Τετάρτη 13 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Πολιτικοθεατρική δυναστεία"

"Ιων Δραγούμης - Μαρίκα Κοτοπούλη - Μήτσος Μυράτ "Η ανατομία μιας πολιτικοθεατρικής δυναστείας"", τιτλοφορείται η τετράτομη ιστορικοπολιτική και θεατρική μελέτη του Αντώνη Λεπενιώτη,της οποίας ο πρώτος τόμος παρουσιάστηκε χτες, υπό την αιγίδα της αυστριακής πρεσβείας, των εκδόσεων "Δωδώνη" και του Δήμου Ζωγράφου (από τις εκδόσεις "Δωδώνη" και το Μουσείο Μαρίκας Κοτοπούλη στο Δήμο Ζωγράφου θα διατίθεται το έργο). Η έκδοση χρηματοδοτείται από το υπουργείο Πολιτισμού της Αυστρίας και το Ιδρυμα Ερευνών της Βιέννης.

Στην παρουσίαση του Α τόμου, παραβρέθηκαν και μίλησαν ο εκδότης της "Δωδώνης", η δήμαρχος Ζωγράφου Φ. Σακελλαρίδου, ο μορφωτικός γραμματέας της αυστριακής πρεσβείας Μ. Ντέσεν, που αναφέρθηκε στην ελληνική διασπορά στην Αυστρία κατά τον 18ο και 19ο αιώνα, μνημονεύοντας τους Θωμά Οικονόμου και Κωνσταντίνο Χριστομάνο που έζησαν στην Αυστρία και έπαιξαν αργότερα μεγάλο ρόλο στη "γέννηση" του μετεπαναστατικού νεοελληνικού θεάτρου. Μίλησαν, επίσης, ο γλωσσολόγος Γιώργος Ντελόπουλος, η Κλαούντια - Ελένη Λεπενιώτη (κόρη του συγγραφέα, συνεργάτρια στην έρευνα) και ο συγγραφέας.

Γόνος της ίδιας "πολιτικοθεατρικής δυναστείας" ο συγγραφέας, σκηνοθέτης και παραγωγός Αντώνης Λεπενιώτης, ζώντας επί τέσσερις δεκαετίες στην Αυστρία, με ενεργό πολιτική δράση ως στέλεχος των αυστριακών κυβερνήσεων, επί δεκατέσσερα χρόνια μελέτησε οικογενειακά αρχεία, συνέλεξε προσωπικές μαρτυρίες και ανέκδοτο υλικό για τον πολιτικοθεατρικό βίο, το "γενεαλογικό δέντρο" και τις διασταυρώσεις των Κοτοπούληδων με τους Μυράτ, με επίκεντρο την Μαρίκα, τον Ιωνα Δραγούμη και τη δολοφονία του. Στην καταγραφή - σύνθεση αυτού του υλικού, επί του ερευνητή - συγγραφέα κυριάρχησε ο σκηνοθέτης, αφού το έργο έχει γραφεί με τη μορφή σεναρίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ