Τετάρτη 6 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΖΑΪΡ
Η Ρουάντα αντιδρά σε πιθανή δυτική στρατιωτική επέμβαση

"Θα αντιταχθούμε με κάθε μέσο", προειδοποίησε ο Ρουαντέζος υπουργός Εξωτερικών, μετά τη γαλλο-ισπανική πρόταση αποστολής δυτικών στρατευμάτων στο ανατολικό Ζα'ϊρ, με επιχείρημα τη διάνοιξη "ανθρωπιστικών διαδρόμων" σωτηρίας εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων

ΚΙΝΣΑΣΑ.-

Η γαλλο-ισπανική πρόταση για τη συγκρότηση δυτικής στρατιωτικής δύναμης επέμβασης στο ανατολικό Ζαϊρ, με επιχείρημα την ανάγκη "δημιουργίας ασφαλών διαδρόμων" για τις εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες Χούτου προκάλεσε χτες την έντονη αντίδραση της Ρουάντας. Την ίδια στιγμή, έκρυθμη κατάσταση επικρατεί στην πρωτεύουσα του Ζαϊρ, Κινσάσα, όπου πάνω από 10.000 φοιτητές διαδήλωσαν, παρά τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας, κατά των ανταρτών Τούτσι, αλλά και με αίτημα την άμεση παραίτηση του Ζαϊρινού πρωθυπουργού, Κένγκο Ουά Ντόνγκο, επειδή ο τελευταίος δεν ...κήρυξε πόλεμο στη Ρουάντα και το Μπουρούντι!

"Δε βλέπουμε αυτού του είδους τη βοήθεια ως ανθρωπιστική. Είμαστε πολύ επιφυλακτικοί απέναντι σε τέτοιες δυνάμεις, είτε είναι ανθρωπιστικές, είτε στρατιωτικές", υπογράμμισε σε έντονους τόνους ο Ρουαντέζος υπουργός Εξωτερικών, Αναστάσε Γκαζάνα, στη διάρκεια χτεσινών του δηλώσεων. Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι σε μία τέτοια εξέλιξη η Ρουάντα θα αντιταχθεί με κάθε μέσον, και όχι μόνον με πολιτική! Αφορμή για τις δηλώσεις αυτές αποτέλεσε η πρόταση των κυβερνήσεων Γαλλίας και Ισπανίας για τη συγκρότηση δυτικής στρατιωτικής δύναμης στις περιοχές των συγκρούσεων που μαίνονται στο ανατολικό Ζαϊρ, κοντά στη μεθόριο με τη Ρουάντα.

Ο Γκαζάνα υπενθύμισε ότι η κυβέρνησή του (συγκροτείται από μέλη της φυλής Τούτσι) ανησυχεί ιδιαίτερα για την παρουσία ξένων δυνάμεων στη Ρουάντα, ιδίως μετά τη στρατιωτική επέμβαση - εισβολή που έκανε η Γαλλία το 1994, με αφορμή τη γενοκτονία μελών της φυλής Χούτου, που κόστισε τη ζωή πάνω από 600.000 ατόμων και το ξεριζωμό εκατοντάδων χιλιάδων άλλων. "Και εκείνη η (γαλλική στρατιωτική) επιχείρηση ονομάστηκε ανθρωπιστική, αλλά στην πραγματικότητα δεν ήταν τίποτε άλλο από την παροχή πλήρους κάλυψης σε όλους αυτούς που διέπραξαν τη γενοκτονία στη Ρουάντα!", υποστήριξε ο Ρουαντέζος υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος σε συμμορίες μελών της φυλής Χούτου, που κατά τον ίδιο ευθύνονται για τη γενοκτονία και διέφυγαν στα προσφυγικά στρατόπεδα του ανατολικού Ζαϊρ...

Στο μεταξύ, ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη νέα τραγωδία στο ανατολικό Ζαϊρ, Καναδός διπλωμάτης, Ρεϊμόν Κρετιέν, αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον Ζαϊρινό δικτάτορα, Μομπούτου Σέσε Σέκο στη Νίκαια της Γαλλίας, όπου ο τελευταίος ...παραθερίζει! Χτες, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσιγκτον, ο Κρετιέν εκτίμησε πως υπάρχει "σύγκλιση συμφερόντων και πολιτικής βούλησης για την εξεύρεση λύσης το συντομότερο στο ανατολικό Ζαϊρ". Δεν παρέλειψε να υποστηρίξει ότι πρωταρχικός στόχος της προσπάθειάς του θα είναι η επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας στα μέτωπα του πυρός και αμέσως μετά η επίλυση των ανθρωπιστικών προβλημάτων που καθημερινά πολλαπλασιάζονται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ