Πέμπτη 3 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Να "περιφρουρηθούν" τα παιδιά

ΕΚΠΟΙΖΩ: Η χώρα μας δέχεται πιέσεις για την κατάργηση του νόμου που απαγορεύει τις παιδικές διαφημίσεις

Για "αυξανόμενες πιέσεις", προκειμένου να καταργηθεί ο νόμος που περιορίζει τη μετάδοση από τους τηλεοπτικούς σταθμούς παιδικών διαφημίσεων, κάνει λόγο, σε σχετική ανακοίνωσή της, η ΕΚΠΟΙΖΩ (Ενωση Καταναλωτών "η ποιότητα ζωής"). Στη χώρα μας, με βάση το σχετικό νόμο, ο οποίος ευθυγραμμίζεται με τη Διεθνή Σύμβαση για το Παιδί, απαγορεύεται η μετάδοση τηλεοπτικών διαφημίσεων παιδικών παιχνιδιών από τις 7 π.μ. έως τις 10.00 μ.μ. Ο νόμος αυτός, όπως αναφέρει η Ενωση Καταναλωτών, "ενόχλησε πολλούς, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όσο και στη χώρα μας". Αιτία είναι ότι αποτελεί φραγμό για τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να διαφημίζονται από την τηλεόραση, με αποτέλεσμα να "πουλάνε ανεξέλεγκτα τα παιχνίδια στα παιδιά". Από την άλλη, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, είναι "κατανοητό ότι μειώνονται τα διαφημιστικά έσοδα των καναλιών".

Η ΕΚΠΟΙΖΩ καταγγέλλει ότι η χώρα μας, αλλά και η Σουηδία, δέχονται πιέσεις, για να αρθεί η απαγόρευση. Οι πιέσεις προέρχονται, "τόσο από το εσωτερικό, όσο και από κοινοτικούς κύκλους". Επισημαίνεται ότι όλοι "αυτοί οι κύριοι αγνοούν, χάρη του κέρδους", ότι το παιδί, μεταξύ άλλων, είναι έρμαιο των διαφημίσεων, από τη στιγμή που δεν έχει ώριμη κρίση και δεν μπορεί να αξιολογήσει τις ανάγκες του και τις οικονομικές δυνατότητες της οικογένειας. Αγνοούν επίσης, χάρη του κέρδους, ότι συνηθίζουν το παιδί στην υπερκατανάλωση, ότι επεμβαίνουν στον τρόπο διάπλασής του και πως η τηλεόραση είναι ένα "ισχυρό εκπαιδευτικό μέσο και δεν πρέπει να διέπεται από τους νόμους της αγοράς, όταν απευθύνεται στα παιδιά, αλλά να στοχεύει στη σωστή ψυχοσωματική διάπλασή τους".

Η Ενωση Καταναλωτών καλεί την πολιτεία και όλους τους αρμόδιους φορείς, να συστρατευθούν και όχι μόνο να μην ενδώσουν στις αυξανόμενες πιέσεις για την κατάργηση του νόμου, αλλά να τον "γενικεύσουν και να περιφρουρήσουν τους ανήλικους τηλεθεατές", απαγορεύοντας "ολοκληρωτικά" τις διαφημίσεις που απευθύνονται στα παιδιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ