρίου.Τέλος, όπως είχε προαναγγείλει στη Θεσσαλονίκη, ανακοίνωσε την αναπομπή και επανεξέταση του θέματος του Επταπυργίου,τονίζοντας ότι "έχει κατοχυρωθεί ως φυλακή" και ότι "το ΚΑΣ αποτελείται από επιστήμονες, αλλά είναι και όργανο της ενεργού διοίκησης".

Σχετικά με άλλα επείγοντα θέματα του ΥΠΠΟ έδωσε αόριστες υποσχέσεις, όπως: "Θα ψηφιστεί ο αρχαιολογικός νόμος με τη διαδικασία των κωδίκων, αφού υπάρξει συνεννόηση με τα συναρμόδια υπουργεία". "Θα θεμελιώσω το Νέο Μουσείο Ακρόπολης. Το πρόβλημα είναι πρωτίστως νομικό". Ερωτώμενος, επίσης, υποσχέθηκε νέο Οργανισμό του ΥΠΠΟ, με το διάτρητο, στην περίπτωση του ΥΠΠΟ, επιχείρημα "οι Οργανισμοί γίνονται εύκολα...".

"Λαϊκά Δρώμενα"

Κύριο θέμα της χτεσινής συνέντευξης, ήταν το ενδιαφέρον συνέδριο, αφού πρόκειται για επιστημονική καταγραφή, αλλά και ζωντανή αναπαράσταση των λαϊκών δρώμενων,έτσι όπως παρουσιάζονται στην πανάρχαια κοιτίδα τους, τη Θράκη.Θα συμμετέχουν ερευνητές, ανθρωπολόγοι και λαογράφοι από Πανεπιστήμια τηςΕλλάδας, Κύπρου, Γαλλίας, Ιταλίας, Βουλγαρίας.Ανάμεσά τους οι: Μιχάλης Μερακλής, Λάμπρος Λιάβας, Γιώργος Αικατερινίδης, Παύλος Κάβουρας κ. ά. Επίσης, θα προβληθούν σχετικά ντοκιμαντέρ και θα παρουσιαστεί έκθεση φωτογραφίας λαϊκών δρώμενων, και παραδοσιακών επαγγελμάτων. Στη διάρκεια του συνεδρίου θα ζωντανέψει η παλιά αγορά της Κομοτηνής, με "Δρώμενα" σε σκηνοθεσία Δέσποινας Πανταζή.Οι περαστικοί της αγοράς θα δουν πλανόδιους μικροπωλητές,Καραγκιόζη από τον Γιάννη Βουλτσίδη, δρώμενα όπως οι"Αρκούδες" (περιοχή Βόλακα), ο "Καλόγερος" (Μαυρολεύκη), "Αράπηδες"(Μοναστηράκι), η "Κορτοπούλα" (Φυλαχτό Εβρου) κ. ά. Το συνέδριο οργανώνει το Κέντρο Λαϊκών Δρώμενων Κομοτηνής,στα πλαίσια του Εθνικού Πολιτιστικού Δικτύου Πόλεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ