Τετάρτη 6 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καθαιρέθηκε η Μπεναζίρ Μπούτο

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΛΑΧΩΡΗ. -

Σε κατ' οίκον περιορισμό βρισκόταν χτες η Μπεναζίρ Μπούτο, την οποία απήλλαξε των καθηκόντων της ο Πρόεδρος της χώρας, εξαιτίας κατηγοριών οι οποίες εκκρεμούν εναντίον της ίδιας και της κυβέρνησής της και αφορούν "διαφθορά" και "αντιδημοκρατική συμπεριφορά".

Η οικία της - πρώην, πλέον - πρωθυπουργού του Πακιστάν, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 μέτρων από το μέγαρο που φιλοξενεί τον Πρόεδρο Φαρούκ Λεγκάρι, φρουρείτο χτες από οπλισμένους στρατιώτες, ενώ ο σύζυγος της Μπούτο (και πρώην υπουργός Επενδύσεων), Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, συνελήφθη μαζί με άλλα 20 στελέχη, του - όχιπια - κυβερνώντος Κόμματος του Λαού.

Ο Πρόεδρος διέλυσε την Εθνοσυνέλευση και όρισε ως ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών την 3η Φεβρουαρίου, ενώ διόρισε ως υπηρεσιακό πρωθυπουργό της χώρας τον πρώην εκπρόσωπο της Βουλής (ο οποίος είχε παραιτηθεί μετά από σύγκρουσή του με την Μπούτο) Μεράζ Χαλίντ. Επίσης, διόρισε ένα Υπουργικό Συμβούλιο εννέα ανθρώπων, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι άλλοτε κρατικοί λειτουργοί ή πολιτικοί.

Μεταξύ των κατηγοριών που αντιμετωπίζει η Μπούτο (η οποία ανατρέπεται για δεύτερη φορά από το 1990) είναι η ηθική αυτουργία στις δολοφονίες χιλιάδων πολιτών κατά τη διάρκεια των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων του στρατού (και παραστρατιωτικών ομάδων). Και επίσης, ότι επέτρεψε στη διαφθορά και στο νεποτισμό "να διαδοθούν σε τρομακτικό βαθμό στον κρατικό μηχανισμό", ότι υπήρξε ηθική αυτουργός υποκλοπών τηλεφωνημάτων δικαστών, πολιτικών ηγετών, στρατιωτικών αξιωματούχων και κρατικών λειτουργών, και ακόμη ότι ενεπλάκη στη δολοφονία του αδελφού της (και άσπονδου πολιτικού της αντιπάλου).

Για την κατάσταση στο Πακιστάν (το οποίο τέλεσε υπό στρατιωτικά καθεστώτα τα 25 από τα 49 χρόνια της ιστορίας του) εξέφρασαν χτες ανησυχία στελέχη της αντιπολίτευσης στην Ινδία. Ο εκπρόσωπος του ινδουιστικού κόμματος, Μπαρατίγια Τζανάτα, έλεγε χτες ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος "να ξεσπάσει κρίση στο Κασμίρ" (περιοχή διαφιλονικούμενη από τις δύο χώρες), αφού "όποτε στο Πακιστάν ξεσπά κρίση, το Κασμίρ χρησιμοποιείται ως αντιπερισπασμός".

Ο Πρόεδρος Λεγκάρι αναμένεται να προωθήσει τη σύσταση ενός ειδικού δικαστηρίου εντός των επόμενων τριών μηνών, πριν δηλαδή τη διεξαγωγή των εκλογών. Η πολιτική "εξόντωση" θεωρείται περίπου δεδομένη- αν και πρόκειται για την ίδια γυναίκα η οποία στις αρχές της δεκαετίας χαρακτηριζόταν "εθνική ηρωίδα" του Πακιστάν...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ