Κυριακή 13 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Προτεραιότητα η υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης

Για τους αγώνες του κλάδου γύρω από τα ασφαλιστικά προβλήματα, τις κατακτήσεις του και τους στόχους του, ενόψει των νέων αναμενόμενων επιθέσεων σ' αυτό το μέτωπο, μιλά ο γγ της απερχόμενης διοίκησης

Στο κέντρο της δράσης του Συνδικάτου ήταν η αντιμετώπιση των ασφαλιστικών προβλημάτων των εργαζομένων του κλάδου και αποτέλεσε την "εμπροσθοφυλακή" στις απεργιακές κινητοποιήσεις της Ομοσπονδίας, που έφεραν θετικά αποτελέσματα. Απαιτείται, όμως, "να είναι ο κλάδος σε αγωνιστική ετοιμότητα για την υπεράσπιση του θεσμού της Κοινωνικής Ασφάλισης, που αποτελεί έναν από τους πρώτους στόχους του επιτελείου των Βρυξελλών, της κυβέρνησης και όλων των αετονύχηδων που προωθούν την ιδιωτική ασφάλιση", τονίζει ο Α. Κατσούλης,γραμματέας του Συνδικάτου.

Ηδη - σημειώνει - έχουν επιβληθεί οι τρεις αντιασφαλιστικοί νόμοι της ΝΔ και έχουν γίνει παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση της αφαίρεσης του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης. Στόχος τους είναι να μετατρέψουν τα ασφαλιστικά ταμεία σε εισπρακτικούς μηχανισμούς που θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με την αρχή της ανταποδοτικότητας, ενώ οι συντάξεις θα καταντήσουν προνοιακά επιδόματα. "Οι εκλογές - συνεχίζει - τελείωσαν, όπως και η σχετική παροχολογία και ήδη έχουν βάλει μπρος τους σχεδιασμούς για τη ρύθμιση των ασφαλιστικών ζητημάτων, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει".

Ο κλάδος - τονίζει - και σε αυτό τον τομέα έχει αποδείξει ότι έχει την ικανότητα και τη δύναμη να αντιστέκεται, να περιφρουρεί κατακτήσεις και να αντεπιτίθεται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα εδώ, η απόκρουση της προσπάθειας της κυβέρνησης της ΝΔ το '92 με το νόμο 2084, να αυξήσει κατά δυο χρόνια (από τα 58 στα 60) το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση. Οπως θα πει ο συνδικαλιστής, "πραγματοποιήσαμε δυναμικές κινητοποιήσεις, προχωρήσαμε σε κατάληψη του ΥΠΕΘΟ, μας χτύπησαν τα ΜΑΤ, έγιναν συλλήψεις συναδέλφων μας, όμως πετύχαμε και το κρατήσαμε".

Η καθιέρωση το '93 του αντικειμενικού προσδιορισμού των ενσήμων είναι - σημειώνει - μια ακόμη σημαντική κατάκτηση, που έβαλε φρένο στην εισφοροκλοπή των εργολάβων. "Αυτή η κατάκτηση - επισημαίνει - έγινε προσπάθεια από τους εργολάβους να καταργηθεί και με ένδικα μέσα. Είναι γνωστή η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που την αμφισβητούσε, όμως η επαγρύπνηση του κλάδου οδήγησε στη νομοθετική κατοχύρωσή της τον περασμένο Αύγουστο".

"Νίκη" και αποτέλεσμα των αγώνων είναι - όπως θα πει - και η πρόσφατη συγχώνευση του ΤΕΑΔΞΕ (Επικουρικού Ταμείου των οικοδόμων) στο ΙΚΑ - ΤΕΑΜ, με την οποία οι οικοδόμοι κατάφεραν να παίρνουν επικουρική σύνταξη καλύτερη από πριν, που τους έκλεβαν τη μισή.

Για τον συνδικαλιστή, οι κατακτήσεις αυτές, οι αγώνες που αναπτύχθηκαν, η εμπειρία που αποκόμισε ο κλάδος, του δίνει σήμερα τη δυνατότητα να παλέψει από καλύτερες θέσεις για να αποκρούσει τη νέα επίθεση που ετοιμάζεται. "Το χάλι στο οποίο έχουν φέρει σκόπιμα το ΙΚΑ και τα άλλα ασφαλιστικά Ταμεία δείχνει με μαθηματική ακρίβεια που θέλουν να μας οδηγήσουν", σημειώνει.

Οπως τονίζει, "για μας είναι ζήτημα τιμής να κρατήσουμε με "νύχια και με δόντια" την Κοινωνική Ασφάλιση και να μην περάσουν τα αντεργατικά σχέδια. Και γι' αυτό το λόγο οι οικοδόμοι πρέπει να δώσουν με επιτυχία και τη μάχη των εκλογών, ώστε το συνδικάτο να βγει ακόμα πιο δυναμωμένο, για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη "βαρυχειμωνιά" που έρχεται και στα ασφαλιστικά".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ